Реклама / Ads
2| 3873 |21.05.2024 НОВИНИ

В Иран празнуват смъртта на Раиси с бонбони: "Тъжна съм само защото и след него режимът няма да се промени"

.
В понеделник Иран обяви петдневен траур в памет на президента Ебрахим Раиси, въпреки че приглушената атмосфера не разкри почти нищо от грандиозната обществена скръб, която съпътстваше смъртта на други високопоставени личности в 45-годишната история на Ислямската република, пише "Ройтерс".
 

Докато верни на правителството хора се събираха в джамиите и на площадите, за да се молят за Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдоллахиан, които загинаха при катастрофа с хеликоптер, повечето магазини останаха отворени, а властите не положиха особени усилия да прекъснат обичайния живот.







Година след като твърдолинейното правителство на Раиси се разправи жестоко с него, за да сложи край на най-големите антисистемни демонстрации след революцията от 1979 г., опоненти дори публикуваха в интернет скрити видеозаписи, на които се вижда как хората си раздават бонбони, за да отпразнуват смъртта му.


Лайла, 21-годишна студентка в Техеран, заяви по телефона за Ройтерс, че не е натъжена от смъртта на Раиси, "защото той нареди репресиите срещу жените за хиджаб".


"Но съм тъжна, защото дори и след смъртта на Раиси този режим няма да се промени", каза тя.


Групи за защита на правата твърдят, че стотици иранци са загинали по време на демонстрациите през 2022-2023 г., предизвикани от смъртта в ареста на млада иранска кюрдка, арестувана от моралната полиция за нарушаване на строгите правила за обличане в страната.


Справянето на властите с редица политически, социални и икономически кризи задълбочи пропастта между духовните управници и обществото.







Поддръжниците на духовниците се изказаха с възхищение за Раиси, 63-годишен бивш твърдолинеен юрист, избран на строго контролиран вот през 2021 г.

"Той беше трудолюбив президент. Наследството му ще пребъде, докато сме живи", казва 28-годишният Мохамед Хосейн Зараби, член на доброволческата милиция Басидж в свещения шиитски град Кум.


Но нямаше почти нищо от емоционалната реторика, която съпътстваше смъртта на публично почитани личности, като Касем Солеймани, висш командир на елитните ирански Революционни гвардейци, убит от американска ракета през 2020 г. в Ирак, чието погребение привлече огромни тълпи от опечалени, плачещи от мъка и гняв.


За противниците на иранските духовни управници у дома и в изгнание Раиси е омразна фигура още от 80-те години на миналия век, когато го обвиняват, че като юрист е играл водеща роля в екзекуциите на дисиденти. Иран никога не е признавал, че са били извършени масови екзекуции. според Аmnesty International през първото десетилетие след революцията са екзекутирани 5000 иранци, а може би и повече.


"Поздравявам семействата на жертвите на екзекуциите", пише интернет потребителят Соран Мансурния в онлайн форум, в който се обсъжда наследството от смъртта на Раиси.


Друг потребител, Наргес, обаче изрази съжаление, че Раиси е умрял "от мъченическа смърт".


Много иранци заявиха, че очакват смъртта на Раиси да има слабо въздействие върху начина на управление на страната, като е вероятно властта да го замени с друга фигура с подобни твърди възгледи.







"На кого му пука. Един хардлайнер умира, друг поема властта и мизерията ни продължава", каза 47-годишният Реза, собственик на магазин в централния пустинен град Язд, който не назова пълното си име, опасявайки се от репресии.


"Твърде заети сме с икономически и социални проблеми, за да се тревожим за подобни новини."

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2449 |21.05.2024 За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии . 1| 2494 |21.05.2024 Денис Прокопенко: Отбраната на Мариупол спаси Украйна. Днес всеки изстрел е, за да върнем пленените азовци у дома . 0| 4042 |21.05.2024 Скарлет Йохансон стана жертва на ChatGPT . 0| 26628 |21.05.2024 Поетът Кирил Кадийски за ФрогНюз: НАРОДЕ-Е-Е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads