Реклама / Ads
10| 3549 |08.08.2024 НОВИНИ

ISW: Кремъл изпадна в паника от украинското нахлуване на руска територия, нарича го провокация

.
Източник: БГНЕС
Реакцията на Кремъл на украинските настъпателни действия в района на Курск досега е противоречива, пише в последния си доклад Американският институт за изучаване на войната (ISW).
 

Кремъл се стреми да дискредитира Украйна в международен план за извършването на атаката на руска територия и да избегне вътрешна паника относно мащаба, последствията и възможните последствия от украинската операция.

 

Анализатори казват, че руските официални лица се опитват да намерят баланс между представянето на действията като видима ескалация и опитите си да избегнат преувеличаването на последиците.





Руският президент Владимир Путин обвини украинските сили в "мащабна провокация" в района на Курск. Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов обаче представи ситуацията като овладяна в голяма степен и каза, че руските войски са спрели настъплението.

 

В първия ден на ескалацията руското министерство на отбраната редактира съобщението си, премахвайки от него твърденията, че атакуващите украински сили са диверсионно-разузнавателна група.

 

Едновременно с това изпълняващият длъжността ръководител на Курска област Алексей Смирнов твърди, че ситуацията е "под личния контрол на Путин", но и заявява, че няколко хиляди цивилни граждани вече са евакуирани от района. Руското Министерство на финансите обаче отпуска първи транш от 1,8 млрд. рубли (около 20,9 млн. долара) за подпомагане на жителите на Курска област при преселването им.





Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин обяви, че Следственият комитет е започнал разследване на украинската "провокация".

 

Кремъл обаче рискува да се дискредитира сред определени общности, като привидно отхвърля значението на нападението, описвайки го само като "провокация".

 

В същото време, според различни източници, украинските войски вече могат да напреднат на 10 километра в района на Курск, пишат анализатори.

 

Избрани руски военни блогъри остро критикуваха руското военно командване, че не е открило подготовката за украински настъпателни операции в Курска област или не ги е предотвратило.

 

Геолокализирани кадри, публикувани на 6 и 7 август, показват, че украински бронирани машини са напреднали до позиции на около 10 км от международната граница между Украйна и Русия, а потвърденият към момента обхват показва, че са завзели поне две руски отбранителни линии и в един опорен пункт. Руски вътрешен източник твърди, че украинските сили са завзели 45 кв. км територия в Курска област, а други руски източници съобщават за превзети общо 11 населени места, включително Николаево-Дарино, което се намира на 1.5 км северно от границата със Сумска област), Дарино (на 3 км северно от границата със Сумска област) и Свердликово (източно от района на Николаево-Дарино), както и че действат в Любимовка (на 8 км северно от границата със Сумска област).

 




Руски източници посочват, че украинските сили се опитват да напреднат по магистралата 38К-030 Суджа-Кореново, а известен военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са напреднали както на северозапад, така и на югоизток и са превзели контролно-пропускателния пункт Суджа и газоразпределителната станция Суджа. Снимки, публикувани на 7 август, показват, че украинските сили са заловили и над 40 руски военнопленници на контролно-пропускателния пункт Суджа, а руската служба на Радио "Свободна Европа" публикува сателитни снимки, които показват тежки щети по сградите на контролно-пропускателния пункт Суджа.

 

Украинският военен наблюдател Костантин Машовец твърди, че на Суджа са разположени и чеченски части "Ахмат".

 

Съобщава се, че украинските сили са използвали безпилотен летателен апарат, за да свалят руски хеликоптер Ми-28 над Курска област, което показва, че украинските сили продължават успешно да адаптират възможностите си за използване на безпилотни летателни апарати.

 

На 7 август началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Кирил Буданов оцени, че руският настъпателен потенциал ще достигне своята кулминация в рамките на месец и половина до два, което като цяло съответства на оценката на ISW за настоящите настъпателни възможности на Русия.

 

Украинските сили наскоро възстановиха позициите си южно от Часов яр, а руските сили напреднаха североизточно от Сиверск, югозападно от град Донецк и в граничната зона на Донецко-Запорожка област.





Ръководителят на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна Даниел Бел заяви, че Русия е измъчвала 95% от украинските военнопленници, намиращи се в руски затвори.

 

На 7 август молдовската Централна избирателна комисия (ЦИК) обяви, че няма да регистрира прокремълския избирателен блок "Победа" в президентските избори и референдума в Молдова през октомври 2024 г.

 

На 7 август руски съд осъди Андрей Куршин, администратор на руския ултранационалистически провоенен канал в Telegram "Moscow Calling", на шест години и половина затвор за публикуване на "фалшива" информация за руските военни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2176 |08.08.2024 Байдън не е сигурен в мирното предаване на властта в САЩ, ако Тръмп загуби изборите на 5 ноември . 6| 2166 |08.08.2024 Радев свиква парламентарно представените партии днес следобед на "Дондуков" 2 . 0| 2159 |08.08.2024 Слънчево време, температурите до 36 градуса . 4| 2649 |08.08.2024 "Ние сме много повече от вас": Контрапротести в Обединеното кралство срещу крайнодесните групи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads