Реклама / Ads
24| 2976 |24.11.2023 НОВИНИ

ISW: Китай води хибридна война срещу САЩ

.
Китай води хибридна война за Тайван, като я вгражда в хибридна война срещу Съединените щати. Хибридната война срещу Съединените щати е насочена и срещу регионалните съюзници на САЩ, като Япония и Филипините, за да се влоши имиджът на ръководената от САЩ архитектура за сигурност като осигуряваща регионална стабилност.
 

Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW).

 

Военните теоретици на Китайската комунистическа партия (ККП) определят хибридната война като начин, по който държавите използват всички аспекти на физическата и нефизическата държавна власт, включително гражданското общество, за да се противопоставят непряко на противника. Те я разглеждат и като средство за противопоставяне на великите сили в рамките на взаимосвързания и глобализиран свят, се казва в доклада. 


Наличните публикации на ККП показват, че хибридната война приема предпоставката за системно противопоставяне, че войната е състезание на всеобхватна национална сила.

 

Публикациите сочат, че хибридната война се отклонява от системната конфронтация, тъй като не приема дефинитивно акцента върху вложените системи като начин за разглеждане на войната, обаче.

Как действа Китай спрямо САЩ и Тайван?

 

Принудителните действия, които ККП предприема, за да контролира Тайван, попадат в рамките на хибридната война на военните теоретици. Опитите на ККП да проникне в цялото тайванско общество чрез политически, икономически и военни средства отговарят на основните компоненти на определението за хибридна война на Гао Вей. ККП също така твърди, че действа съвместно с тайвански организации, за да придаде на действията на партията легитимност в рамките на хибридната война.

 

Китай възприема хибридната си война срещу Тайван като отбранителна, което е подобно на опита на Русия с разширяването на НАТО. Това възприятие възниква, защото Китай погрешно разглежда суверенитета на Тайван като нелегитимен поради неправилното мнение на партията, че Тайван е провинция на Китай.

 

Китай възприема себе си като участник в хибридна война, за да принуди Тайван да се откаже от отношенията си със Съединените щати, подобно на това, както възприема Кремъл като участник в отбранителна война срещу Съединените щати в Украйна преди 2022 г.

 

Контролираните от Китай медии представят Тайван като американска пешка, която Съединените щати манипулират и ще изоставят в случай на криза. От гледна точка на Китай, страната трябва да премахне способността на шахматиста (Съединените щати) да общува с пешката (Тайван) и да я движи, за да постигне целта на партията за "обединение" с Тайван. За да постигне тази цел, партията се стреми да намали политическото, икономическото и военното влияние на САЩ върху Тайван - основните компоненти на определението на Гао Вей за хибридна война.


Хибридната война срещу Тайван е част от хибридната война срещу Съединените щати. Стремежът към хибридна война, насочена срещу Тайван, включва и хибридна война със Съединените щати, тъй като партията възприема всякакви отношения на САЩ с Тайван)като дестабилизиращи КНР. ККП се придържа към тази гледна точка, тъй като смята, че Тайван е нелегитимна държава, чието анексиране от Китай е единственият начин за стабилизиране на непосредствената среда за сигурност.

 

Китай се насочва към регионалните съюзници на САЩ, като Япония и Филипините, за да проведе хибридна война и да влоши имиджа на ръководената от САЩ архитектура за сигурност като осигуряваща регионална стабилност.

 

Пропагандата на Китай през август, в която лъжливо се твърди, че Япония е изхвърлила опасни количества радиоактивни отпадъчни води от Фукушима, е скорошен пример за вложените усилия на Китай за хибридна война. Тази пропаганда също е част от хибридната война срещу САЩ поради тясното американско-японско политическо, икономическо и военно сътрудничество в региона.

 

Обрисуването на Япония като безотговорна от страна на Китай служи и за противодействие на положителната роля, която Съединените щати играят в региона. Този образ на безотговорност дава възможност на Китай да твърди, че ръководената от САЩ архитектура на сигурността създава хаос, вместо да стабилизира региона.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2776 |24.11.2023 Репресиите на Лукашенко: Гражданите на Беларус ще искат разрешение, за да живеят в чужбина . 6| 2764 |24.11.2023 Британското разузнаване: Русия реабилитира "Вагнер" . 0| 2710 |24.11.2023 Бюджет 2024 събира кабинета извънредно . 0| 5112 |24.11.2023 След тежкото нападение: Хаос в центъра на Дъблин, градът гори /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads