Реклама / Ads
3| 2891 |19.01.2023 НОВИНИ

ЕС иска да обяви Революционната гвардия в Иран за терористична организация

.
Европейският парламент призова в сряда ЕС да включи Революционната гвардия на Иран в списъка с терористични организации. Блокът обвинява структурата за репресиите срещу протестиращите за правата на жените, както и за доставката на дронове за Русия, които се използват във войната в Украйна. 
 

Връзките между страните-членки на Европейския съюз (ЕС) и Техеран се влошиха през последните месеци, тъй като усилията за съживяване на преговорите за ядреното споразумение спряха в задънена улица. Техеран задържа няколко европейски граждани и блокът става все по-критичен към продължаващите насилствени репресии срещу протестиращите, които са подложени включително и на екзекуции. 


Широко разпространени антиправителствени демонстрации избухнаха в Иран през септември след смъртта на младата кюрдка от Иран Махса Амини, която беше задържана за предполагаемо неспазване на строгия дрескод, наложен на жените. Тя бе пребита в затвора, а по-късно издъхна. Вълната от демонстрации в подкрепа на правата на жените продължава месеци наред и стигна дори до Световното първенство по футбол в Катар. 


В текст, подкрепен от огромно мнозинство от депутатите, Европейският парламент осъди "бруталното потушаване на демонстрациите от страна на Иран, включително от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (Революционната гвардия). Текстът призовава ЕС и неговите държави-членки да включат структурата в списъка с терористични организации на блока.


Европейският парламент няма власт да принуди ЕС да вземе това решение. Текстовете обаче са ясно политическо послание към Техеран. Определянето на Революционната гвардия за терористична организация би означавало, че принадлежността към нея ще се счита за криминално престъпление от ЕС и всички нейни активи в блока ще бъдат замразени. Освен това няма да може да получава средства от граждани или фирми на ЕС.


Иран не остана безразличен. Страната предупреди ЕС да не включва Революционната гвардия в списъка, защото по този начин блокът "ще се простреля в крака". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9161 |18.01.2023 Вижте какво иска Главният прокурор на Ню Йорк за Nexo . 2| 2805 |18.01.2023 Премиерът на Косово: Путин иска да подклади конфликта със Сърбия . 1| 2754 |18.01.2023 Спецкомисия по искане на ГЕРБ ще нищи казуса “Nexo” . 0| 3068 |17.01.2023 Депутати и лекари искат реформа в първичната извънболнична помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads