Реклама / Ads
12| 8027 |07.05.2016 НОВИНИ

Миков: България няма позиции, чака началниците да кажат

.
Михаил Миков
Спорът между лявото и дясното не е приключил, каза председателят на НС на БСП Михаил Миков на 49-ия Конгрес на БСП. Лявото ще си извоюва своя възход с последователност и почтеност. Свикнаха да приемат БСП като част от статуквото. Това трябва да се промени, добави той.
 
Трябва да се премине в решително настъпление. Трябва да отстояваме по-силно справедливата държава, която се грижи за хората, и не само дава равен шанс за всички, но има и механизми, които прилага, каза Миков. По думите му БСП трябва да продължава да се утвърждава като национална и патриотична партия. Според него БСП трябва да съхранява и развива патриотичния характер на българското образование.

Най-голямото предизвикателство пред нас е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението. Необходима е повече честност и последователност. Пред нас най-голямото предизвикателство е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението. Още по-голямо предизвикателство е да приемем управлението като работа в интерес на хората. Българите не искат да гласуват, това няма да се промени със задължителното гласуване. Какъв е смисълът да гласуваш, след като после някой ще пренапише протокола от избирателната ти секция. На нас, БСП, на левите партии се пада задачата да отстояваме и върнем демократичните достижения. С действията си БСП трябва да гарантира тази алтернатива.

Отбелязваме 125 си годишнина като основна опозиционна алтернатива на властта. Дългата ни история е част от нашата легитимация да направим заявка за бъдещето. Това не е достатъчно. Това означава една огромна отговорност. Нашата задача е да кажем, че налаганият с десетилетия ултранеолиберален модел има алтернатива, каза Миков.

Искам делегатите да си тръгнат от 49-ия Конгрес единни, с увереност и решимост, че партията ще поеме тази отговорност. Българската демокрация е болна. Симптомите са недоверие в институциите и политиките, огромни социални и икономически неравенства. Наблюдава се размиване на лявото и дясното. Причините са в невъзможността на демокрацията да се противопостави на неолиберализма. Все повече хора разбират, че нищо не зависи от тях, че правото им на избор е отнето от онези, които опорочиха изборите ,които смесват лявото с дясното, каза той.

Ние не сме нито при фронтова, нито фронтова, нито воюваща държава, още по-малко с Русия. От наша гледна точка българският национален интерес изисква гарантиране на териториалната цялост и унитарния характер на държавата, така както са закрепени в Конституция, гарантиране и упражняване на националния суверенитет и интерес в рамките на ЕС и международните организации, в които членуваме.  България няма самостоятелни позиции по много международни въпроси и чака "началниците" да кажат. Българските интереси се жертват за неясни каузи и ангажименти. Така десните допуснаха България да възпреима официална враждебна реторика срещу Русия, с която влошава традиционно добрите ни отношения, каза още Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4621 |06.05.2016 Българин от САЩ: Симеонов се прави на Тръмп в България . 5| 4179 |06.05.2016 Миков: Българските пилоти трябва да се чувстват горди . 8| 5350 |05.05.2016 „Солидарна България” събра хиляди подписи против ТПТИ . 5| 4476 |05.05.2016 Миков: Кабинетът е в силна турбуленция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads