Реклама / Ads
0| 2235 |14.08.2024 НОВИНИ

ВСС отново си избра Магдалинчев за представляващ. Не предвижда процедура за избор на главен прокурор

.
Боян Магдалинчев Източник: БГНЕС
Пленумът на ВСС отново избра Боян Магдалинчев за свой представляващ. Органът престана да функционира в края на миналата година по силата на Шестата поправка в Конституцията, но след като Конституционният съд отмени част от промените, свързани със съдебната власт, неговата дейност беше възстановена. 
 

Магдалинчев беше единствената номинация за тази позиция, като сред аргументите беше, че има опит при първото си председателство на ВСС. Освен това Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат и е неудачно да се избира нов представляващ.





Единственият глас "против" беше на Атанаска Дишева, която гласува против него и при избора му за представляващ ВСС преди почти 7 години, когато започна мандата на този съвет.

 

Днешния пленум беше свикан от служебния правосъден министър Мария Павлова във връзка с решението на Конституционния съд. Преди да изберат за втори път Магдалинчев за свой представляващ, съдебните кадровици гласуваха да бъде преобразувана една нова бройка в Административния съд София-град и на нея ще се върне, за да работи, един от заместниците на Мария Павлова - Георги Николов, който стана ясно, че е поискал да се оттегли и вече е издаден указ от служебния министър-председател за неговото освобождаване. 

 

Изборът дойде по предложението дойде от Стефан Петров. Той заяви, че Прокурорската колегия е на мнение, че представляващ трябва да бъде член на Съдийската колегия. После поясни, че е редно това да е Магдалинчев, който и преди е бил такъв, а до края на мандата нямало много време, пипе Лекс.бг.

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подкрепи предложението, защото Магдалинчев е запознат с работата на ВСС. Шефът на ВАС отбеляза, че чест прави на Прокурорската колегия, че предлага член на СК да представлява съвета. Но коригира Стефан Петров за друго: „Ние сме извън мандата, но се надявам това скоро да приключи„.

 

Единствено Атанаска Дишева обяви, че няма да подкрепи номинацията на Магдалинчев, така, както не е гласувала за него в началото на мандата и при избора му за представляващ СК.





Така с 15 гласа „за“ и един „против“ Боян Магдалинчев ще продължи да представлява целия ВСС.

 

С решението на Конституционния съд се възстановяват и предишните правомощия на Пленума. Едно от тях се отнася до бюджета на съдебната власт, като всички въпроси се разглеждат от целия пленарен състав.

 

Заради това днес беше избран смесен състав на бюджетната комисия, в която влязоха Боян Магдалинчев, Севдалин Мавров, Олга Керелска, Стефан Петров, Гергана Мутафова и Калина Чапкънова.

 

На заседанието имаше спор по повод числеността на комисията. Преди разделянето на ВСС, в нея членуваха шестима кадровици. Днес Прокурорската колегия поиска съставът да се увеличи на осем души – по четирима от колегия.

 

Цветинка Пашкунова обаче заяви, че след решението на КС приложими са разпоредбите на ЗСВ и на подзаконовите нормативни актове, които са били в съответствие на Конституцията преди измененията ѝ от декември. Т.е. в случая трябва да се приложи правилникът за администрацията на ВСС, според който членовете на бюджетната комисия са шестима. Същата позиция изрази и Атанаска Дишева.

 

Членовете на ПК не бяха съгласни. Според тях правилникът е загубил своето действие след промените в основния закон и сега не може да бъде „възкресен“. Т.е. ВСС е свободен да определи друга численост на комисията. Но след дебат и уверения, че правилникът винаги може да бъде променен, кадровиците се обединиха около становището да запазят броя на членовете на комисията такъв, какъвто е бил преди измененията в Конституцията.

 

За днес не е предвидено Пленумът да открие процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това вече е възможно след решението на Конституционния съд, който възстанови старите правомощия и структура на ВСС.

 

Според ЗСВ процедурата за избор на тримата големи трябва да бъде открита не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичането на мандата на председателя на ВКС или ВАС и на главния прокурор. В случая с шефа на ВАС сроковете вече са изтекли.

 

Не е предвидено засега и възобновяване на процедурата за избор на главен прокурор, която беше спряна миналата година заради сезирането на КС за изменения в НПК и ЗСВ, които предвиждат минимум 13 гласа за избор на обвинител №1. КС не видя проблем и сега тази процедура чака „размразяване“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2227 |14.08.2024 Парламентът не включи райския газ в списъците с наркотични вещества . 1| 2339 |14.08.2024 Обявиха премиите за олимпийските ни шампиони, медалистите и финалистите . 6| 2820 |14.08.2024 Руснаци с гневно обръщение към Путин: Загубихме земята си и домовете си. Бягахме под обстрел . 2| 2222 |14.08.2024 Пожар в хоспис в Банкя, има загинал и ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads