Реклама / Ads
2| 4234 |30.01.2024 НОВИНИ

ISW: Няма уволнения в украинската армия

.
Като слухове определи украинското министерство на отбраната предполагаемата оставка или уволнение на генерал Валерий Залужни. Няма обаче допълнителна информация около особата на главнокомандващия въоръжените сили на Киев. Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната.
 

Слуховете за сериозните рокади в украинското военно командване бяха разпространени по няколко канала, включително украински и западни медии. Украинският народен депутат Олексий Хончаренко заяви на 29 януари, че Залужни е "обявил" оставката си, но все още няма издаден президентски указ. Бившият депутат Борислав Береза ​​посочи, че администрацията на Володимир Зеленски е "уволнила" главнокомандващия украинската армия. Западните медии разшириха тези твърдения а руски източници и държавни медии също подхванаха слуховете за уволнението на Залужни. Украинското военно министерство очевидно отрича. ISW не може независимо да потвърди слуховете за уволнението или оставката на Залужни в момента. 


От Института обаче посочват, че Москва се възползва от витаещите слухове, за да продължи няколко хибридни атаки на територията на Украйна. Главният редактор на Russia Today Маргарита Симонян например подчерта, че независимо дали твърденията за уволнението на Залужни са верни или не, "хаосът е пълен". 





Русия може да преоборудва аспекти на своя чадър за противовъздушна отбрана в дълбоките тилови зони на фона на продължаващите удари на украински дронове в Русия. Руското издание "Комерсант" съобщи на 29 януари, че руското министерство на цифровото развитие е наредило на руските власти в Ленинградска, Новгородска и Псковска области да блокират 4G LTE интернет връзката до 30 януари, така че руските служители да могат да "настроят фино" противовъздушната и противовъздушната отбрана системи.


Ленинградска, Новгородска и Псковска области по-рано обявиха прекъсвания на интернет услугите 4G LTE от 25 януари до 30 януари във връзка с технически корекции на "радиочестотния спектър".


Един от източниците на Комерсант заяви, че Воронежска област провежда подобни усилия, които са били "планирани на федерално ниво" и че много други неуточнени руски федерални субекти преследват тези усилия с различни темпове.


Комерсант заяви, че както руските системи за електронна война, така и доставчиците на мобилен интернет работят на честоти, разрешени от Руската държавна комисия по радиочестотите, а източникът на Комерсант заяви, че безразборното използване може да повлияе на мобилните данни.


Не е ясно какво въздействие могат да окажат интернет операциите върху преориентирането на EW системите или разгръщането на нови възможности и обратно. Също толкова възможно е руските сили да тестват нови възможности за радиоелектронна борба и превантивно да са изключили интернет услугите, за да избегнат внезапни прекъсвания. Руските служители може също да ограничават достъпа до интернет, за да прикрият движението на конвенционални системи за противовъздушна отбрана в Русия, след като ударите на украински дронове в Ленинградска област на 18 януари и 21 януари предполагат, че руската противовъздушна отбрана в северозападна Русия може да е неправилно разположена за защита срещу дронове, изстреляни от Украйна.


Губернаторът на Ярославска област Михаил Евраев заяви на 29 януари, че руските системи за РЕБ са свалили украински дрон, насочен към петролната рафинерия Славнефт-Янос в Ярославска област.





Руски източници разшириха изображенията на сваления удавник в рафинерията и твърдят, че не е причинил никакви щети. Източникът на "Комерсант" заяви, че те смятат, че времето на прекъсванията в интернет също е свързано със сигурността на продължаващото пътуване на руския президент Владимир Путин до Санкт Петербург и Ленинградска област.


Русия изглежда подхранва и се възползва от неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клинове между Украйна и нейните западни съседи. Десен унгарски политик и лидер на Движението за нашата родина Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да претендира за Закарпатска област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната.


Десният румънски политик и лидер на партията "Съюза за обединение на румънците" Клаудиу Тързиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира" области от Украйна, съседни на Румъния, където е живяло румънско население, за да запази суверенитета.


Руски източници разшириха изявленията на Торочкай и Тързиу и подчертаха тези ултранационалистически румънски и унгарски претенции към украинска територия. Преди това Русия предложи идеята за разделена Украйна между Русия и Запада преди войната, посочват още експертите в анализа си. 


Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители подновиха този разказ през декември 2023 г., като заявиха, че Украйна има исторически териториални спорове с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя суверенитет, ако цялата страна се състои от границите на Лвов Област.


Руската ултранационалистическа рамка на концепцията за руския свят изглежда е спечелила сила сред националистическите европейски фракции, приложена към техните собствени националистически идеологии, и руските участници в информационното пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да забият клин между Украйна и нейната европейски съседи.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11576 |29.01.2024 Израел, САЩ, Египет и Катар са се споразумели за освобождаването на останалите американски и израелски заложници . 6| 4788 |29.01.2024 Борис Бонев: Срам ме е, че съм част от този СОС . 1| 3803 |29.01.2024 Д-р Брънзалов: Нашето предложение е родителят да извинява отсъствията и няма да има проблем . 17| 9546 |29.01.2024 Проф. Слатински: Русия е маскирал се като държава суровинен придатък на Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads