Реклама / Ads
17| 17041 |26.01.2022 НОВИНИ

Гешев ще отговаря за кюлчетата и "БарселонаГейт" пред комисията LIBE в Брюксел, а прокуратурата го вижда като ”работно посещение”

.
Главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента утре. Комисията има конкретни въпроси към обвинител №1, но прокуратурата посочва, че става дума за “работно посещение” на Гешев в Брюксел, на което ще се включи и в среща, посветена на върховенството на правото у нас.
 

Изслушването е част от мащабно наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона. В дискусията трябва да се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.

 

Освен това Гешев беше поканен от комисията в европарламента да участва в изслушване, а новината съобщи евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група за демокрацията. Тогава от прокуратурата премълчаха предвидена ли е официална визита на Гешев в ЕП. 

 

Комисията ще попита обвинител №1 дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за “Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

 

“Основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху ролята на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас, както и предизвикателствата, които стоят пред страната ни в тази насока. По време на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство”, съобщават от прокуратурата.

На заседанието утре са поканени премиерът Кирил Петков и правосъдният министър Надежда Йорданова, които да запознаят евродепутатите с готвените реформи в съдебната система. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7050 |25.01.2022 Чисти ли Борислав Сарафов имиджа на Гешев? Или иска да му седне в стола? . 11| 16728 |25.01.2022 Иво Кръстев: Европрокуратурата видя, че Гешев е прикривал ОПГ за търговия с шофьорски книжки . 8| 7107 |25.01.2022 Сарафов се смее: Гешев не е авторитарен ръководител, прокуратурата не е по Сталинистки модел . 10| 18470 |25.01.2022 Бабикян и Хаджигенов: Да не позволим под счупения чадър на Гешев да скрият обратно Цацаров!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads