Реклама / Ads
2| 4161 |25.11.2015 НОВИНИ

БСП напусна парламентарната зала заради Фискалния резерв

.
Михаил Миков
Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ напуснаха пленарната зала в знак на протест. Това се случи след като мнозинството гласува срещу предложението на левицата за член на Фискалния съвет и по този начин остави основната опозиционна сила без представител в контролния орган. Представителите на левицата заявиха, че единственото, което се постига с този акт, е създаването на един орган със съмнителна независимост и прозрачност на работата, осигуряващ комфорт на правителството.
 

"Изправени сме пред процедура по избор на съвет, който трябва в много висока степен да създаде условия за независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка, с оглед на поддържане на устойчиви публични финанси. Предлаганите кандидати трябва да отговарят на високи професионални условия. Проф. Димитър Иванов е човек, който в годините е отстоявал независима и ясна позиция, включително когато е работил с президента на републиката и е участвал в работата на НС". Това заяви по време на дебатите председателят на НС на БСП Михаил Миков.

 

Той предупреди, че парламентът е изправен пред един сериозен риск – да нагласи по брой гласове състава на фискалния съвет  и да бъде игнорирана опозицията. "Ако това се случи, съветът няма да отговаря на чл. 5 – да осъществява дейността си въз основа на принципите на независимост и публичност, обективност и прозрачност и равнопоставеност на неговите членове. Тогава на опозицията няма да остане нищо друго, освен всички въпроси, свързани с фискалната стабилност по  силата на регламента, да бъдат отнасяни директно в Брюксел", категоричен бе Миков.

 

Той подчерта, че всички политически сили трябва да си дават ясна сметка, че лесно могат да се съберат гласове, но това още със създаването на съвета ще създаде много тежки съмнения в неговата пристрастност, проправителственост и то в един период, когато и наши, и чужди наблюдатели поставят сериозно въпроса за финансовата стабилност в страната и проблемите свързани със свръх дефицит.  "Всички народни представители, освен договорките между групите и аритметическото пресмятане, трябва  да си дадат сметка, че с днешното гласуване може да бъде ударен тежко авторитетът на този орган, който има изключително важни функции по силата на регламента, свързани с контрол за спазване на закона за публичните финанси", обясни Миков. Лидерът на левицата обясни, че Европейският регламент създава допълнителни контролни механизми,  защото правителствата в ЕС често си позволяват да излизат от рамката на макроикономическите прогнози, да злоупотребяват с  данните в рамките на отделните отчетни периоди. "Ако няма фискален съвет, който да е наистина независим, а е проправителствен, то той ще бъде поредната институция, която създаваме за удобство на правителството и няма да изпълни своята функция", заяви председателят на БСП и допълни, че заради това е важно да има представител на опозицията в този съвет, което да създаде условия за изискванията към съвета да бъде независим, да има обективност и прозрачност, публичност.

 

"Кандидатурата на Димитър Иванов отговаря на всички формални и неформални изисквания за член на Фискалния съвет", заяви при представянето на кандидатурата на БСП за член на Фискалния съвет народният представител от ПГ на левицата  проф. Румен Гечев. Той подчерта, че Иванов е с висше икономическо образование, доктор по икономика от УНСС, работил е 16 години с БАН, консултант на ЮНИДО, преподавал е в университетите в Уоруик и Шефилд, доказан експерт в международен план на макроикономическата политика. "Сигурни сме, че той ще бъде полезен в работата на Фискалния съвет. Трябва да има представители на различни икономически школи, с различни виждания", заяви Гечев.

 

"Фискалният съвет е независим, колегиален, плуралистичен орган, който трябва да е съставен от обществено доказани експерти в областта на икономическия и макроикономическия анализ и публични финанси", заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той подчерта, че съветът не трябва да е нито проправителствен, нито опозиционен орган и това предполага в него да бъдат отразени основните доминиращи икономически възгледи.  Стоилов отправи въпрос към мнозинството дали се страхува, че ако органът е независим, той ще отчете, че докато бюджетните разходи в Еврозоната са равни на 49% от БВП, а приходите на 46% за 28 страни членки на ЕС тези числа са съответно малко над 48% и малко над 45,%, а България е под 40% събирани проходи и преразпределение на разходите през държавния бюджет и въпреки прокламираната финансова стабилност, България завършва годината в почти критично финансово състояние, въпреки големия външен дълг.   "Ако се прилагат професионални критерии и той отговаря на европейските критерии  и този орган не е проекция на правителството и на парламентарното мнозинство, той ще отразява всички възгледи и тенденции, включително  и тези, които са в даден момент опозиция, ще могат да изразяват също становища, които са за един период по дълъг от мандата на това правителство", заяви Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4628 |22.11.2015 Бандата от зала "Батаклан" проговори за кървавата баня . 2| 7222 |15.11.2015 М. Конакчиева: Терористите избират зала „Батаклан”, защото няма излизане . 0| 4191 |09.11.2015 Чавдар Трифонов напусна реформаторите . 14| 4220 |06.11.2015 Попов: 2000 са напуснали МВР, протестите продължават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads