Реклама / Ads
7| 2602 |12.03.2024 НОВИНИ

ISW: Франция е готова да създаде коалиция от държави за изпращане на западен военен персонал в Украйна

.
Източник: личен архив
Франция е готова да създаде коалиция от държави, които са отворени за евентуално изпращане на западен военен персонал в Украйна.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Френският министър на външните работи Стефан Сежурне обяви на 9 март по време на среща с представители на балтийските и украинските власти, че Украйна може да използва чуждестранни войски за операции като разминиране или подобни усилия и че западният военен персонал в Украйна няма непременно да се бие.

 

Сежурне подчерта, че "не е работа на Русия да ни казва как ние [Западът] трябва да помагаме на Украйна през следващите месеци или години", като отбеляза, че Русия не трябва да може да контролира начина, по който Западът реагира на Русия, като поставя произволни "червени линии". На 8 март полският външен министър Радослав Сикорски заяви по подобен начин, че "присъствието на сили на НАТО в Украйна не е немислимо".

 

На 11 март Сежурне повтори, че Франция се стреми да "изпрати силни сигнали" на Русия и да говори с Кремъл на "езика на баланса на силите".

 

Увеличеното производство на руската отбранително-промишлена база (ОПБ) вероятно няма да бъде устойчиво в средносрочен и дългосрочен план, тъй като тя вероятно ще страда от недостиг на работна ръка, намалени запаси от оръжия и оборудване и невъзможност да компенсира напълно военните изделия и изделията с двойна употреба, които вече не може да придобива поради санкциите. На 11 март вестник "Уолстрийт джърнъл" (WSJ) съобщи, че високопоставен служител на НАТО е заявил, че Русия вероятно може да поддържа сегашните си военни усилия още две до пет години.

 

WSJ отбеляза, че някои данни за руското производство, като например тези за военните превозни средства, не правят разлика между новопроизведени изделия и ремонтирани изделия, извадени от складовете, като по-стари и по-нискокачествени танкове Т-62 и Т-54/-55. ISW отбелязва, че съобщенията за "производството" на танкове в Русия през последните години до голяма степен отразяват възстановени и модернизирани танкове, извадени от складовете, а не ново производство.

 

Изследователи от открити източници наскоро анализираха сателитни снимки и оцениха, че според съобщенията от 2022 г. насам Русия е извадила от открити складове 25 до 40 % от стратегическите си танкови резерви, в зависимост от модела.

 

Старши сътрудникът на програмата "Русия и Евразия" на Фондация "Карнеги за международен мир" Дара Масикот оцени на 8 март, че "оставащите запаси на Русия ще намалеят през следващите няколко години", ако Русия продължи сегашния си темп на военни операции.

 

WSJ съобщи, че Банката на Финландия е стигнала до заключението, че Русия може да не е в състояние да поддържа увеличения си военно-промишлен комплекс.

 

WSJ съобщи, че според официални изявления на Кремъл руският ВПК страда от недостиг на персонал от около 20 % и че някои служители наскоро са се оплакали от липсата на обучение и инструменти.

 

ISW и преди е оценявала, че недостигът на работна ръка в Русия, който отчасти е резултат от войната в Украйна и отчасти е симптом на продължаващата демографска криза в страната, вероятно ще продължи да усложнява усилията на Кремъл да балансира между увеличаването на руския икономически капацитет и генерирането на сила, като същевременно задоволява избрани членове на руската ултранационалистическа общност чрез възпиране на работниците мигранти да работят в Русия.







Кралският институт на обединените служби (RUSI) съобщи, че в момента Русия разполага с около три милиона стари артилерийски боеприпаси, но голяма част от тях са в лошо състояние.

 

WSJ съобщи, че RUSI и други западни анализатори са преценили, че настоящото вътрешно производство на боеприпаси в Русия не е достатъчно за войната в Украйна, така че Русия вероятно ще продължи да разчита на доставки от партньори.

 

CNN съобщи на 11 март, че по оценки на разузнаването на НАТО Русия произвежда около 250 000 артилерийски боеприпаса от неуточнен калибър на месец, което прави общо около три милиона снаряда годишно.

 

Високопоставен служител на европейското разузнаване съобщи пред CNN, че САЩ и Европа могат заедно да произвеждат само около 1,2 милиона снаряда от неуточнен калибър годишно за Украйна.

 

Трансферите на севернокорейски оръжия към Русия по море очевидно са възобновени след пауза от средата на февруари 2024 г. На 11 март изданието NK Pro, фокусирано върху Северна Корея, съобщи, че сателитни снимки показват, че кораб, наподобяващ руския товарен кораб Lady R, е пристигнал в севернокорейското пристанище Раджин на 10 март и изглежда е натоварен с контейнери, които екипажът вероятно ще напълни с оръжия за доставка обратно в Русия.

 

NK Pro заяви, че предметите, които вероятно са били доставени до пристанището с влак от вътрешността на Северна Корея, са се появили на кея в пристанище Раджин, където обикновено се товарят корабите, преди да отпътуват за Русия. Съобщава се, че корабът Lady R е доставил товари от Северна Корея за Русия два пъти през октомври 2023 г. и веднъж през февруари 2024 г.







На 29 февруари NK Pro съобщи, че сателитни снимки показват, че руски кораби, участващи в морския транспорт на севернокорейски боеприпаси и оръжия за Русия, не са акостирали на пристанище Раджин от 12 февруари.

 

Украински военен източник отбеляза, че руските сили все по-често използват гранати, снабдени с химически вещества, в посока Запорожие, което е потенциално нарушение на Конвенцията за забрана на химическото оръжие (КЗХО), която Русия е подписала.

 

Говорителят на украинската Таврийска група сили капитан Дмитрий Лиховий заяви на 11 март, че руските сили са използвали най-малко 60 гранати, оборудвани със задушаващо и сълзотворно вещество, по украинските позиции в Таврийското направление ("Авдеевка" през западната част на Запорожка област) само между 4 и 10 март, като отбеляза, че повечето от тези атаки са извършени в Запорожкото направление.

 

Лихови предположи, че руските сили най-вероятно са оборудвали гранати с хлорпикрин (PS) или подобно вещество. PS е увреждащ белите дробове агент за борба с безредиците (RCA), който има общи характеристики със сълзотворния газ - не е непременно смъртоносен, но може да има изключително дразнещо и вредно въздействие при вдишване.







Конвенцията за забрана на химическите оръжия забранява използването на PS и други RCA във военни действия, а Русия е подписала Конвенцията през 1997 г..

 

Украински военен наблюдател предложи оценки на руския капацитет за генериране на сили и отбранително-промишлена база, които съвпадат с предишните оценки на ISW. Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец заяви, че руското военно командване има за цел да създаде "стратегически резерв" за настъпателни операции през пролетта-лятото на 2024 г., но не планира да оборудва тези новосформирани части и формирования с доктринално изискваните количества оръжия и оборудване поради настоящите ограничения в производството на руската промишлена инфраструктура.

 

Машовец заяви, че руското военно командване планира да оборудва само 27-а мотострелкова дивизия - за която се съобщава, че Русия е в процес на създаване на базата на съществуващата 21-а мотострелкова бригада на Централния военен окръг - с до 87% от доктринално изискваните количества оръжия и оборудване до второто и четвъртото тримесечие на 2024 г. и намекна, че руското военно командване има подобна цел и за други нови формирования и части.

 

Машовец оцени, че е малко вероятно руските сили да успеят да постигнат тази цел за оборудване до четвъртото тримесечие на 2024 г., като се има предвид, че много руски полкове, бригади и дивизии, които понастоящем действат в Украйна, разполагат само с около 30 % от доктринално изискваните количества въоръжение и оборудване. Няколко западни и украински военни служители и анализатори отбелязаха, че съобщените от Русия данни за производството на танкове до голяма степен отразяват възстановени и модерни танкове, взети от складове, а не ново производство.

 




 

Оценката на Машовец е в съответствие с оценката на ISW, че руската военна промишленост е в състояние да поддържа сегашния темп на операциите на Русия, макар че вероятно не е в състояние да поддържа изцяло потенциална настъпателна операция на оперативно или стратегическо ниво, използвайки стратегическия резерв от личен състав за 2024 г.

 

Съобщенията, че руските военни приоритетно създават нови недостатъчно оборудвани части и формирования, са в съответствие с оценката на ISW, че Русия дава приоритет на количеството жива сила и материални средства пред качеството на своите сили.

 

ISW продължава да оценява, че Русия би имала възможност да разшири своята военна промишленост и да натрупа ресурси, ако поддържа инициативата на целия театър през цялата 2024 г., като по този начин й позволи да създаде условия за бъдеща настъпателна операция, използвайки по-голям резерв от жива сила и оборудване.

 

Изглежда, че руското военно командване дава приоритет на краткосрочните ползи, като например ограничени териториални придобивки, пред дългосрочната устойчивост и широкомащабните оперативно значими начинания в Украйна на фона на продължаващите усилия за реформиране и възстановяване на Русия.

 

ISW продължава да оценява, че използването на текущите промени в структурата на силите от страна на руското военно командване за придвижване на новосъздадени и недостатъчно боеспособни формирования към бойните действия в Украйна вероятно ще ограничи непосредствената ефикасност на тези единици на бойното поле, но е достатъчно за поддържане на сегашния темп на операциите.

 

Основната променлива величина, която вероятно ще определи скоростта, с която тези частично попълнени руски сили ще могат да напреднат това лято, е наличието на материални средства за Украйна, което от своя страна зависи до голяма степен от продължаващото предоставяне на военна помощ от САЩ.

 

Молдовското министерство на външните работи (МВнР) привика посланика на Русия в Молдова Олег Васнецов в отговор на твърденията, че Русия ще открие избирателни секции в проруския молдовски сепаратистки регион Приднестровие по време на президентските избори в Русия.

 

Молдовското МВнР призова Васнецов да се яви на 12 март в отговор на "неодобрението" на Молдова към твърденията, че Русия ще управлява избирателни секции в Приднестровието.

 

На 11 март регионалното издание Transnistrian News твърди, че руските граждани ще могат да гласуват на президентските избори в шест избирателни секции в Приднестровието на 17 март, въпреки предишни молдовски решения, според които Русия може да управлява само една избирателна секция в руското посолство в Кишинев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2674 |11.03.2024 Зеленски: Украйна изгражда над 1000 километра отбранителни линии . 3| 2644 |11.03.2024 Украйна извика в своето МВнР посланика на Ватикана след думите на папата, приканващи Киев да "вдигне бялото знаме" . 7| 2764 |11.03.2024 Милен Керемедчиев: Вероятността Тръмп да спечели президентските избори в САЩ е голяма . 7| 2488 |11.03.2024 УКРИНФОРМ: От началото на пълномащабната инвазия Русия е повредила или унищожила 1740 медицински заведения в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads