Реклама / Ads
3| 4091 |03.07.2024 НОВИНИ

ISW: Кремъл иска да принуди Украйна да преговаря при руските условия

.
Източник: БГНЕС
Кремъл води засилена информационна кампания, целяща да принуди Украйна да преговаря с Москва при руските условия. Всякакви руски, западни или други усилия да подтикнат Украйна към преждевременни преговори с Русия само ще отслабят Украйна и ще насърчат по-нататъшната руска агресия в Украйна и извън нея.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан вероятно използва необявеното си посещение в Киев на 2 юли, за да се позиционира като миротворец след поемането от Унгария на председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) на 1 юли, но е много малко вероятно усилията на Орбан да доведат до някакъв стабилен мир в Украйна.





Взаимодействието между текущите руски настъпателни операции в направленията Часов Яр, Торецк и Авдеевка показва, че руското военно командване може да възнамерява да използва текущия натиск в Торецк, за да създаде оперативни възможности за напредък в района на Часов Яр или Авдеевка.

 

Руските приготовления, които могат да подкрепят множество бъдещи планове за различни посоки на атаката, предполагат по-развито ниво на оперативно планиране и предвиждане, отколкото руското командване е доказало, че е способно да изпълни досега във войната от началото на 2022 г.

 

ISW предполага, че в случай на превземане на Торецк руското командване очаква да превърне този район в плацдарм за настъпление или на север, към Часов Яр, или на югозапад, към Авдеевка и Покровск, в зависимост от това в кое направление посоката изглежда по-обещаваща.





Решението за нападение край Торецк показва, че руското командване може да планира операции с повече далновидност и с по-добро разбиране на оперативната ситуация отколкото преди, когато руското командване провеждаше различни настъпателни операции на несвързани сектори на фронта, пишат анализаторите.

 

В същото време те подлагат на съмнение способността на руската армия да претвори тези идеи в реалност и да превърне тактическите успехи в оперативно значими пробиви, което пък от своя страна зависи от качеството на частите на земята, което може да не е високо.

 

По-голямата част от частите, съсредоточени близо до Торецк, са нискокачествени сили и териториални войски на Донецката народна република, които е по-вероятно да имат затруднения при правилно провеждане на атаки, особено след като Украйна ще получи нова военна помощ през следващите седмици и месеци, пише ISW.

 

Наскоро руските сили напреднаха край Волчанск, Часов Яр, Авдеевка и граничния район на Донецко-Запоризката област.





Съобщава се, че Русия набира жени от руските наказателни колонии, за да се бият в Украйна, а някои от тези новобранци се бият на фронтовата линия.

 

Няколко депутати от Държавната дума на Русия предложиха законопроект, който изключва значителен брой етноси от руската програма за преселване на "сънародници", като по този начин подкопава усилията на Кремъл да използва "сънародниците си в чужбина" за компенсиране на недостига на работна ръка в Русия и да създаде информационни условия за оправдаване на потенциални хибридни операции срещу други държави с руско и рускоезично население.

 

На 1 юли украинските сили нанесоха удар по склад за боеприпаси в руска военна база в окупирания Крим, в който според сведенията са се намирали безпилотни летателни апарати "Шахед".

 

Възможно е Русия да активизира усилията си за водене на разузнаване и нарушаване на комуникациите в подводното и въздушното пространство в близост до държавите от НАТО.





Изглежда, че руските власти публично се фиксират върху репресиите срещу бойни клубове и ограничаването на носенето на никаб, за да дадат знак, че руските власти се борят адекватно с терористичните заплахи в Северен Кавказ, вместо да се занимават със системните проблеми на ислямския екстремизъм в региона.

 

На 2 юли руският президент Владимир Путин подписа указ, с който на 999-та руска военновъздушна база в Кант, Киргизстан, се присвоява почетното звание "гвардеец" за "масов героизъм и храброст".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2256 |03.07.2024 Макрон моли Нетаняху да не предприема нова военна операция в Хан Юнис и Рафах . 2| 2340 |03.07.2024 Фармацевтите излизат на протест: Аптеки в цялата страна няма да работят 2 ч. днес . 0| 2264 |03.07.2024 Заради срещата на върха във Вашингтон: Изслушват Главчев, Запрянов и Невяна Митева . 1| 2204 |03.07.2024 Депутатите решават има ли бъдеще проектокабинетът "Желязков"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads