Реклама / Ads
22| 18166 |23.01.2022 НОВИНИ

Елена Йончева: За първи път премиерът ще бъде изслушан от мониторинговата група на ЕП

.
Елена Йончева
По време на изслушването за България в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) на 27 януари ще присъстват министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов и главният прокурор Иван Гешев. Ние привестваме желанието им за открит диалог.
 

Това ще се случи за първи път в залата в Брюксел. В предишните изслушвания премиерът Бойко Борисов беше канен два пъти, но той не се яви. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за Диана Янкулова в предаването „Неделя 150“ на БНР.


Ще имаме конкретни въпроси – дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти, изброи Елена Йончева. Тя е единственият представител на България в мониторинговата група на ЕП, в която има едва 14 европейски депутати – по двама от политическа група.


Изслушването е изключително важно, тъй като е част от по-голямото наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона. В дискусията ще се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.


Попитана за ролята на БСП в тези реформи и за факта, че в доклада на Корнелия Нинова пред конгреса в събота няма нито дума за главния прокурор, например, Елена Йончева коментира, че на форума така и не се получи отговор на най-важния въпрос – защо партията изгуби подкрепата на близо 800 000 избиратели в последните четири години.

Отговорността за това, че БСП не беше припозната като опозиция на ГЕРБ, не е колективна, а на председателя, каза тя:
1. Именно председателят обяви БСП за консервативна лява партия. Корнелия Нинова отдалечи левицата от европейската социалдемокрация и я приближи до патриотарските консервативни партии
2. Най-важните теми за БСП - как да се преодолее бедността, как да се повишат доходите на наемния труд, как здравеопазването да е качествено и достъпно, как да се развива ядрената енергетика, бяха изместени от приказки за джендъризъм – въпрос, по който Конституционният съд се произнесе.
3. Битката с корупцията при управлението на ГЕРБ беше симулативна, въпреки усилията на мнозина депутати от БСП. Грабежът при строителството на магистрали – тема, по която работих с помощта на още няколко колеги, изчезна от дневния ред на ръководството на БСП. Корупционните практики са именно в големите инфраструктурни проекти.
4. Досега не сме чули нито една дума от Корнелия Нинова за емблематични случаи като „Барселонагейт“, звукозаписа, снимките с чекмеджето с евро и кюлчета злато. Не е ли тя тази, която стои зад избирането на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ? Сотир Цацаров, който беше главен прокурор по време на корупционния възход на ГЕРБ.
5. Дни преди втория тур на президентските избори през ноември м.г. председателят на БСП публично отказа да подкрепи Румен Радев – държавникът, превърнал се в символ на борбата срещу управленския модел на ГЕРБ.
6. Председателят на БСП задушава всяко критично мнение, партията се превръща във вождистка по подобие на ГЕРБ. Авторитарният метод на действие накрая доведе до разгром на в. „Дума“.


И как след всичко това да не изгубим 800 000 избиратели? Оставането на Корнелия Нинова начело на БСП няма как да върне доверието. БСП е поела пътя на маргинална партия, посочи Елена Йончева.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8539 |22.01.2022 Първият тест за съдебната реформа - другата седмица . 3| 3562 |22.01.2022 Топ скиорът ни Алберт Попов не стигна до финал на първия манш на слалома за Световната купа . 1| 2964 |21.01.2022 Официално: 9 дни ваканция за учениците между първи и втори срок . 4| 2809 |19.01.2022 Слави Василев: Радев ще се ръководи от убежденията, белязали първия му мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads