Реклама / Ads
0| 4515 |28.04.2015 НОВИНИ

Йотова предложи квоти за бежанците

.
Евродепутатът Илияна Йотова Източник: Булфото
Илияна Йотова поиска въвеждане на схема с квоти за разпределянето на бежанците сред всички държави членки, а не концентрирането им в няколко страни по южната външна граница на ЕС като България.
 
В пленарната зала на Европейския парламент тя заяви, че е необходимо спешно преразглеждане на действащото европейско законодателство за бежанците (т.нар. "Дъблински регламент"), защото сега бежанците са концентрирани в няколко държави членки, сред които и България.

"Не е достатъчно само да спасим хората, тъй като и ситуацията в приемателните и бежанските центрове граничи с хуманитарна катастрофа", каза още тя.

В края на миналата седмица председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск свика извънредна среща на върха във връзка с трагичната смърт на стотици бежанци, удавили се край бреговете на Италия дни преди това.

"Извънредната среща на върха след последната трагедия в Средиземно море не взе смели решения. Някои държави членки отказаха квоти за презаселване на бежанци, отказват и участие в спасителните операции", коментира пред останалите евродепутати Йотова. Според нея "Европа действа като пожарна команда" - липсва цялостен поглед какво и как трябва да се направи за цяла Европа, а не само за една или друга отделна точка в ЕС с текущ проблем.

"Ако днес вниманието е насочено в Средиземноморието, утре събитията могат да поставят на изпитание сухопътната граница между България и Турция, където и сега е достатъчно сложно - над 5 хиляди нелегални емигранти са влезли само за първите три месеца на тази година, 60% повече са потърсили закрила", каза Йотова. Тя добави, че за опазването на границите трябва да се сформират гранични екипи с участието на всички страни от ЕС и с повече правомощия на Фронтекс - европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС.

Йотова направи изказването си пред евродепутатите в навечерието на основния дебат за пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, който този месец ще бъде посветен на въпросите на миграцията, бежанските потоци към Европа и смъртта на стотици мигранти. Темата влиза за разглеждане, след като всички парламентарни групи поискаха по-смела политика от Европейската комисия и държавите членки.

Предстои ресорният еврокомисар Димитрис Аврамопулос да направи първите предложения по новата цялостна политика в областта на миграцията във втората половина на май т.г. Това ще се случи след месеци на интензивна обмяна на мнения с различните държави членки и евроинституции, включително и с Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, на която Илияна Йотова е заместник-председател.

Досега стана ясна позицията на държавите членки, която беше остро разкритикувана както от евродепутатите, така и от множество неправителствени организации като недалновидна, непълна, с почти никаква конкретика, никакъв сериозен ангажимент и продължаваща подхода за решаване на проблемите като "пожарна команда".

Евродепутатите преговарят за съвместна резолюция, която да бъде приета в сряда следобед след приключването на дебата в пленарна зала. В нея Групата на социалистите и демократите ще иска да се изрази упрек към Съвета на ЕС за това, че не успя да постигна съгласие за общоевропейски задължителен механизъм за солидарност. Той трябваше да включва и задължителна схема за презаселване между държавите членки, включително и спешно преразпределение на бежанците, когато системата на една или друга страна като България е изправена пред колапс от броя на пристигащите в страната мигранти.

Социалистите в Европейския парламент призовават квотите да се определят от критерии като БВП на държавата членка, размер и население, процент на безработицата и брой на вече приетите бежанци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4861 |24.04.2015 Илияна Йотова: Средиземно море стана гробище, а ЕК нищо не прави! . 0| 4678 |05.04.2015 Илияна Йотова: Някои хора в БСП си правят оглушки . 11| 4999 |02.04.2015 Страхил Ангелов: БСП да предложи радикално нова визия . 1| 4204 |01.04.2015 В Европейски съюз се премахват квотите за производство на мляко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads