Реклама / Ads
1| 3604 |14.12.2023 НОВИНИ

Искрен Арабаджиев: Виждаме, че лека-полека процесите в държавата се стабилизират

.
Източник: скрийншот
Това е пета бюджетна процедура. Пети бюджет на Асен Василев и за пръв път имаме възможност да го приемем на време от 2020 г. Виждаме, че лека-полека процесите в държавата се стабилизират. Институциите започват да работят в един предвидим ритъм. Няма да поставим в риск финансите на общините. Така, че се надявам да успеем преди Коледа да приемем бюджета.
 

Това заяви Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" по темата за държавния бюджет за следващата година.

 

„Критиките към Асен Василев и бюджета от няколко години ги слушаме и виждаме, че и икономически ръст и инфлацията и приходите в бюджета ги познаваме много добре. И успяваме да ги изпълним”, поясни той.

 

Депутатът подчерта, че за пръв път от 20 години насам имаме повече приходи, отколкото разходи. „Предвидили сме 2,5% дефицит и ноември месец сме на 0,6%. Въпреки големите традиционни разходи за декември месец, смятаме, че ще успеем да покрием и приходи и разходите и да влезем в рамките на бюджетен дефицит”, каза още Арабаджиев.

 

По думите му за следващата година са предвидени 1,5 млрд. лв. за петте автомагистрали, които се строят паралелно в момента в държавата. И още - над 450 млн. лв. за нови жп линии, които се реконструират. „Имаме за нови влакове, хеликоптерите за бърза помощ пристигат януари месец, имаме над 1 млрд. лв. инвестиции в общините”, допълни депутатът.

 

Относно отказът да се промени ДДС-то на ресторантьорите Арабаджиев коментира, че от ПП-ДБ са посочили в залата, че биха приели увеличението само срещу мерки за изсветляване. „Такива почти не се приеха. И ние искахме процента да се върне на 20, за да е равнопоставен всеки един сектор в държавата”, каза той.

 

„По отношение на касовата бележка, говорихме с юристите, че това е най-издържания термин да се задържи плащането. Това не е насочено само към ресторантьорите, това е изобщо за всяка една доставка или услуга, която имаме от икономическия оборот. Получателят на услугата може да задържи плащането, докато не получи съответния документ”, заяви депутатът от ПП-ДБ.

Арабаджиев коментира и политическите последици от демонтажа на Паметника на Съветската армия.

 

„Имаме легитимни решения на български институции.  Имаме опасен паметник, който е свален за демонтаж и ще бъде реставриран. Не смятам, че ще има някакви последствия. Има ангажимент на СОС още от март месец за премахването му”, обясни той.  Той изрази мнение, че не смята казусът да се подлага на референдум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3816 |14.12.2023 Божидар Божанов: "Възраждане" и БСП блокират българския парламент в защита на чужда окупаторска армия . 19| 4015 |14.12.2023 "Възраждане" подкани опозицията на пърформанс в НС. Желязков се чуди дали ще пеят като хор . 0| 3617 |14.12.2023 Болните от COVID-19 у нас скочиха със 185 за денонощие . 0| 3647 |14.12.2023 В критично състояние е простреляната в Русе маникюристка. Търсят кръводарители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads