Реклама / Ads
5| 6143 |25.04.2020 НОВИНИ

Йонко Грозев е избран в ръководството на съда в Страсбург

.
Йонко Грозев Източник: БГНЕС
Българският съдия и член на Европейския съд по правата на човека в Страсбург Йонко Грозев е избран за ръководител на една от петте секции на съда. За това съобщава ЕСПЧ. Ръководството на съда в Страсбург се състои от председател, двама зам. председатели, които са и председатели на секции, и Бюро на съда, в което влизат председателите на секциите.
 

Изборът се извършва от всичките 47 съдии с таен многостепенен вот и с оцеянва като признание за българския съдия, противно на кампанията в България проведена неотдавна от заинтересувани среди и техните работни издания за дискредитиране на Грозев и на съдия Здавка Калайджиева, че били членове на правозащитни неправителствени организации преди да станат съдии в ЕСПЧ.

 

В подробната биографична справка за Йонко Грозев по повод избора му обаче ЕСПЧ посочва изчерпателно всички негови длъжности в неправителствения сектор, което означава, че съдът не само не поставя под съмнение безпристрастността и независимостта на съдия Грозев, но намира за актив на съдията неговата правозащитна дейност. За разлика от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който преди месец коментира темата в ущърб на българските съдии Грозев и Калайджиева именно заради участието им в неправителствена дейност. Тогава Йонко Грозев коментира, че в дъното на офанзивата срещу него стои делото "Колеви срещу България", в чието решение съдът посочи, че трябва да бъде създаден правен механизъм за отговорност на главния прокурор, когато има данни за негови неправомерни действия.

 

Избран е и нов председател на ЕСПЧ - съдията от Исландия Робърт Спано, който досега беше зам.-председател. В края на миналата година той беше гост и произнесе реч на организираната в София от Върховния касационен съд конференция за независимостта на съда.

 

Новоизбраните ръководители на секции и председателят ще встъпят в длъжност на 18 май.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6814 |23.04.2020 Йонко Иванов за катастрофата: Някой ще обследва ли откъде са дошли наркотиците? . 8| 4437 |13.04.2020 Уволниха зам.-министъра на земеделието, избран от биопроизводителите . 10| 6200 |08.04.2020 Проф. Йонко Мермерски патентова нов бърз тест за Covid-19. Дава го безвъзмездно у нас . 16| 7607 |08.04.2020 Първан Симеонов: Румен Радев беше затова избран, за да бъде коректив на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads