Реклама / Ads
8| 3620 |25.08.2023 НОВИНИ

ISW: Кремъл вероятно ще погълне ”Вагнер”

.
Кремъл и руското Министерство на отбраната вече без съпротива могат да погълнат частната армия ”Вагнер” след смъртта на нейния шеф Евгений Пригожин. Наемниците вече вероятно няма да съществуват като квазинезависима паралелна военна структура.
 

Това посочват в анализа си от Института за изследване на войната. 


10 души са били на борда на катастрофиралия в Тверска област самолет. Смята се, че сред тях е бил Евгений Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Утков. Официално потвърждение за това няма, но се появи информация, че телефонът на Пригожин е бил намерен в района на катастрофата. 


От Института за изследване на войната вече са писали, че руското МО прави опити да създаде свои формирувания и вербува бойци на "Вагнер", за да поеме контрола над операциите на ЧВК в чужбина. Москва извива и ръцете на наемниците чрез финансови лостове - твърди се, че Кремъл е отказал да плати на беларуското правителство за разполагането на "Вагнер" на територията на страната и финансовите проблеми вече са накарали част от бойците да хвърлят оставки. 


Сателитни изображения от 1 и 23 август показват, че ЧВК "Вагнер" е демонтирала почти една трета от палатките Цел, Асиповичи, Беларус през предходния месец, което предполага, че опитът да се отслаби частната армия може да е довел до значително бягство на бойци от контингента в Беларус. Някои милблогъри обаче отрекоха твърденията.


Остава неясно дали Кремъл възнамерява Вагнер да се разпръсне напълно или възнамерява да го възстанови като много по-малка организация, напълно подчинена на руското МО. Има и друг вариант - частната армия да продължи да съществува като независима, но с друг командир, който е верен на Кремъл. Този вариант обаче изглежда по-малко вероятен. 


Почти сигурното участие на Владимир Путин в убийството на Пригожин показва много ясно, че Кремъл ще се отнася врагдебно към онези, които се опитват да се откъснат от хватката на Москва и да си гарантират независимост. Пригожин вероятно е подценил колко сериозно неговият бунт е унизил лично Путин и едновременно с това е надценил стойността на собствената си лоялност към Путин. 


Кремъл вероятно ще гледа на всички бъдещи усилия за създаване на независими паралелни военни структури изрично през призмата на своя опит с "Вагнер" и Пригожин. Убийството на ръководството на Вагнер вероятно ще служи като постоянна заплаха срещу онези, които имат планове за създаване на паралелни военни структури, напомнящи за "Вагнер". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3960 |24.08.2023 Кремъл мълчи, Украйна не вярва: Реакциите след смъртта на Пригожин . 0| 2554 |22.08.2023 Вероятно човешка небрежност стои зад пожара в Ямболско, унищожил няколко имота . 12| 3640 |20.08.2023 Кремъл иска да вербува войници на “Вагнер” за нов “Руски експедиционен корпус” в чужбина . 1| 3266 |18.08.2023 Офис сграда бе ударена от дрон в Москва, експлозията е станала на по-малко от 5 км от Кремъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads