Реклама / Ads
1| 2272 |18.09.2024 НОВИНИ

ISW: Киев разследва над 80 случая на насилие над свои военни от руснаци

.
Източник: БГНЕС
Главната прокуратура на Украйна започна разследване на пореден случай за очевидно руско насилие и екзекуция на украински военнопленник. Снимки в социалните медии, разпространени на 16 септември, показват тялото на украински военнослужещ, когото руски военни са екзекутирали с меч с надпис "за Курск". Потребителите на X (по-рано Twitter) геолокираха изображенията в Донецка област.
 

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов наскоро потвърди, че части от руската 30-та мотострелкова бригада (2-ра общовойскова армия, Централен военен окръг) и 1435-ти мотострелкови полк (вероятно мобилизиран полк) са превзели Новогродовка в началото на септември.

 

Кадрите ясно показват, че украинският военнослужещ е обезоръжен и с остатъци от тиксо около китките, което предполага, че руските сили са го заловили и насилствено задържали. Женевската конвенция за военнопленниците забранява "осакатяването, жестокото отношение и изтезанията" на военнопленници, както и екзекуцията на военнопленници или лица, които явно са извън бойните действия.

 

В доклада на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (HRMMU) от март 2024 г., бяха документирани малтретиране и екзекуции на украински военнопленници.

 

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Главната прокуратура на Украйна обяви, че е започнала разследване за нарушаване на законите и обичаите на войната и умишлено убийство.

 

Украинските органи в момента разследват още 84 подобни случая.







ISW пише за тях от май месец тази година. Редовно коментира, че руските командири позволяват явно нарушение на международното право.

 

Изтеклите документи за кампаниите на Кремъл срещу Украйна и Запада продължават използването на глобални информационни инструменти за прокарване на интересите на Москва чрез социалните медии. Meta, която притежава Facebook, Instagram и WhatsApp, забрани руската държавна медия Russia Today (RT) и "други свързани лица" на 17 септември за "чуждестранна намеса".

 

Държавният департамент на САЩ обяви санкции на 13 септември срещу юридически и физически лица, свързани с RT, които обвинява в участие в информационни операции, тайно влияние и усилия за военни доставки за Кремъл, като са насочени към държави в Европа, Африка, Северна и Южна Америка.

 

Разследващият проект на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) "Схеми" анализира хиляди изтекли документи, получени преди това от германски и естонски медии, които очертават работата на руската компания "Social Design Agency", която Министерството на САЩ Justice наскоро обяви като част от сложните операции за злонамерено влияние на Кремъл "Двойник".







Проектът "Схеми" съобщава, че са разпространявани фалшиви официални документи, сред които и заповеди от украинското министерство на отбраната и украинския главнокомандващ генерал Александър Сирски, които всъщност не са подписвани. Те са с цел дискредитиране на военно-политическата ръководството на Украйна и деморализиране на украинските въоръжени сили.

 

Фалшиви документи, за които се твърди, че са от европейски правителствени структури, фалшиви новини, за които се твърди, че са от европейски медии, и антиукраински материали, също се разпространяват в социалните медии.

 

Руският секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу пристигна в Иран за необявено посещение на 17 септември след скорошни посещения в Сирия и Северна Корея на фона на продължаващите руски усилия да осигури военно сътрудничество и подкрепа от незападни съюзници. Шойгу се срещна със секретаря на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Ахбар Ахмадиан и иранския президент Масуд Пезешкиан по време на необявено посещение в Техеран на 17 септември и предаде неуточнено съобщение от руския президент Владимир Путин.

 

Шойгу и Ахмадиан са обсъдили предстоящи двустранни споразумения и са подчертали, че Иран продължава да подкрепя официалната политика по отношение на коридорите и комуникационните маршрути с Азербайджан.

 

Пезешкиан заяви на Шойгу, че иранското правителство ще работи за задълбочаване на сътрудничеството, за да намали въздействието на западните санкции.







Шойгу също се срещна със сирийския президент Башар ал-Асад в Дамаск, Сирия на 16 септември и обсъди укрепването на двустранните отношения и въпроси на регионалната и международна сигурност. Преди това посети Пхенян, Северна Корея на 13 септември и се срещна с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за двустранни дискусии.

 

Международните посещения на Шойгу идват на фона на неотдавнашната доставка от Иран на над 200 балистични ракети с малък обсег Fateh-360 на Русия, продължаващата военна подкрепа от Северна Корея за руската война в Украйна и украинските съобщения, че Русия наема сирийски наемници да воюва в Украйна.

 

Задълбочаването на ангажимента на Русия с Китай, Северна Корея и Иран е част от по-голям план на Кремъл за коалиция от приятелски държави, които могат да укрепят отбранителната индустриална база на Русия и да осигурят стратегическо икономическо сътрудничество в подкрепа на нейната война в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с външния министър на Северна Корея Чое Сон Хуей в Москва на 17 септември.

 

Двамата обсъдиха по-нататъшното развитие на руско-севернокорейските двустранни отношения по неуточнен начин. Руското министерство на външните работи (МВнР) отбеляза, че Чоу ще присъства на Женския форум на БРИКС в кулоарите на Евразийския женски форум в Санкт Петербург на 18 септември.

Лавров наскоро се обяви за засилен диалог и сътрудничество с незападните партньори на Русия чрез различни срещи на министерско ниво, включително със саудитския министър на хаджа и Умра Тауфик бин Фаузан ал-Рабие на 11 септември, среща на външните министри от БРИКС на 12 септември и среща с египетския външен министър Бадр Абделати на 16 септември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3722 |17.09.2024 Григор: Винаги се вълнувам, когато играя пред вас, с удоволствие ще платя сметката . 15| 15913 |17.09.2024 Хиляди българи остават без работа, заводите "бягат" в Румъния . 1| 2699 |17.09.2024 Какво е останало от складовете в Елин Пелин? . 3| 2519 |17.09.2024 Бави се разчитането на черната кутия на разбилия се военен самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads