Реклама / Ads
0| 2830 |01.12.2022 НОВИНИ

Интерконекторът с Гърция доставя газ за Молдова

.
Интерконекторът Гърция-България достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно още в първите два месеца от въвеждането му в експлоатация. IGB има ключова роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за региона. Първите количества газ за Молдова потекоха по газопровода, информира пресцентърът на ICGB.

Интерконекторът свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов коридор, което позволява достъп до нови, разнообразни източници и допринася пряко за повишената сигурност на доставките. Инфраструктурата е ключова за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, като създава изцяло нов маршрут за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, включително Молдова и Украйна.

 

От 1-ви октомври 2022 г. количествата природен газ, които са транспортирани по интерконектора, осигуряват близо 1/3 от зимното потребление на България. За момента, резервираният капацитет за Молдова също ще се използва за подсигуряване на необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период, гарантирайки надежден и предвидим източник на доставки.

 

Свободният капацитет по IGB се предлага от независимия преносен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно.

 

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция). Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2646 |29.11.2022 Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разтърси Гърция . 1| 2908 |26.11.2022 Белгия ще доставя на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории . 3| 2868 |25.11.2022 Френската ”Фраматом” е готова да доставя ядрено гориво за АЕЦ ”Козлодуй” . 1| 2706 |25.11.2022 Русия се готви да доставя на Сърбия повече евтин газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads