Реклама / Ads
11| 5751 |25.11.2015 НОВИНИ

ЕК иска Цацаров да се оттегли заради обективна проверка на "Яневагейт"

.
Сотир Цацаров губи доверието на западните си партньори
"Независима проверка на казуса "Яневагейт" може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Това е позицията на Европейската комисия, изразена след отправено запитване на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи и дали главният прокурор трябва да се оттегли временно.
 

Тъй като прокуратурата е единственият орган в държавата, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова, на практика

 

От отговора на Брюксел става ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да се оттегли докато не бъде изяснен случаят, в който са намесени неговото име, това на председателя на ВАС, на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и др., както и на премиера Борисов. Този извод се налага и поради обстоятелството, че моделът на българската прокуратура, като единствен орган в държавата, който може да разследва изтеклите разговори между съдийките Янева и Румяна Ченалова, е централизиран и всички обвинители са подчинени еднолично на главния прокурор, което прави невъзможно който и да от тях да действа независимо.

 

От ЕК отчитат като положителна стъпка, че ВСС е инициирал предварителни проверки по случая, но смятат, че това не е достатъчно.

 

"Запознати сме с призиви, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване. Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици", пишат от ЕК.

 

"Важно е тези разследвания да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях. Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", отговарят от ЕК на въпрос трябва ли главният прокурор да се оттегли временно.

 

Становището на ЕК очевидно се разминава драстично със заявеното вече намерение на замесените в скандала да го игнорират с оправданието, че той е провокиран от незаконен запис на разговори и да не разследват по същество съдържанието им. Никой от замесените не възнамерява да се оттегля, тъй като презумпцията е, че няма какво да се разследва, освен кой е направил записите.

 

В позицията на Комисията се изтъква още, че Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", посочват от ЕК в контекста на скандала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7602 |25.11.2015 Фенове искат проверка на "Левски", Пеевски казал да ги наритат . 14| 6330 |25.11.2015 Андреев за Фрог: Цацаров си изпуска нервите и ме дава на комисии . 2| 4131 |25.11.2015 БСП напусна парламентарната зала заради Фискалния резерв . 29| 4831 |24.11.2015 Калашников иска скъсване дипломатическите отношения с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads