Реклама / Ads
0| 4587 |10.04.2016 НОВИНИ

Миков: БСП черпи сила не от консумацията на власт, а от идеите

.
Михаил Миков
„На 10 април преди 26 години нашата партия промени наименованието си на Българска социалистическа партия. Няма да забравя това време. Тогава бях секретар на основна партийна организация и си спомням трудните дискусии в един важен и емоционален за партията момент. Спомням си палежа на Партийния дом, разбиването на Народното събрание и всички възходи и трудни моменти за партията през всичките тези 26 години”.
 
Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков. По думите му този период е само най-новата част от 125-годишната история на партията. „През всичките години историята на политическата сила, към която принадлежим, е преплетена с историята на нашата Родина. Партията ни е минала през периоди на гонения и нелегалност, на въстания и превратни промени, на участие в политическия живот и изключване от него, на кризи и съзидателно управление. Без излишна скромност днес се гордеем с годините, в които в България имаше постижения – социални, стопански, научни, културни, спортни”, казва още лидерът на БСП.

 

Миков е категоричен, че партията винаги е оставала вярна на същността си – да бъде лявата партия на България, политическата сила, обединяваща хората на лявата идея и отстояваща интересите на мнозинството. Според него партии, които са били създавани самоцелно и за да бъдат самодостатъчни, днес нямат значение и почти никой не помни. „БСП е различна, защото черпи своята сила не от консумацията на власт, а от идеите”, казва още той.  

 

Миков припомня, че преди 26 години БСП е сменила своето име, променила е организационната си структура, адаптирала идеите си към променените условия, за да продължи да защитава интересите на мнозинството в един променящ се свят, в който има нужда от съвременна социалистическа партия. „Макар и някои да го признават с неохота, ние и до днес сме най-демократичната партия. БСП се утвърди като защитник на демокрацията, основна движеща сила за приемането на съвременната българска Конституция, в която залегнаха демократичната, правовата, социалната държава. БСП и днес е защитник на демокрацията в нашата парламентарна република, която, за съжаление, живее в сянката на пълзящия авторитаризъм, ляга и става с премиерските настроения и капризи”, пише още председателят на левицата.

 

Според Миков БСП се променя и днес, като тази промяна се осъществява чрез корекция в политическия курс вляво, за да е по-близо до представите и очакванията на това мнозинство, чието доверие иска да възстановим. „Това става и чрез организационни промени, които да ни позволят да функционираме по-добре като жив политически организъм. Правели сме го много пъти в миналото, успешно ще се справим и сега. Надявам се да продължим по този път и след 49-ия Конгрес!”, завършва лидерът на БСП Михаил Миков.

 

Пълният текст:

Другари,

На 10 април преди 26 години нашата партия промени наименованието си на Българска социалистическа партия. Няма да забравя това време. Тогава бях секретар на основна партийна организация и си спомням трудните дискусии в един важен и емоционален за партията момент. Спомням си палежа на Партийния дом, разбиването на Народното събрание и всички възходи и трудни моменти за партията през всичките тези 26 години.

 

Този период е само най-новата част от 125 годишната ни история. Това са почти толкова години, на колкото е Третата българска държава. През всичките тях историята на политическата сила, към която принадлежим, е преплетена с историята на нашата Родина. Партията ни е минала през периоди на гонения и нелегалност, на въстания и превратни промени, на участие в политическия живот и изключване от него, на кризи и съзидателно управление. Без излишна скромност днес се гордеем с годините, в които в България имаше постижения – социални, стопански, научни, културни, спортни...

 

През дългата си история сме имали много трудности и противоречия, но партията винаги е оставала вярна на същността си – да бъде лявата партия на България, политическата сила, обединяваща хората на лявата идея и отстояваща интересите на мнозинството. Партии, които са били създавани самоцелно и за да бъдат самодостатъчни, днес нямат значение и почти никой не помни. Паметта за тях се изтрива сама, без да е нужно да се приемат специални закони за заличаването на спомени. Такава ще е съдбата и на съвременните политически проекти без идейна основа. БСП е различна, защото черпи своята сила не от консумацията на власт, а от идеите.  

 

Преди 26 години БСП смени своето име, промени организационната си структура, адаптира идеите си към променените условия, за да продължи да защитава интересите на мнозинството в един променящ се свят, в който има нужда от съвременна социалистическа партия. Макар и някои да го признават с неохота, ние и до днес сме най-демократичната партия. БСП се утвърди като защитник на демокрацията, основна движеща сила за приемането на съвременната българска Конституция, в която залегнаха демократичната, правовата, социалната държава. БСП и днес е защитник на демокрацията в нашата парламентарна република, която, за съжаление, живее в сянката на пълзящия авторитаризъм, ляга и става с премиерските настроения и капризи.

 

БСП се променя и днес. Промяната е в отговор на обективните условия, в които нашата партия трябва да продължи да защитава интересите на мнозинството. Осъществяваме я чрез корекция в политическия ни курс вляво, за да е по-близо до представите и очакванията на това мнозинство, чието доверие искаме да възстановим. Това става и чрез организационни промени, които да ни позволят да функционираме по-добре като жив политически организъм. Правели сме го много пъти в миналото, успешно ще се справим и сега.

Надявам се да продължим по този път и след 49-ия Конгрес!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4479 |07.04.2016 Миков: Тъжно е, че в деня на празника си лекарите протестират . 0| 5656 |02.04.2016 Миков: Ставаме държава от латиноамерикански тип . 0| 5117 |01.04.2016 Местан в Турция: България не се е оттърсила от Русия . 0| 5167 |01.04.2016 Миков: Демократичната, социалната и правовата държава не се случиха заради неолибералния модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads