Реклама / Ads
23| 4359 |10.12.2020 НОВИНИ

Всичко по темата: 39% от направените 8600 PCR теста са положителни

.
3328 нови случая на заразени отчита Единният информационен портал днес, при направени близо 8600 PCR теста. Това означава, че почти 39 % от тях са били положителни.
 

Най-много случаи са регистрирани в областите София, Пловдив и Варна.

Излекуваните през последните 24 часа са 3050. В болница остават близо 7000 пациенти, над 540 от тях - в тежко състояние. Починалите за деня са 127.

 

С 1/3 са намаели повикванията в столичната Спешна помощ

 

Отслабва натискът върху столичната Спешна помощ. Директорът на ЦСМП-София Георги Гелев съобщи, че въведените по-строги противоепидемични мерки дават резултат. С около ⅓ са намалели повикванията на денонощие.


"Бяхме достигнали един рекорд от над 800 повиквания за 24 часа. В момента са около 550. Явно е, че има спад на напрежението не само в Спешна помощ, а и в частта Covid. Имахме по 200 COVID-повиквания на ден. Сега са около 100, което е пренебрежимо малко", посочи Гелев, цитиран от Българското национално радио.


Днес Спешната помощ у нас празнува 85 години от основаването си. В присъствието на министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов пред сградата на Спешната помощ в София бе отслужен молебен.

 

Ген. Мутафчийски: Ще се ваксинирам. Това е единственото вярно решение 


Шефът на Националния оперативен щаб обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19. Ген. Венцислав Мутафчийски обяви решението си във Facebook. 


“Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща.


Призовавам моите колеги да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети.


Медицината се развива с гигантски крачки. А изискванията към нас са да бъдем непрекъснато на пулса на времето, с промените, които се случват в медицината, за да може да дадем вярно послание”, написа началникът на НОЩ. 



 

Два COVID кабинета отварят във Враца 


Два COVID кабинета отварят във Враца. Те ще са предназначени за хора със симптоми на коронавирус, информират от Българското национално радио. 


Единият кабинет е открит в ДКЦ-1 в града, а другият - в Нов медицински център Враца. 


От Районната здравноосигурителна каса посочват, че двете лечебни заведения разполагат с клинични лаборатории, а в екипите за обслужване на пациентите задължително участват лекар и специалист по здравни грижи.


За изминалото денонощие във Враца са установени 94 случая на COVID-19 според данните на Единния информационен портал. С това общият брой на заразените в областта от началото на епидемията достигна 3370.

 

Днес изтича крайният срок, до който работещите на първа линия медици трябва да са заявили искат или не да се ваксинират срещу COVID- 19. Информацията за това ще бъде предадена в шестте Регионални здравни инспекции в страната. Единствено за столицата срокът беше удължен до понеделник, поради големия брой болници и персонал.

 

Доставките на ваксини срещу COVID-19 ще се облагат с нулева ДДС ставка. Това гласува окончателно парламентът с поправки в Закона за ДДС, внесени от ГЕРБ. Промените предвиждат още и нулев налог за комплектите за извършване на тестове.

 

Така ще се въведе инструмент за намаляване на разходите за ваксини срещу COVID-19 и медицински изделия за диагностика на вируса, както и на услугите, свързани с такива ваксини и изделия, аргументират се вносителите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4852 |09.12.2020 Всичко по темата! COVID-19 у нас: Над 40% заразени и голям брой излекувани . 15| 4870 |08.12.2020 Всичко по темата за COVID 19! 2764 нови случаи за денонощие, починали 213 . 37| 4578 |07.12.2020 Борисов: Разпоредил съм на 21 декември да отворим всичко . 20| 4970 |07.12.2020 Всичко по темата! 40% от тестовете за COVID-19 са положителни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads