Реклама / Ads
9| 3415 |02.06.2023 НОВИНИ

Елена Йончева: Евродепутати ще обсъждат ситуацията в България на извънредно заседание

.
Източник: личен архив
Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) се събира на извънредно заседание, на което ще обсъди ситуацията в България.
 

Това съобщи Елена Йончева – единственият български евродепутат, който членува във влиятелната група, съставена от по двама представители от всяко политическо семейство в Брюксел.  

 

Заседанието е насрочено за 13 юни 2023 г. в Страсбург. Очаква се да бъдат поканени за изслушване представители на Министерство на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации.

 

Решението за извънредна дискусия за България беше взето на редовното заседание на групата в четвъртък с цел евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на една от парламентарно представените партии. Евродепутатите очакват да получат допълнителна информация и разяснения.

 

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 г., за което Елена Йончева настоя. Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, за да бъде изслушан като премиер на България, но и двата пъти той изпраща министри да го представляват.

 

Наложи се евродепутатите да отправят допълнителни въпроси към българските власти, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и контрол на главния прокурор, така и за развитието на случаи като „Барселонагейт“, снимките с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на премиера, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва бизнесмен и политически опонент и др.

 

През януари 2022 г. на заседание на групата в Брюксел присъстваха главният прокурор Иван Гешев и тогавашният премиер Кирил Петков.

 

Мисия, начело с председателя на мониторинговата група Софи ин’т Велд („Обнови Европа“) беше в България през септември 2021 г. Следващото посещение е планирано за есента на тази година.   

 

Докладите и заключенията на групата се разглеждат от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Те се вземат предвид в годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия публикува за държавите членки. Очаква се докладът за 2023 г. да бъде оповестен през юли.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4848 |01.06.2023 Евродепутати обвиниха Радев в дестабилизация на България . 4| 2903 |31.05.2023 Елена Йончева: ЕП изисква информация от българската прокуратура по “Барселонагейт” . 3| 2667 |23.05.2023 Елена Йончева: Трябва Европейската прокуратура да се заеме и с корупцията по високите етажи на властта . 1| 2942 |21.05.2023 Почитаме Св. св. Константин и Елена, най-светлият празник и на нестинарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads