Реклама / Ads
3| 4765 |28.03.2020 НОВИНИ

Ирландия смекчава мерките срещу пандемията, в Северна Македония оптимисти

.
Ирландските власти се надяват до две седмици да смекчат или отменят въведените вчера ограничителни мерки във връзка с коронавируса, предаде Ройтерс.
 

"Ще можем ли на 12 април да се завърнем към нормалния живот в Ирландия? Абсолютно не. Нека бъдем честни със себе си, част от мерките ще трябва да останат в сила", заяви днес ирландският министър на здравеопазването Саймън Харис пред Ирландската национална телевизия.

 

"Дали се надяваме, че ще можем след две седмици да кажем, че сме отбелязали напредък и че част от мерките могат да бъдат смекчени, отменени или променени? Абсолютно. Мерките, които въведохме снощи, са толкова строги, че не може да останат в сила дълго време. Не може да искаме от хората да понасят това много дълго време", каза още Харис. 

 

Министър-председателят на Ирландия Лио Варадкар нареди на гражданите да останат по домовете си до 12 април, за да се забави разпространението на коронавируса. През този период ирландците ще имат право да излизат само за пазаруване на стоки от първа необходимост, за кратки самостоятелни физически упражнения и за важни посещения при роднини, допълва БТА.

 

Анализите на досегашните данни за заразените и починалите от COVID-19 в Северна Македония пораждат оптимизъм и надежда, че епидемията в страната е под контрол, съобщава електронното издание Цивил медиа.


Темпът на нарастване на броя на заразените в страната през последните дни и сравнението им с бройките в света и в страните от региона показват, че тя има най-нисък относителен брой на заразени и починали от COVID-19. 

 

Вчера броят на новозаразените е нараснал с 8,9 процента, докато в САЩ те са се увеличили с 18 процента, в Испания в петък е отчетено нарастване на броя с 11 процента, в Германия само за 24 часа броят на новозаразените е нараснал с 15,7 процента, а във Франция с 13 процента.

 

В региона болестта се разпространява с още по-голяма скорост. България вчера обяви най-тревожни бройки на увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус с 27 процента за 24 часа, Черна гора с 18 процента, а Сърбия с 15,5 процента.

Близо до Северна Македония беше само Гърция с 8,2 процента, допълва агенцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4231 |27.03.2020 МВР: 24 000 души са под карантина, следим за изпълнението на мерките . 4| 3953 |25.03.2020 Държавите по света затягат мерките срещу COVID-19 . 9| 6164 |21.03.2020 МВР: Мерките ще стават още по-сериозни . 1| 3847 |21.03.2020 Армията ще може да се включи в прилагане на мерките срещу коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads