Реклама / Ads
0| 3095 |22.03.2022 НОВИНИ

Йорданова обсъдила с комисията LIBE (без)отговорността на Гешев

.
Механизмът за търсене на отговорност на главния прокурор и върховенството на правото обсъдила в Брюксел днес правосъдната министърка Надежда Йорданова заедно с Комисията LIBE.
 

Това заяви самата тя пред Българската национална телевизия.

 

Йорданова проведе поредица от срещи, но не успя да разговаря с комисар Вера Йоурова, която се занимава с върховенството на закона, която е под карантина. Министър Йорданова обсъди съдебната реформа и критиките на Брюксел към София с евродепутати от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Йорданова се е срещнала и с еврокомисар Мария Габриел, с която са обсъдили нуждата от модернизация на юридическото образование у нас. Друга важна тема е за подготовката на изменение в законодателството на несъстоятелността и по точно даването на възможност, на втори шанс на предприемачите. 

 

Третата обсъждана тема е т.нар. пакет за електронни доказателства - въпрос, който започна българското председателство преди няколко години и който все още не е приключен. Йорданова се надява в рамките на френското председателство казусът да бъде решен. 

 

С Даниел Фройнд (Партия на зелените), заместник-председател на Комисията LIBE се обсъдиха мерките за противодействие на корупцията, условията за прилагане на Регламент 2020/2092 от 16 декември 2020 г.относно общ режим на обвързаност с условия за защита на бюджета на Съюза в случай на нарушаване на принципите на правовата държава в държава-членка.

 

В разговорите с председателя на Комисията LIBE, Хуан Фернандо Лопес Агилар (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) акцентът беше върху законодателните мерки в България и ЕС за противодействие на домашното насилие и мерките за закрила на уязвимите лица.

 


С Рамона Стругарию (Обнови Европа)се обсъди темата за кариерните бонуси на магистратите.

 

Министър Йорданова запозна председателя на Групата за демокрация и върховенство на закона към Комисията LIBEСофия Ин’т Велд с предприетите мерки в областта на съдебната реформа след последното изслушване в ЕП през месец февруари 2022г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3499 |21.03.2022 В отчаян опит да спаси спецправосъдието: Гешев предизвика Йорданова и Иванов на дебат . 0| 2840 |18.03.2022 Министър Йорданова: С Лаура Кьовеши не сме обсъждали вътрешни казуси . 0| 3587 |17.03.2022 Надежда Йорданова: Всяко твърдение на главния прокурор е квалификация . 0| 2794 |17.03.2022 Надежда Йорданова се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads