Реклама / Ads
8| 3497 |02.10.2023 НОВИНИ

ISW: Путин нахлу в Украйна, защото вярваше, че НАТО е слаб

.
Източник: БГНЕС
"Путин е показал, че гледа на компромиса като на капитулация, а капитулацията го окуражава да атакува отново. Тази война може да приключи не когато Путин почувства, че може да спаси себе си, а когато разбере, че не може да спечели", казват анализаторите от Института за изследване на войната. 
 

Институтът за изследване на войната коментира, че руският президент Владимир Путин е наредил инвазията в Украйна, защото е смятал, че НАТО е слаба и че няма друг начин да си върне контрола върху съседната страна.

 

"Путин нахлу в Украйна, защото вярваше, че НАТО е слаб, че усилията му да си върне контрола над Украйна с други средства са се провалили и че установяването на проруско правителство в Киев ще бъде безопасно и лесно", се посочва в анализа на Наталия Бугайова, Катерина Степаненко и Фредерик У. Каган, публикуван от Института за изследване на войната (Institute for the Study of War, ISW) и преведен от ФрогНюз. 

 

"Целта на Путин беше не да защити Русия от някаква несъществуваща заплаха, а по-скоро да разшири властта на Русия, да изкорени украинската държавност и да унищожи НАТО – цели, които той все още преследва", обобщава базираният във Вашингтон аналитичен център.

 

"До края на 2021 г. Путин сам се убеждаваше, че Русия има възможност безопасно да започне пълномащабно нахлуване в Украйна, за да постигне две различни цели: да установи руски контрол над Украйна, без да срещне значителна съпротива от страна на Запада, и да разбие единството на НАТО", пишат анализаторите.

 

"Перспективата за членство на Украйна в НАТО не е причина за нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Изказванията на Русия относно разширяването на НАТО през 2022 г. бяха усилия за оформяне на информационното пространство преди нахлуването, а не реакция на действията на НАТО", се казва в анализа.

 

"Основната цел на антинатовската реторика на Кремъл беше да оправдае агресивната външна политика на Путин, която често нямаше много общо с НАТО. Пропагандата на Кремъл по отношение на НАТО и Запада стана все по-абсурдна през годините. Разказите на руските пропагандисти за измислени американски биолаборатории за производство на оръжие на границите на Русия, несъществуващите планове на НАТО за създаване на военна база в Крим, предполагаемото предстоящо разполагане в Украйна на хиперзвукови ракети, които дори не съществуват в арсеналите на НАТО, или "заплахата" от "инструктори на НАТО по ЛГБТ", които развращаават руската младеж, са само някои от примерите.

 

Кремъл използва тези разкази като инструмент за сплотяване на руснаците срещу външен противник, за да оправдае агресията на Кремъл в чужбина. Руските пропагандисти се опитват да обяснят многократните неуспехи на Русия на бойното поле срещу украинските сили през последните 19 месеца, като твърдят, че Русия се сражава с "целия НАТО", докато в Украйна изобщо не се сражават сили на НАТО", казват авторите на анализа. 

 

"Няма друг път към истински мир, освен да помогнем на Украйна да нанесе недвусмислено военно поражение на Русия и след това да помогнем за възстановяването на Украйна като толкова силна и устойчива армия и общество, че нито един бъдещ руски лидер да не види възможност, подобна на тази, която Путин погрешно възприе през 2014 и 2022 г.

 

Този път е постижим, ако Западът се ангажира да подкрепи Украйна в продължителните усилия, които вероятно ще са необходими, за да тръгне по него. Ако вместо това Западът се подлъже по илюзията за някакъв компромис, той може да прекрати болката за момента, но само с цената на много по-голяма болка по-късно. Путин е показал, че гледа на компромиса като на капитулация, а капитулацията го окуражава да атакува отново. Тази война може да приключи не когато Путин почувства, че може да спаси себе си, а когато разбере, че не може да спечели", заключват те. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3270 |02.10.2023 Бус с мигранти катастрофира край Брезник, 18 са ранени . 30| 8839 |02.10.2023 Ето какво пише в териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил . 6| 3359 |02.10.2023 Служителите на ”Топлофикация Русе” излязоха днес на протест пред сградата на дружеството . 27| 22764 |02.10.2023 Емилия Милчева: Българите съгласни ли са да плащат въглероден данък, за да ги има въглищните централи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads