Реклама / Ads
0| 2805 |29.08.2024 НОВИНИ

Иран е увеличил запасите си от уран, обогатен до равнища, близки до необходимите за направата на ядрено оръжие

.
Източник: БГНЕС
Иран е увеличил още повече запасите си от уран, обогатен до равнища, близки до необходимите за направата на ядрено оръжие, в разрез с международните искания, съобщи Асошиейтед прес цитира убликуван днес поверителен доклад на службата на ООН за ядрен надзор.
 

Съгласно доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към 17 август Техеран е разполагал с 164,7 кг уран, обогатен до 60%. Това е ръст с 22,6 кг в сравнение с количеството, регистрирано в предишния доклад на МААЕ през май.

 

Уранът, обогатен до 60% чистота, е само на кратка техническа стъпка от нивата от 90%, нужни за ядрено оръжие, посочва документът.





В доклада на МААЕ се казва също така, че Техеран не е преразгледал решението си от септември 2023 г. да забрани на най-опитните ядрени инспектори да наблюдават ядрената му програма и че камерите за наблюдение на МААЕ остават блокирани.

 

Иран към момента не е предоставил и отговори на продължилото с години разследване на ядрения надзор относно произхода и настоящото местоположение на частици изкуствен уран, открити на две места, които Техеран не е обявил за потенциални ядрени обекти, се отбелязва освен това в документа.

 

Докладът на МААЕ беше публикуван само няколко дни, след като върховният лидер на Иран намекна за възможност за подновяване на преговорите със САЩ за бързо развиващата се ядрена програма на страната му и каза на правителството, че „няма нищо лошо“ в отношенията с „врага“.





В изказването си във вторник аятолах Али Хаменей постави ясни червени линии за всички преговори, които ще се водят под ръководството на новото правителство на президента-реформатор Масуд Пезешкиан, и повтори предупрежденията си, че на Вашингтон не може да се вярва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4770 |29.08.2024 Членовете на АББА: Тръмп да спре да използва музиката и видеозаписите ни на събитията от кампанията си! . 0| 2388 |29.08.2024 След смъртоносната атака в Солинген: Германия затяга законите за носене на хладно оръжие и за мигрантите . 29| 5150 |29.08.2024 Собственикът на "сараите" гони Доган от "Бояна" и Росенец, веднага . 1| 2312 |29.08.2024 Кулеба към западните съюзници: Ускорете доставките на обещаните системи за противовъздушна отбрана!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads