Реклама / Ads
12| 4891 |23.06.2019 НОВИНИ

Йордан Цонев с нова песен, ДПС била за 11 лева на глас

.
Йордан Цонев
Наш приоритет е да се запази 11 лева. Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на субсидията ДПС е било за това финансирането на политическите партии да е публично, т.е. от бюджета, за да не се създават онези зависимости, за които започна да говори българското общество едва в последната една седмица.
 

Това каза пред БНР Йордан Цонев в коментар към темата за отложеното гласуване на намаляване на партийните субсидии. Тези дни именно ДПС предложи 0 лева субсидия и отворено финансиране уж по американски модел. В крайна сметка с ГЕРБ се разбраха за 1 лв. субсидия и пари от дарители. Днес, обаче Цонев запя нова песен:

 

„Тогава, когато ние говорихме, че ако публичното финансиране бъде намалено до степен да е равно на нула, каквото е единият лев на глас, тогава бяхме оплювани и от политическите ни опоненти, и от медиите, и от анализаторите, че сме били за публичното финансиране. Сега, когато казахме, добре след като не искате да има публично финансиране, ще възстановим, а не ще въведем, правото париите да се финансират от икономическите субекти и от физическите лица, защото това право го имаше…“, посочи той в интервю за предаването “Неделя 150“.

 

Цонев коментира още дали има концепция как да се осъществява финансирането от икономически субекти за партиите и как да бъде строго регламентирано:

„Ние нямаме такава концепция, защото това не е нашето първо желание. Този, който внесе референдума за 1 лев на глас с ясното съзнание, че хората, разбира се, това ще гласуват, трябваше да каже как ще се финансират политическите партии“.

Според Цонев ако все пак обществото държи на субсидия от 1 лв. за глас, трябва да се изработи концепция как политическите партии да се предпазват от икономически зависимости:

 

„В рамките на 3 дни няма как да се изработи концепция, приемлива за всички политически партии и за цялото общество. Такава концепция може да се изработи, ако законът бъде свален и се даде срок един месец за консултации…“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4682 |21.06.2019 Нинова: Гражданите бяха употребени в политическата игра на Борисов . 2| 6303 |20.06.2019 Няма кой да довърши новата болница в Ямбол . 1| 4382 |19.06.2019 Нова наредба скара зъболекарите . 3| 3979 |18.06.2019 Йордан Цонев: ДПС иска да паднат ограниченията за финансиране на партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads