Реклама / Ads
5| 3236 |17.03.2021 НОВИНИ

Спешна помощ изнемогва: Цялата система е претоварена

.
Източник: БГНЕС
Цялата система е претоварена, включително и болниците. 1482 ковид повиквания е обслужила само за седмица Спешната помощ в София. 129 от обажданията са били за деца. Това заяви на брифинг рано тази сутрин говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.
 

„Към днешна дата имаме 470-500 повиквания за едно 12-часово дежурство. От всички тези повиквания 50 пациента с ковид се преглеждат от нашите екипи и се оставят в дома. Между 30-40 души се хоспитализират за едно 12-часово дежурство“, съобщи д-р Нина Ръсина, началник „Медицински дейности“ в ЦСМП-София.

 

„Има много хоспитализирани в болниците. Вирусът се подмладява. Това трябва да бъде сигнал към нас и да погледнем сериозно към въведените мерки. Здравната система, въпреки че до този момент устоя на ръба на възможностите си, трябва да бъде пощадена. Хората са безкрайно уморени и изнервени. В емоционален и психически план работим всички на ръба“, заяви Сунгарска.

 

Тя отправи апел към гражданите:

 

„Моля ви, пощадете всички хора, които работят в здравната система. Всички сме на ръба. Не можем да се справим с такъв тежък наплив. Моля ви, спазвайте мерките. Пренаредете приоритетите си за известно време. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, в магазините. Кому е нужно това? Моля ви, пощадете ни“.

 

Освен множеството повиквания, обаждания от второстепенно значение също натоварват системата. Доста пациенти се обаждат по телефона с въпроси за тяхното състояние. Или пък такива, които са с поставена ваксина да задават въпроси. Диспечърите приемат по 100 такива обаждания по телефона, съобщиха от Спешна помощ и призоваха хората да търсят личните си лекари за консултация, а да не задържат диспечърите, които отговарят на телефона за спешни повиквания.

 

Спешната помощ продължава да работи в пълна мобилизация, лекарите полагат извънреден труд, заяви Катя Сунгарска. По думите ѝ в София-град работят с около 25-30, до 35 екипа, „но това е крайно недостатъчно при данните, които имаме“.

 

"Нека да спазваме това, което здравните власти казват, че е ни предпази", апелира тя.


„Натискът към нас е огромен, изцяло към здравната система. При нас работят хора, които също имат семейства и се притесняват. Но те не спират да работят. Една система, която една година държи фронта и се справя, просто да бъде пощадена“, каза Сунгарска.

 

Дефицитът в системата е наличен и ако този натиск продължи, не е ясно как ще издържи системата, призна още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3551 |16.03.2021 Заев моли за помощ ЕС за спора с „неблагодарна“ България . 4| 3782 |12.03.2021 СЗО одобри ваксината на Johnson & Johnson за спешна употреба по света . 18| 9975 |09.03.2021 „Дейли Мейл“: Бъкингам е парализиран от „скръб и шок“, свика спешна среща . 9| 3675 |28.02.2021 Проф. Бобева: Бизнесът се справи, въпреки кризата и символичните помощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads