Реклама / Ads
17| 6289 |02.11.2020 НОВИНИ

COVID-19 у нас: Лек спад на заразените в страната /информацията се актуализира/

.
Лек спад на заразени. 1225 души са се заразили с коронавируса през последните 24 часа, а 19 са починали. Това сочат данни от Единния информационен портал. Развитието на епидемията днес следим през целия ден.
 

Пълна изолация в Солун и в Серес

 

Гръцките власти обявиха режим на пълна изолация в северните градове Солун и Серес за срок от 14 дни, считано от утре, 3 ноември, за да спрат рязкото покачване на случаите на коронавирус. Отворена остава границата при "Кулата - Промахон", откъдето се влиза само с отрицателен тест за коронавирус. Прекратяват се всички полети към летището в Солун, съобщава БНР.

 

Мерките в Северна Гърция включват и полицейски час.

В зоната на изключително бързо разпространение на вируса са областите Серес и Солун, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. От утре в тези области се въвеждат мерки, задължителни само за тях. За да се ограничи излизането от домове отново е необходимо изпращане на съобщение по телефона за причината за излизане. Вечерният час се въвежда от 21.00 часа до 5.00 сутринта, докато в другите райони на страната е от полунощ. Прекратяват се вътрешните и международни полети към летището в Солун.

 

Отворени остават магазините за хранителни продукти, аптеки и банки. Ресторантите и кафенетата могат да обслужват клиенти само за домашни поръчки.

Също от утре под карантина са областите Атика и цяла Северна Гърция. Там обаче жителите излизат от домовете си, без да е необходимо разрешение.

Маските остават задължителни за цялата страна на закрито и на открито.

Отворени остават училищата, докато университетите преминават към дистанционно обучение.

 

Просветният министър се самоизолира след контакт със заразен

 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се самоизолира след контакт с лице с установена положителна проба за COVID-19.

Просветният министър ще изпълнява дистанционно служебните си ангажименти в следващите дни, посочват от МОН.

От ведомството уточняват, че Вълчев е в добро здравословно състояние и без симптоми.

Предстои да му бъде направен PCR тест.

 

Учител с COVID-19 почина в Попово

 

Първи случай на починал учител от COVID-19 бе регистриран в Попово. Преподавателката по английски език в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост /ПГТЛП/ Павлина Станева е изгубила битката с болестта, каза директорът на учебното заведение Каролина Христова-Маркова, цитирана от БТА.

От 19 октомври 51-годишната учителка е била в отпуск по болест, заради респираторни проблеми. Пет дни се е лекувала вкъщи, а след това е приета в болница, където е починала в края на октомври. Развилото се бързо заболяване вся смут сред колегите, не липсва и страх, коментира Маркова.

По думите й, от училището има още десет преподаватели, които са в болнични; сред тях и двама с доказан COVID-19. Ръководството е срещнало временни трудности и с осигуряването на заместници.

В учебното заведение се спазват противоепидемичните мерки, предвид пандемичната обстановка. През тази година в него учат 305 младежи, които в момента са на обучение в електронна среда от разстояние.

 

Спешна помощ в София удвоява броя на линейките

 

„10 от колите на МВР и Пожарната пристигнаха още днес в Спешна помощ, като сред тях има и 4 буса за най-леките случаи, както и оборудвани с носилки и кислород 6 линейки. Всички те са с парамедик и шофьор, преминали през обучение в Спешна помощ. В сряда ще получим още 17 линейки, напълно оборудвани. Те ще бъдат насочени към изпълнението на ковид-адреси. Ще станат близо 60 екипа, предостатъчно е“, съобщи шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

Подробности може да видите ТУК

 

Съдия от Окръжен съд - Благоевград почина от COVID-19

 
Трима души са загубили битката с Covid-19 през почивните дни в МБАЛ "Югозападна болница", съобщи за БТА д-р Илия Тонев - управител на лечебното заведение, което обединява болниците в Сандански и Петрич. Двама от тях са общопрактикуващи лекари от Петрич, третият починал пациент е магистрат от Окръжен съд - Благоевград. Причина за смъртта им е тежко протичане на заболяването с усложнения, а починалите са с множество рискови фактори, посочи д-р Тонев.

 

Тази нощ в болницата е починал съдия Иво Харамлийски, съобщиха от окръжния съд в Благоевград. От там посочват, че в негово лице правораздавателната институция е загубила изключителен професионалист, който до последно е отстоявал принципите на справедливостта и закона.

 

На официалната си страница от Български лекарски съюз изказаха съболезнования на семействата на починалите лекари от Петрич. От там посочват, че д-р Димитър Андонов и д-р Васил Василев до последно са изпълнявали своя професионален и морален дълг и са се грижили с отдаденост за своите пациенти.

 

Корнелия Нинова е на системи вече четвърти ден


На системи съм четвърти ден – много ми се иска скоро да ме изписват, но лекарите преценяват. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за състоянието си и коронавируса, информира "Фокус". Тя допълва, че в момента лечението продължава.

 

„Температурата понамаля, но другите симптоми си ги имам“, каза Нинова.

 

Тя благодари на целия медицински персонал. „Личи им, че са изморени, но са много всеотдайни към пациентите“, допълни тя.

 

„В петък се почувствах зле. Прилоша ми, втресе ме. Вдигнах температура. Започнах да кашлям. Потърсих лекарска консултация. Направиха ми тест и той излезе положителен и лекарите прецениха, че при тези симптоми трябва да ме хоспитализират“, разказа още Нинова.

 

Ето какво написа Нинова в своята фейсбук страница:


Нека хората не губят присъствие на духа, минали сме през много изпитания и това ще преодолеем
Много ми се иска скоро да ме изпишат, но лекарите преценяват. На системи съм четвърти ден. Температурата понамаля, но другите симптоми ги имам. Това казах за състоянието си в интервю за Агенция "Фокус". В петък бях приета в болница след положителен тест за COVID-19.
За хоспитализирането си обясних: В петък се почувствах зле. Прилоша ми, втресе ме. Вдигнах температура. Започнах да кашлям. Потърсих лекарска консултация. Направиха ми тест и той излезе положителен и лекарите прецениха, че при тези симптоми трябва да ме хоспитализират.
Благодаря на целия медицински персонал. Въпреки видимата умора, са много всеотдайни към пациентите.
На въпрос какво бих казала на хората като човек, който боледува от коронавирус, отговорих, че не трябва да губят присъствие на духа, трябва да слушат лекарите и да бъдат дисциплинирани, каквото им кажат да го изпълняват. Знам, че ще се справим и с това. Минали сме през много изпитания и това ще преодолеем. Просто да имат вяра и кураж.

 

 

 

 

 

Oще три болници търсят доброволци за Covid кризата


Oще три болници подадоха заявления за доброволци в Covid кризата, съобщават от Българския лекарски съюз.

 

Четири дни след началото на кампанията за координирано набиране на доброволци - студенти по медицина, които да подпомогнат изпадналите в нужда лечебни заведения в страната, общо девет болници са заявили такава необходимост.

 

Новите три лечебни заведения, които търсят доброволци, са "Д-р Димитър Павлович”, "Света София“ и „Александровска” в столицата.

 

Вал Тодоров: Словакия тества 2/3 от населението си, нашето правителство няма план

 

Само за един ден, вчера събота, в Словакия тестваха 2,58 милиона души! Или 2/3 от възрастното население. 1% от тестваните се оказаха вирусоносители и бяха карантинирани за 10 дни. Останалите получиха сертификат, че са тествани. Целта е за ДВА дни да бъде тествано ЦЯЛОТО население над 10 годишна възраст! Тестването е безплатно и доброволно, но които откажат да се тестват, трябва да се самоизолират за 10 дни. Премиерът Игор Матович каза: "Свободата трябва да върви заедно с отговорността към тези, които са по-слаби сред нас, раково болните, възрастните хора, хората с други заболявания." Тестването се извършва с помощта на армията и участието на полицаи, доброволци и административни работници. Общо 40 000 души, от които половината са медицински персонал.

 

Целта на акцията е да бъдат изолирани само този 1% от хората, които са активни носители на вируса в момента. Оценено е, че разходите ще са многократно по-ниски от налагането на тотален lockdown на цялото население, който би бил тежък удар върху икономиката на страната. Тества се с антигенни тестове, които не са толкова точни, колкото стандартните PCR тестове, но за сметка на това са бързи и евтини. Дори да бъдат изпуснати малък процент вирусопозитивни, огромната част от тях ще бъдат изолирани, което ще доведе до рязко спадане на числото R доста под 1. Прецизността на този подход е несравнимо по-висока от всеобща карантина на сляпо на цели градове или държава.

 

Тогава въпросът е защо тази стратегия да не се приложи и в България? В крайна сметка Словакия не е Китай или Германия. Броят на населението е сравним (79%) с българското. Словакия не е от най-богатите страни в ЕС, напротив БВП на глава от населението е сравним с този на Румъния. До вчера те имаха около 25% повече потвърдени активни случаи от нас, но това е при положение, че правят систематично 2 ПЪТИ повече тестове от нас. (Вижте графиките.) Това значи, че при масово тестване в България като това е Словакия, трябва вероятно да очакваме около 2% от населението да са вирусоносители в момента. Но ако тези 2% бъдат карантинирани, останалите 98% ще могат да продължат нормалния си живот и работа.

 

Съществената разлика обаче между Словакия и България е, че тяхното правителство ги е грижа доста повече за живота и здравето на гражданите. При повече (113%) регистрирани случаи от началото на пандемията, те имат само 219 починали. Това е само 17% от нашата бройка 1279! В момента те имат точно изработен план как да спрат растежа на инфекцията, да опазят медицинската си система от колапс, заедно с живота и здравето на населението. Докато нашето правителство няма дори бледо подобие на план. Както обикновено българските управници разчитат на тактиката "да се снижат и да чакат бурята да отмине някак си от само себе си". Доста жалък и нещастен "план" е това и със сигурност няма да донесе нищо хубаво на населението, държавата и икономиката.

 

 

 

 

Призив за дарение на кръвна плазма за лечение на тежки случаи на COVID-19

 

Центърът по трансфузионна хематология призова за повече дарители на кръвна плазма, преболедували COVID-19. Плазмата се прилага за лечение на тежко болните пациенти с коронавирус.

 

Кръвна плазма могат да дарят всички на възраст от 18 до 65 г., които имат положителен PCR тест за коронавирус, от който са минали поне 40 дни, обясни директорът на центъра д-р Николай Николов пред бТВ. Вече не се изисква отрицателен тест, уточни той.

 

Процедурата не е много по-различна от даването на кръв, трае около час с попълването на документите, а желаещите да дарят реконвалесцентна плазма COVID-19 трябва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.

 

По думите му през последната седмица са се увеличили хората, които даряват плазма. За днес са се записали 6 души. Центърът в София осигурява екип за вземане на плазма и в събота и неделя - за предварително записали се кандидати, припомнят оттам. Добре е записвания да има и в работни дни.

 

Консултации и записвания се извършват на телефон: 0888 328 176 – Д-р Стефановски, 0886 772 249 – д-р Павлов.

 

Двама лекари от Петрич починаха от коронавирус


Двама лекари от Петрич са починали от коронавирус. От Български лекарски съюз уточняват, че става дума за д-р Димитър Андонов и д-р Васил Василев, общопрактикуващи лекари от града.

 

"Д-р Василев и д-р Андонов ни напуснаха, но с достойнство и до последно изпълняваха своя професионален и морален дълг и се грижеха с любов и отдаденост за своите пациенти. Загубата е огромна", допълват от лекарския съюз.

 

"Само за 24 научихме за смъртта на четирима наши колеги, които загубиха битката с коварната болест. Поклон!", се чете в позицията на БЛС.

 

Д-р Николова: Общопрактикуващите лекари ежедневно се сблъскват с COVID инфекцията

 

Как един общопрактикуващ лекар да работи в COVID-19 отделение и след това да преглежда в своя кабинет здрави бременни, малки деца, да провеждаме имунизации?! Правилата в тази държава не важат единствено само за общопрактикуващите лекари, заяви пред БНТ д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.


"Искам да кажа по повод призива на различни хабилитирани лица, че общопрактикуващите лекари трябва да влязат в системата за лечение на пациентите, че ние и в момента ежедневно лекуваме всички пациенти,които не са абсолютно категорични за COVID-19 инспекция. Тези хора минават през нашите кабинети, няма общопрактикуващ лекар, който да не се е сблъскал с COVID-19 инфекцията - от 19 починали лекари с COVID 6 са общопрактикуващите лекари или една трета от колегите, които сме загубили. Само за последните 48 часа две джипита загубиха живота са - това са колегите от Петрич - д-р Андонов и д-р Василев. Това означава, че общопрактикуващите лекари в България ежедневно се занимават, лекуват и се сблъскват с COVID инфекцията", беше категорична д-р Николова.


Тя добави, че общопрактикуващите лекари нямат никакви лични предпазни средства, осигурени от държавата.


"Всичко, което имаме си осигуряваме сами. Странно ми е твърдението, че трябва да ходим на домашни посещения при болни от COVID. Това означава, че аз ще трябва да си закупя костюма, да се облека като робокоп, да се придвижа до адреса на пациента, да го прегледам. А след това какво правя?! Близките на пациента ме поливат с кофа белина и си тръгвам пеша, защото как да се кача в превозно средство, щом идвам от пациент с COVID инфекция", реагира д-р Николова.

 

 

 

 

Генералният директор на СЗО се изолира заради COVID-19

 

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус се самоизолира след контакт със заразен с коронавируса. Това съобщи в социалните мрежи лично той, цитиран от агенциите.

"Беше установено, че съм контактувал с някого, чийто тест за COVID-19 е показал положителен резултат. Чувствам се добре, нямам симптоми, но през следващите дни в съответствие с протоколите на СЗО ще бъда в самоизолация и ще работя от вкъщи", написа шефът на СЗО. Той също така отбеляза необходимостта стриктно да се спазват всички изисквания за противодействие на разпространението на вируса.

 

Каракачанов: Армията може да се включи с транспортните си средства, полевите си болници.


Не мисля, че е дошло време за това. Ефектът ще е по-добър, ако се използват почивни бази и хотели. Въпросът е, че не достигат кадри. Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод ситуацията с коронавируса у нас.

 

"Колко са доброволците, които отидоха в болницата? Хайде да спрем да критикуваме! Ако чакаме някой от Европа или Москва да ни свършат работата, няма да стане! Ние можем да разчитаме само на собствените си сили", каза той пред бТВ.

 

Не може да отложим военната подготовка заради някакъв вирус. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви. Повод за коментара му са 23-ма военни, които са дали положителен тест по време на учение, в което са взели участие 2400 войници.


"Трябва да ви кажа, че трябваше да разкрием ново отделение във ВМА, защото нямаше място", добави той.


Да спрем да критикуваме и да сме недоволни, а да помислим за българското общество, посочи Каракачанов.


"Можем да разчитаме на собствените си сили", допълни той.

 

 

И журналистът Веселин Дремджиев е с COVID-19

 

И журналистът Веселин Дремджиев е с коронавирус. Това съобщи самият той във фейсбук. Става ясно, че тестът му е положителен и той ще бъде под карантина.
Всичко по темата:

Журналистът е водещ на предаването "ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев" по TV1 и TV+. Негови колеги и зрители му пожелаха бързо възстановяване.

 

Караянчева си взима последно сбогом с баща си, който почина след COVID-19


Днес ще се състои поклонението на бащата на Цвета Караянчева. Той почина в Кърджали от инсулт, предизвикан след коронавирусна инфекция. Самата Караянчева също потвърди новината в трогателен пост във фейсбук.

Заради епидемичната обстановка не е ясно дали председателят на парламента ще присъства на поклонението и погребението.

 

 

Направени са 5457 теста. В момента активните случаи в страната са 32 241, като 2680 са хоспитализирани, а 169 се лекуват в интензивни отделения.

 

Отново най-много новозаразени са регистрирани в София - 575, а по 68 са установени в градовете Пловдив и Благоевград.

 

2891 нови случая на COVID-19 у нас, 29 души починаха

 

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 68, Бургас - 16, Варна - 57, Велико Търново - 17, Видин - 19; Враца - 32, Габрово - 19, Добрич - 8, Кърджали - 9, Кюстендил - 31, Ловеч - 13, Монтана - 9; Пазарджик - 22; Перник - 39, Плевен - 11, Пловдив - 68, Разград - 22, Русе - 7, Силистра - 11, Сливен - 24, Смолян - 3, София област - 58, София (град) - 575, Стара Загора - 24, Търговище - 17, Хасково - 13, Шумен - 31, Ямбол - 2.

 

Бизнесът: Ако държавата не помогне, ще се стигне до масови фалити


Бизнесът призовава държавата към конкретна помощ. В противен случай следващите седмици и месеци ще се стигне до масови фалити, твърдят хора от бранша.


След затварянето на клубовете и дискотеките заради борбата с коронавируса, ресторантьорите също се притесняват, че няма да издържат и ще се стигне до фалити.


Йордан е управител на магазин за спортни дрехи в централната част на Шумен. Казва, че в магазина се спазват всички противоепидемични мерки, но в последните месеци оборотите чувствително са намалели, а отливът на клиенти е осезаем.


"Хората се притесняват, не напускат домовете си, някои преминаха на онлайн покупки, но както знаете едно е да изпиташ тръпката на физическия магазин, да влезеш да си купиш нещо, съвсем друго е да си го купиш онлайн. Със сигурност наблюдаваме спад в оборотите на магазина, тук специално", обяснява той пред телевизия Bulgaria ON AIR.


Подобна е ситуацията и в заведенията, където спадът в оборота е близо 40 на сто.


"Браншът доста зле пострада. Работихме с намален капацитет на 50%, а сега, когато трябва да разделим не маса от маса, а стол от стол, капацитета се намали още. Около 30% от капацитета на едно заведение е запълнен", посочва председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.


А въвеждането на вечерен час може да доведе до масовото им затваряне, казват от бранша.


Фризьорските салони също имат по-малко клиенти. Затова бизнесът настоява за помощ от държавата. Ако кризата продължи по-дълго, прогнозите са за масови фалити.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4757 |01.11.2020 Полицаи и таксиджии на помощ с транспортирането на COVID-19 пациенти . 17| 6235 |01.11.2020 COVID-19 у нас: Вдига се процентът на заразените /информацията се актуализира/ . 10| 5016 |31.10.2020 Гърция затяга мерките срещу COVID-19. Въвеждат вечерен час, заведенията затварят . 17| 5131 |31.10.2020 МЗ с проверка заради починал от COVID-19: Защо млад мъж чакал линейка часове наред?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads