Реклама / Ads
4| 4425 |02.11.2020 НОВИНИ

Спешна помощ в София удвоява броя на линейките

.
Д-р Георги Гелев
Спешната помощ в София ще удвои броя на линейките, които ще подпомогнат спешните медици в обслужването на здравните нужди на столичани, за да не чакат помощ с часове, както през последните дни. В столицата има 80 болници, от тях най-големите са десетина, които се включват в първата атака. Воюваме, това е истината!
 

Това заяви директорът на центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев на брифинг със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

„10 от колите на МВР и Пожарната пристигнаха още днес в Спешна помощ, като сред тях има и 4 буса за най-леките случаи, както и оборудвани с носилки и кислород 6 линейки. Всички те са с парамедик и шофьор, преминали през обучение в Спешна помощ. В сряда ще получим още 17 линейки, напълно оборудвани. Те ще бъдат насочени към изпълнението на ковид-адреси. Ще станат близо 60 екипа, предостатъчно е“, съобщи д-р Гелев.

 

"А и нашите екипи установяват какво е състоянието на съответния болен, правят бързи антигенни тестове и вземат решение", добави д-р Гелев. През вчерашния ден е имало 66 посещения на линейки за Ковид, като 80% са с доказан писиар, от тях само 18 сме хоспитализирали. "На практика, при останалите 48 не е било необходимо да отиде линейка, най-вероятно това е субективната преценка на болните, които много често се паникьосват и искат едно успокоение от бяла престилка да каже, че състоянието не е застрашаващо", коментира шефът на ЦСМП в София.

 

По думите му след драстичните случаи на откази на пациенти с коронавирус да бъдат приети в болници, спешно в събота в 2 часа през нощта след заседание със здравния министър са били разкрити допълнително още 100 легла за заразени в лечебните заведения.

 

По думите на Костадин Ангелов и на д-р Гелев, няма строго установен алгоритъм, защото всеки случай е индивидуален и в медицината "две и две не прави четири". Двамата уточниха какъв е алгоритъмът за хоспитализиране на един пациент в момента - или личният лекар преценява, че пациентът е за лечебно заведение, или се вика линейка от болния, или самият той отива в болнично заведение, закаран с личен превоз.

 

Заразените медици в Спешната помощ са 17, но те не са болни, а само положителни, с изключение на една медицинска сестра, която е в болница. Компенсира се с удължаване на дежурствата, информира още шефът на спешните медици в столицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4449 |02.11.2020 Говорител на Спешна помощ: Линейки пристигат на сигнал за COVID със 7 часа закъснение . 9| 4757 |01.11.2020 Полицаи и таксиджии на помощ с транспортирането на COVID-19 пациенти . 2| 4487 |29.10.2020 Десислава Кателиева: Има задъхване на Спешната помощ. Работим във военна обстановка . 1| 3886 |29.10.2020 Коледният базар на София ще е на площад ”Славейков”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads