Реклама / Ads
6| 3908 |17.03.2020 НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Гарантираме пари за Втора градска болница, надявам се лекарите да останат

.
Йорданка Фандъкова
Столичната община ще поеме финансовата тежест върху Втора градска болница. Гарантирали сме и апаратура. Болни няма да се приемат, докато няма необходимия ресурс за тяхната хоспитализация. От директора на заведението зависи персоналът да е информиран.
 

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира казуса с лекарите от Втора градска болница, които вчера колективно подадоха своите молби за напускане. Решението им е взето във връзка с информацията, че в лечебното заведение ще се лекуват болни от коронавирус, но те не са били информирани и подготвени за това.

 

"Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

 

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специолисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

 

"От две седмици всеки един е запознат, че болницата може да премине в такъв режим на работа. От петък имаме заповед от здравния министър Кирил Ананиев. Всички бяха предупредени веднага, а още от следавщия ден в сила влезе и нашия план за евакуация и освобождаване на пациенти. Вчера трябваше цяло отделение да заработи на пълен режим, но уви - няма персонал. 90% от здравните служители подадоха молби за напускане", коментира пред bTV директорът на Втора градска болница доц. д-р Стефан Узунов.

 

До 16 ч вчера уведомления за напускане са подали 85 медицински лица.

 

По думите му остават още 250 души, но дали днес щял да се увеличи притокът от молби - не можел да каже.

 

От Втора градска от дни алармират, че нямат достатъчно медицински лица, желаещи да работят със заболели от коронавирус и това прави лечебното заведение негодно да приеме пациенти.

 

Медиците протестират, защото според тях решението за трансформиране на Втора градска в инфекциозна болница е взето без тяхното съгласие и по принуда са накарани да работят в инфекциозна среда.

 

"Никой не може да накара някого на сила. Съпругът ми е лекар, знам, че те са обучавани да реагират в такива ситуации. Всички ще загубим по нещо от тази ситуация. Най-важната ни задача е да се справим с тежкото предизвикателство. Институции, граждани и особено лекари трябва да работим заедно. Медиците са най-важните хора, за които трябва да се погрижим", заяви Фандъкова пред bTV.

 

Тя увери, че финансово болница ще бъде напълно обезпечена от бюджета на Столичната община. Приемното отделение и едно от 10 легла може да започне работа във всеки момент, в който има персонал, стана ясно още от думите й.

 

"Решението трябва да се вземе на национално ниво. Дотогава ние ще поемем всички разходи на болницата. Апаратура също е гарантирана. Няма да се приемат болни, докато няма персонал. Надявам се, че част от медицинските работници ще останат на работа в болницата", коментира Фандъкова.

 

"Надявам се, че директорът е направил ясен план и е обяснил. Оттам нататък да си решат", заяви още столичния кмет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4083 |03.11.2019 Фандъкова: Хората очакват промяна . 47| 6862 |03.11.2019 Йорданка Фандъкова е кмет на София, вижте победителите и в другите градове /обновена/ . 3| 3832 |03.11.2019 Фандъкова: Не е ден за битка, а за гласуване . 5| 3965 |31.10.2019 Възраждане: Всяка подкрепа за Йорданка Фандъкова е подкрепа за корупцията и купения цигански вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads