Реклама / Ads
3| 2542 |03.04.2024 НОВИНИ

Иракският критик на исляма Салван Момика е открит мъртъв в Норвегия

.
Салван Момика гори Корана Източник: ЕПА/БГНЕС
Иракският бежанец и критик на исляма Салван Сабах Мати Момика е намерен мъртъв в Норвегия. Момика е известен с организирането на демонстрации в Швеция, на които публично изгаря Корана. Преди няколко дни Салван Момика разкри намерението си да потърси убежище в съседна Норвегия след издадена от шведските власти заповед за депортиране. 37-годишният Момика стана известен с провокативните си действия срещу свещената книга на исляма, които предизвикаха възмущение и безредици в различни страни с преобладаващо мюсюлманско население и..
 

Миналата сряда иракчанинът, извършил няколко изгаряния на Корана в Швеция, заяви пред вестник, че ще потърси убежище в съседна Норвегия след заповедта за депортиране, издадена от властите в Стокхолм, предаде "Асошиейтед прес".





37-годишният Салван Момика е организирал няколко изгаряния и осквернявания на свещената книга на исляма в Швеция през последните няколко години.

 

Момика казва, че протестите му са насочени срещу религията ислям, а не срещу мюсюлманите. Наричаше себе си "свободен атеист", противник на исляма. В интервю за шведската информационна агенция TT Момика твърди, че действията му са "философски жест, а не акт на омраза".

 

"На път съм за Норвегия", казва Момика в интервю, публикувано в сряда от шведския таблоид Expressen. "Швеция приема само терористи, които получават убежище и закрила, а философите и мислителите биват експулсирани".

 

Видеоклиповете с провокативните изгаряния на Корана на Момика получиха световна популярност и предизвикаха гняв и критики в няколко мюсюлмански държави, което доведе до бунтове и размирици на много места. В момента шведските власти го разследват за подстрекателство срещу етнически групи в Швеция.

 

Според Expressen Момика е една от причините членството на Швеция в НАТО, което беше финализирано по-рано този месец, да се забави с месеци. Наред с други страни, действията





Действията му може би предизвикаха сериозен дипломатически спор между Ирак и Швеция и демонстрации в целия мюсюлмански свят. Трудно е обаче да се прецени доколко сериозно трябва да се възприемат мотивите на иракския кандидат за убежище, който публично изгори страници от свещената книга на исляма - Корана - в Стокхолм, пише "Дойче веле".

 

Журналистите от France24 са стигнали до заключението, че през 2014-а година Момика е основал политическа партия в Ирак - Партията на сирийския демократичен съюз, с прилежащата към нея милиция. Милицията на Момика, подобно на много други от онова време, първоначално е създадена, за да се бори с екстремистката организация Ислямска държава (ИД). По-късно се твърди, че милицията е установила връзки с много други групировки в Ирак, сред които са шиитски мюсюлмански милиции, близки на съседен Иран, както и кюрдски милиции с по-атеистични възгледи.

 

И преди да бъде открит, Момика бе получавал смъртни заплахи. Смята се, че е убит от ислямисти. Информацията за смъртта му не е потвърдена официално, но вече обиколи световни издания.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2728 |03.04.2024 Борисов с лека подигравка: Защо да не пуснем "Балкански поток" за приватизация"? . 2| 3783 |03.04.2024 Бедствието "Тесла", продажбите спадат . 2| 3084 |03.04.2024 Министерството на финансите разкри с колко са се вдигнали пенсиите у нас за 15 години . 0| 2545 |03.04.2024 Вълка се възползвал от бременни кошути, за да отблъсква Общината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads