Реклама / Ads
18| 8102 |24.02.2011 НОВИНИ

Йовчев притискал човек на "Лев Инс" по заръка на Борисов

.
Бившият ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев е разговарял с един от акционерите в застрахователното дружество „Лев Инс” Шаул Шнайдер по настояване на премиера Бойко Борисов. Отправеното послание било компанията да не участва в политическия живот в България и да не финансира определени медии, ако иска да запази бизнеса си, цитиран от "Дарик".
 

Това съобщи самият Шнайдер на пресконференция, посветена на една година от запечатването на офиса на компанията. Припомняме, че сървърите на „Лев Инс” бяха иззети, а централният офис запечатан малко след ареста на бившата барета Алексей Петров миналата година.

Бяха ми подхвърлени няколко имена, но аз не ги помня, защото те не ми говориха нищо, допълни Шнайдер.

Той описва срещата като „съвсем официална” и на нея са присъствали и високопоставени представители на израелското посолство, но не се е водил протокол. Тя се е провела една година след запечатването на централния офис на дружеството. По думите на Швайдер имената на участниците не са от такова значение, както Лев Инс.

Достъпът на компанията до класифицирана информация не е подновен и на компанията не е обяснено защо.

„Българското контраразузнаване се зае да фалира Лев Инс”, заяв изпълнителният директор на компанията Стефан Софиянски. Според него компанията е била трета по големина в бранша и евентуалният й фалит би застрашил финансовата сигурност на държавата.

Софиянски допълни, че проверките на данъчните и на Комисията за финансов надзор са започнали, след като са оповестени в медиите. По този начин се създавала обществена нагласа, че има нещо нередно, а всъщност в компанията не са открити сериозни нарушения. 3,5 млн. лева са санкциите, наложени на „Лев Инс” от изземването на сървърите им миналата година до днес.

Софиянски заяви, че въпреки тежкото положение на компанията, през 2010 г. тя е спечелила повече обществени поръчки, отколкото през 2009 г., когато е била трета в сектора. Компанията е завела дело за връщане на сървърите й. Множество жалби и сигнали са входирани до главния прокурор и Висшия съдебен съвет, но те са оставени без отговор.

Компанията е наела една от водещите адвокатски фирми в Израел и ще заведе иск срещу българските власти за 30 млн. лева заради загубите, които компанията е понесла през последната година.

За незаконното, според „Лев Инс“, отнемане на информация от компанията е сезирано и българското представителство на Европейската комисия.

Въпреки загубите на компанията, „Лев Инс“ остава първа по „Гражданска отговорност” и смята да пусне нови застрахователни продукти, свързани със здравните услуги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5310 |22.02.2011 Цв. Цветанов: Не съм платил сметката на Цв. Йовчев . 3| 5015 |18.02.2011 Арест за човек на Таки и Исуса . 35| 4923 |17.02.2011 Борисов разписа оставката на Йовчев . 13| 4610 |17.02.2011 Б. Велчев: Цв. Йовчев е старомодно почтен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads