Реклама / Ads
0| 4844 |24.11.2023 НОВИНИ

След тежкото нападение: Хаос в центъра на Дъблин, градът гори /видео/

.
След като при нападение с нож пред училище вчера бяха ранени три деца, протести и безредици избухнаха в центъра на Дъблин. Подпалени са автобуси и трамваи и е ограбен магазин.
 

Полицията и политиците призоваха за спокойствие на фона на предупреждения срещу дезинформацията, тъй като насилието ескалира от демонстрация, започнала в четвъртък следобед на мястото на инцидента.


Стигна се до сблъсъци с полицията за борба с безредиците, тъй като някои демонстранти изстрелваха сигнални ракети и фойерверки, а други грабнаха столове и табуретки пред барове и ресторанти.


Около сградата на ирландския парламент, Лейнстър Хаус, беше изграден полицейски кордон, а на близката улица "Графтън" бяха разположени служители от подразделението за конна поддръжка на Гарда, предаде "The Guardian". 


Повече от 400 ирландски полицейски служители участваха в охраната на протеста. За справка - в протеста срещу ръководството на БФС у нас участваха около 1600 служители на МВР.

 

Във видеообръщение в социалните медии главен инспектор Патрик Макменамин заяви, че някои членове на полицията са били нападнати и атакувани.


Въпреки това той заяви, че не са докладвани сериозни наранявания от страна на полицаи или членове на обществеността. Той заяви, че полицаите продължават да патрулират в центъра на града и добави: "Центърът на Дъблин вече е спокоен и се нормализира."


Ирландският министър на правосъдието Хелън Макенти определи сцените като "нетърпими" и заяви, че "не трябва да се позволява на бандитски и манипулативен елемент да използва ужасяващата трагедия, за да сее хаос".


Комисарят на полицията Дрю Харис заяви, че зад безредиците стои "напълно луда фракция, водена от крайнодясна идеология".

 

Насилието избухна, след като три малки деца и една жена бяха нападнати на площад "Парнел Ийст" в северната част на центъра на града. Полицията задържа мъж на около 50 години, на когото също е оказана медицинска помощ, и заяви, че не издирва други заподозрени.


Инцидентът е станал в четвъртък около 13,30 ч. пред училището Gaelscoil Choláiste Mhuire. Полицията съобщи, че петгодишно момиченце, жена на 30 години и мъж на 50 години са получили сериозни наранявания. На момичето е оказана спешна медицинска помощ. На петгодишно момче и шестгодишно момиче е оказана медицинска помощ с по-леки наранявания. Момчето е било изписано от болницата.


Старши инспектор Лиъм Герагти призова всеки, който разполага с информация за инцидента, включително записи от мобилни телефони на нападението и последиците от него, да се обади. Той похвали случайните минувачи, които са се намесили в това, което по думите му е било травматичен и опасен инцидент.


По-рано в четвъртък старши инспектор Лиъм Герагти заяви, че служителите са отворени по отношение на разследването, но са "убедени, че няма връзка с тероризма".


На вечерна пресконференция обаче Харис заяви: Всички линии на разследването са отворени, за да се установи мотивът." Харис добави: "Никога не съм изключвал какъвто и да е възможен мотив за това нападение".


Харис заяви, че е твърде рано да се приписва мотив. "Едно лице е арестувано, в момента не издирваме никой друг във връзка със самия инцидент, но разследването очевидно ще се развива", каза той.


В четвъртък вечерта хеликоптер се появи над града, докато полицаи в екипировка за борба с безредиците използваха щитове и палки, за да разпръснат тълпата по улица "О'Конъл", главната улица на Дъблин. В другия край, до моста О'Конъл, пламъци се издигаха от останките на автобус и автомобил.


Хората разбиваха витрини на магазини и пускаха фойерверки. Силни взривове отекнаха в целия град. Попитани защо са там, членовете на тълпата заплашиха журналистите и заявиха, че медиите не казват истината за имиграцията.


Харис призова за "спокойствие" и предупреди срещу дезинформацията, като осъди "позорните сцени" в Дъблин. Той заяви, че зад безредиците стои "напълно луда фракция, водена от крайнодясна идеология", а няколко автомобила на полицията са били повредени.


"Наша отговорност е да гарантираме, че охраняваме улиците, и част от това е да помолим хората да действат отговорно и да не се вслушват в дезинформацията и слуховете, които се разпространяват в социалните медии", каза той. "Фактите се установяват, но все още не са ясни много от слуховете и инсинуациите, които се разпространяват със злонамерени цели."


ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2531 |24.11.2023 Точно в 7 ч.: Започна временното примирие между Израел и Хамас . 1| 3033 |24.11.2023 Дъждът ще преминава към сняг, чакат ни преспи и навявания . 0| 2702 |23.11.2023 Районният съд в Дупница остави в ареста прокурорския син Васил Михайлов . 10| 2656 |23.11.2023 Кабинетът одобри закупуването на бойни машини "Страйкър"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads