Реклама / Ads
68| 5106 |14.09.2013 НОВИНИ

Йовчев: Интересува ни кой организира провокации и насилие

.
Източник: Булфото
Не се интересуваме от това кой организира протестите, това не е противозаконно, това е конституционно право, всеки може да се сдружава и да организира протести. Но за това - кой организира провокации и насилие, кой нарушава обществения ред - там не можем да останем безучастни. И има сигнали, че там има организация.
 
Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за предаването „Деконструкция” на БНР . Определено има разлика в състава на протестиращите. Видяхме го на 4 септември. Тогава хората, които бяха мотивирани по един или друг начин, бяха много повече от тези, които спонтанно бяха излезли да протестират. Някои от мотивираните бяха дошли с цел да предизвикат сблъсъци, имаше организация предварително, носеха помощни средства. Установени са 11 лица и е образувано досъдебно производство. В процес е свалянето на обяснения, каза Йовчев. В следващите дни не мисля, че има нещо, което да изведе повече хора на улицата, напротив.

По-скоро би трябвало да очакваме, че хората ще се успокоят и ще приемат някои стъпки на правителството. Но на тези, на които не им изнася да има нормално функциониране на институциите, от тях може да се очаква провокиране на напрежение, каза Цветлин Йовчев. Йовчев добави, че няма да издава присъди, няма да казва – този е такъв, този е виновен, но институциите ще си вършат работа. Успяваме да намерим баланса в момента; вярвам, че ще поддържаме този баланс. Обществото е изключително чувствително, затова и ние трябва да сме по-внимателни. Агресията тръгна от политическото говорене и се пренесе на улицата; ако полицията с действията си допринесе за това - да се вдигне градусът на напрежение, аз няма да бъда доволен.

Поради това търся баланс и мисля, че до момента го намираме, каза Йовчев. За снощното напрежение пред сградата на БНТ преди и по време на интервюто на премиера Пламен Орешарски, министър Йовчев каза - колегите успяха да реагират адекватно, навреме, всичко мина нормално. От професионална гледна точка - не бяхме изненадани. Преди време също бяхме свидетели на такива опити.

Тук вече се минава една граница, едно е да се протестира срещу институциите, срещу тези, които ги представляват, но вече се минава в една друга крайност, нарушава се лично пространство. Мисля, че всички трябва да реагираме в такава посока, че да подадем сигнал, че това не е добре. За да не се стигне до допълнителна ескалация на напрежението, премиерът напусна през задния вход; предвид това, което се виждаше, искахме да предотвратим евентуална ескалация на напрежението, коментира още Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5484 |11.09.2013 Цветлин Йовчев: Затварянето на границата е крайна мярка . 63| 5528 |10.09.2013 Станишев: Съпротивата срещу нас е ожесточена и добре организирана . 87| 13292 |09.09.2013 Протестиращите организират манифестация за 9.ІХ. . 72| 5935 |03.09.2013 Йовчев: Имаме сигнали за хора, които ще се опитат да провокират насилие утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads