Реклама / Ads
2| 2184 |18.08.2024 НОВИНИ

Празнуваме успението на св. Йоан Рилски Чудотворец - небесният покровител на българския народ

.
Православната църква празнува успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. 
 

Св. Йоан Рилски Чудотворец Или Иван Рилски е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство.





Преданието разказва, че Преподобни Иван Рилски е роден около 876 година в Скрино, което се намира близо до град Дупница. След много странствания той се установил в рилската планинска пустиня и останал до края на живота си. На това място той основава манастирът, който съществува и до днес. Преподобни Иван съставил "завещание" преди смъртта си в пълно уединение.

 

Той починал на 18 август 946 година и е погребан в притвора на църквицата в каменна гробница. Той е обявен за небесен покровител на българския народ.


"Основа на покаянието, пример на умилението, образец на утешението и духовното съвършенство беше твоят равноангелски живот, преподобни. Отче Йоане, който си пребивавал в молитва, постничество и сълзи, моли Христа Бога за нашите души!" - Тези слова във възхвала на св. Йоан Рилски Чудотворец ще огласят православните храмове в днешния ден.

 

Наричат го Чудотворец, тъй като с името му са свързани множество свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви.
 
На този ден Свети Йоан Рилски официално е канонизиран за светец, а мощите му са пренесени тържествено в Средец, днешна София.





Софийската духовна семинария, която също носи името на Свети Йоан Рилски, чества патронния си празник.

 

Тържествени богослужения ще бъдат отслужени във всички храмове на Българската православна църква, включително и в храм “Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Перник - градът, който също днес отбелязва своя празник.

 

През 1903 година Свети Йоан Рилски бива утвърден за небесен покровител на миньорите.

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2250 |18.08.2024 Остава горещо, възможни са градушки в следобедните часове . 14| 2585 |17.08.2024 Продължаваме промяната ще преговаря с Демократична България за обща листа на предстоящия вот за парламент . 17| 2965 |17.08.2024 Вълка с луксозна яхта за над 1 млн. евро с кредита от ББР. Събират доказателства за пране на пари . 0| 2447 |17.08.2024 Пожар избухна в борова гора край Елешница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads