Реклама / Ads
4| 2241 |18.08.2024 НОВИНИ

ISW: Кремъл възобнови абсурдната си информационна операция - твърди, че Украйна подготвя атака с "мръсни бомби"

.
Украинското нахлуване в Курска област и руските настъпателни операции в Източна Украйна не са решаващите военни операции, които спечелят войната. Както руските, така и украинските сили нямат способността за отделни решителни операции и трябва да провеждат множество последователни операции с ограничени оперативни цели, които са далеч от победата, но като цяло могат да постигнат стратегически цели. Твърде рано е да се оценяват резултатите и оперативното значение. Но те ще имат значение, доколкото са свързани с поредица от последващи руски и украински кампании във времето.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).





Мащабът не позволява на двете страни да разрешат войната в една-единствена решителна кампания. ISW наскоро публикува "Украйна и проблемът с възстановяването на маневрата в съвременната война", където д-р Фредерик У. Каган и д-р Кимбърли Каган отбелязват, че Украйна и Русия имат способността да установят дълбоки отбранителни позиции и резерви, които ще предотвратят всяка една кампания от постигането на стратегически цели на войната, преди тя да достигне кулминацията си.

 
Руският президент Владимир Путин и руското военно командване вероятно разглеждат поддържането на инициативата като стратегически императив за спечелване на война на изтощение срещу Украйна и както украинското нахлуване в област Курск, така и руската офанзива в Източна Украйна ще определят дали руските сили могат да запазят инициативата в краткосрочен план. Руските сили от ноември 2023 г. провеждат последователни настъпателни операции в цяла Източна и Североизточна Украйна като част от кампанията.

 
Руските военни не са предприели нова операция през последните месеци, за да поддържат постоянен офанзивен темп в Украйна, особено в Донецка област. Путин и руското военно командване са приели, че месеци ще продължат да водят до маргинални тактически печалби.

 

Путин изрази теория за победата в Украйна - постепенен пълзящ напредък за неопределено време, като същевременно попречат на Украйна да проведе успешни оперативно значими контранастъпателни операции.

 

Руската армия изглежда се опитва да поддържа нападателния си натиск в Донецка област и вероятно се надява, че устойчивият офанзивен темп ще привлече достатъчно украински ресурси за отбранителни операции в района, за да попречи на Киев да се противопостави инициативата на бойното поле другаде, като се възползват от въздействието на нахлуването в област Курск в целия театър. Само защото руските сили дават приоритет на настъпателната операция срещу Покровск, обаче не означава, че Украйна трябва да реши да даде приоритет там пред усилията другаде.

 

В момента руските сили се стремят да превземат цeлите Донецка и Луганска области и руската армия вероятно измерва успеха на руските настъпателни операции в Източна Украйна с това колко по-близо доближават руските сили до тази цел. ISW отдавна е оценил, че руските усилия за превземане на Часов Яр или изтласкване на украинските сили от източния бряг на река Оскил в Харковска област преследват значими от оперативна гледна точка цели, но руските сили вместо това дават все по-голям приоритет на усилията за превземане на Покровск и напредване на запад и югозапад на град Донецк, цел, която е с относително по-малко оперативно значение.







Руските сили може да се фокусират върху напредването в тези райони, защото тези сектори на фронта предоставят възможности за по-големи териториални придобивки и защото тези райони позволяват на руските сили да напреднат по-близо до границите на Донецка област.

 

Руските сили се стремят да създадат натиск, но за да преследват ограничени териториални цели и са се отказали да преследват по-оперативно значими цел.

 

Украински официални лица посочиха, че операцията на Украйна в Курска област няма дългосрочни териториални цели, а вместо това има за цел да генерира оперативен и стратегически натиск върху руските сили в целия театър. Украински официални лица публично заявиха, че Украйна не се интересува да държи територия в Курска област в дългосрочен план и има за цел отчасти да се защити от руски удари, като същевременно принуждава руските сили да преразпределят сили от другаде на театъра и усложнява руската логистика.

 

Няма забележими оперативно значими териториални цели в района, където Украйна започна нахлуването в Курска област, и Украйна не е ангажирала ресурсите за операцията, необходими за преследване на действителни оперативно значими териториални цели по-нататък в Курска област, като превземането на град Курск. Следователно успехът на украинското нахлуване не трябва да се оценява от гледна точка на руската територия, превзета от украинските сили.

 

Украинската операция в Курска област вече създаде оперативен и стратегически натиск върху руските сили. Следващите фази на боевете в Русия вероятно ще генерират още по-голям натиск върху Путин и руската армия. Украинското нахлуване накара руската армия да преразположи до момента до 11 батальона.

 

Съобщава се, че американски служители са заявили за New York Times в статия, публикувана на 15 август, че Русия е ангажирала резерви в Курска област, които в противен случай би поела ангажимент да задълбочи настъпателните операции в Източна Украйна през следващите месеци.

 

Предислоцирането на руските сили и ангажирането на елементи от оперативните резерви позволи на руските сили да забавят първоначално бързите украински успехи в Курска област и да започнат да ограничават мащаба на украинското нахлуване.

 
Путин и Кремъл почти сигурно ще се опитат да си върнат руската територия в Курска област, която украинските сили са завзели, тъй като продължаващата украинска окупация на руска територия би била стратегически удар върху десетилетните усилия на Путин да циментира наследството на руската стабилност, сигурност и геополитическо възраждане.

 

Една руска контранастъпателна операция за връщане на територия, завзета от украинските сили в Курска област, много вероятно ще изисква още повече жива сила, оборудване и материални средства. Руски източници твърдят, че украинските сили консолидират позициите си в Курска област и изграждат укрепления, въпреки че е твърде рано да се прецени колко силно украинските сили ще защитават окупирани позиции в Русия срещу вероятни руски контраофанзивни операции.





Също така е твърде рано да се прецени кога руските сили ще спрат напълно украинския напредък в Курска област и ще завземат инициативата на бойното поле, за да започнат по-голяма контранастъпателна операция. Руските сили са изразходвали значителна бойна мощ в усилията за превземане на Покровск, които започнаха в средата на февруари 2024 г., след като превзеха Авдeевка, и оттогава са напреднали приблизително 23 километра в района за шест месеца на най-интензивните боеве в Украйна през 2024 г.

 

Съобщава се, че Русия и Украйна са планирали да се срещнат в Катар през август 2024 г., за да обсъдят възможен мораториум върху украински и руски удари по енергийна инфраструктура, но Русия временно отложи срещата след началото на украинската операция в Курска област.

 

Washington Post съобщи на 17 август, че лица и дипломати, запознати с въпроса, са заявили, че Украйна и Русия планират да изпратят делегации в Доха през август 2024 г., за да присъстват на обсъжданията с посредничеството на Катар относно предложения мораториум.

 
Според Washington Post, като изданието се позовава на дипломат пожелал анонимност, Русия е отложила срещите след нахлуването на Украйна в Курска област, но не е отменила изцяло преговорите. Washington Post съобщи, че два източника, запознати с преговорите, са заявили, че неуточнени висши украински служители смятат, че срещата има 20 процента или по-малко шансове за успех, дори ако украинските сили не са провели операцията в Курска област. Съобщава се, че Русия и Украйна обсъждат такъв мораториум от юни 2024 г. след предложенията на Катар към Украйна и Русия.

 

Дипломатическият източник на Washington Post заяви, че след като Русия е отложила участието си в преговорите, Украйна иска да проведе двустранни срещи с Катар, но Катар не смята едностранните срещи за полезни. The Washington Post съобщи, че украинската президентска канцелария е заявила, че срещите в Катар са отложени "поради ситуацията в Близкия изток" и че дискусиите ще се проведат чрез видеоконференция на 22 август. Не е ясно дали дискусиите на 22 август ще включват руската делегация, или не.

 

Русия остава незаинтересована от смислени преговори, независимо от желанието за възможен мораториум върху ударите по енергийната инфраструктура. 

 

Съобщава се, че Великобритания чака одобрение от САЩ, преди да даде "зелена светлина" на украинските сили да използват ракети Storm Shadow за удари на дълги разстояния срещу военни цели в Русия. Изданието The Timesсъобщи на 16 август, че е подадено искане за одобрение от САЩ преди повече от месец (приблизително средата на юли 2024 г.) и все още се чака отговор от администрацията на американския президент Джо Байдън.

 

Втори източник от правителството на Обединеното кралство каза на The Times, че дискусиите относно Storm Shadows "продължават" със съюзниците на Обединеното кралство, а трети източник описа процеса на одобрение като "рутинен". The Times заяви, че Обединеното кралство, САЩ, Франция и друг неопределен съюзник от НАТО трябва единодушно да одобрят промяната в политиката. Политиката на Обединеното кралство относно способността на Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари по военни цели в Русия става все по-неясна през последните месеци след няколко противоречиви изявления на британски официални лица.





Кремъл възобнови абсурдната си информационна операция, в която се твърди, че украинските сили подготвят атаки под фалшив флаг, потенциално с "мръсни бомби", срещу руската АЕЦ "Курск" (КАЕЦ) и окупираната АЕЦ "Запорожка" (АЕЦ), което вероятно ще подкопае по-широко Западна подкрепа за Украйна на фона на руските неуспехи на бойното поле в Курска област. Няколко видни руски ръководители, включително руското Министерство на отбраната (МО), операторът на ядрената енергия Росатом, руските дипломати и окупационните власти заявиха на 17 август, че украинските власти подготвят атака под фалшив флаг срещу АЕЦ.

 

Руските власти, най-вече бившият министър на отбраната Сергей Шойгу, за последен път прокараха историята за мръсната бомба в този мащаб през октомври 2022 г. на фона на продължаващите контраофанзивни усилия на Украйна в Южна Украйна и само седмици преди тези усилия да принудят руските сили да се изтеглят от западния (десен) бряг на Херсонска област. Изявленията на Шойгу от октомври 2022 г. също имаха за цел да изплашат западните служители да се откажат от подкрепа за Украйна на фона на неуспехите на руското бойно поле и тази цел остава непроменена. Руската информационна операция под "фалшив флаг" се основава на предположения, които противоречат или подкопават този разказ и пренебрегва факта, че Русия се е доказала като несигурен оператор на ЯЕЦ.

 

Украинските сили последователно демонстрират способността си да нанасят удари в тила на Русия и окупираната Украйна на разстояния, по-далеч от приблизително 60 километра между АЕЦ Курск и международната граница или приблизително 30-40 километра от текущото ограничение на заявеното украинско настъпление в Курска област със сегашните си възможности.

 

Известни блогъри, свързани с Кремъл, подкопаха тази информационна операция, като отбелязаха, че украинските сили вече имат способността да нанасят удари на това разстояние и оцениха, че една мръсна бомба би била "твърде сложна".

 

Кремъл също така отново пробва заплахите за ядрените централи. Руските сили стреляха по Запорожката АЕЦ по време на превземането на централата през март 2022 г., съхраняват и експлоатират военно оборудване в рамките на ядрената централа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2152 |18.08.2024 Блинкен - на мисия в Близкия изток. Търси примирие в Газа . 2| 2181 |18.08.2024 Празнуваме успението на св. Йоан Рилски Чудотворец - небесният покровител на българския народ . 0| 2244 |18.08.2024 Остава горещо, възможни са градушки в следобедните часове . 14| 2583 |17.08.2024 Продължаваме промяната ще преговаря с Демократична България за обща листа на предстоящия вот за парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads