Реклама / Ads
11| 5022 |06.02.2020 НОВИНИ

Инспекторатът не открил нарушения на съдия Миталов, Съдийската колегия се събра извънредно

.
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) не е установил нарушения на съдия Андон Миталов при решението му да пусне обвиняемия за шпионаж Николай Малинов да пътува до Москва, съобщиха от институцията.

Ден след като държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео разпространи изявление, в което се казва, че Миталов и семейството му получават забрана за пътуване в страната заради сериозна корупция, по случая се задействаха Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която се събира извънредно днес, и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който изиска пълна информация за съдията. Информация за доказателствата срещу колегата си поискаха и съдиите от спецсъда, пише Leks News

 

Всъщност досега от САЩ не са дали никаква информация на какво се основава заключението им, че съдията Андон Миталов е корумпиран, нито дали то е свързано с пускането на Малинов да пътува до Москва.

 

От ИВСС съобщиха, че са извършили предварително проучване, след като бяха сезирани миналата година от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От Инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия.

 

„ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка“, се казва в съобщението.

 

От инспектората посочват още, че при тях не са постъпвали други сигнали срещу Миталов, свързани с почтеност, конфликт на интереси или действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

 

Искането на Цацаров за проверка на съдията беше провокирано от това, че Миталов разреши на Малинов да пътува до Москва, без да е питана прокуратурата. Според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда.

 

Председателят на движение „Рософили“ Николай Малинов каза днес, че изобщо не познава съдия Миталов и твърди, че е спазил процедурата да пита прокуратурата за разрешението за пътуване.

 

„Процедурата така е устроена, че обвиняемият няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той по делото. Миналата седмица същият този съд – друг съдия, отказа да ме пусне да пътувам, въпреки че показах множество покани от видни хора. Съдът ми отказа с мотива, че това са незначителни събития, въпреки че поканите ми бяха от Франция, Сърбия и пр. В този смисъл, в каква позиция САЩ заема страна по казуса? Не познавам дори правните механизми, по които съдията ме е пуснал, нито някога съм контактувал с него. Процедурата за пускането ми в Русия задължава прокурорите да бъдат питани и те са питани“, коментира Малинов пред бТВ.

 

Заради казуса с обявения за замесен в сериозна корупция съдия, Съдийската колегия на ВСС се събира на извънредно заседание.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 3894 |08.01.2020 БАБХ насочи за унищожаване над 44 кг мед за нарушения при етикетирането . 2| 4246 |19.12.2019 Сметната палата: Най-честите нарушения на партиите са свързани с имотите им . 0| 3932 |12.12.2019 МОН: Има административни нарушения в НХА, информирана е АДФИ . 3| 4701 |14.11.2019 БОЕЦ сигнализира ЕК и Кьовеши за нарушения при избора на главен прокурор
Реклама / Ads