Реклама / Ads
6| 2377 |30.08.2024 НОВИНИ

ISW: Путин разчита на доброволци в Курск, продължава да чисти високопоставени служители в отбраната

.
В момента руските сили предприемат две незабавни тактически действия като част от текущата им настъпателна операция за превземане на Покровск. Руското военно командване вероятно разглежда и двете като предпоставки за започване на засилени настъпателни усилия срещу самия Покровск.
 

Украинският главнокомандващ генерал Oлександър Сирски заяви на 29 август, че най-интензивните битки в Покровско направление се водят в източните покрайнини на Покровск.







Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

ISW наблюдава руски успехи в тези райони през последните дни. Но руските блогъри твърдят, че руските сили са постигнали по-значителни тактически успехи в посока Покровск, отколкото наблюдаваните визуално потвърдени доказателства в момента показват.

 

Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали до югоизточните покрайнини на Мирноград (непосредствено източно от Покровск) и са започнали битки с малки оръжия с украинските сили в града, въпреки че украински военен наблюдател описва руските сили, действащи в града, като саботажни и разузнавателни групи.

 
Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали в голяма част от източно Селидове и са достигнали центъра на града.

 

Също така твърдят, че руските сили се бият в североизточните покрайнини на Украинск (югоизточно от Покровск), превзели са Мемрик (непосредствено североизточно от Украинск) и са навлезли в Халициновка (непосредствено източно от Украинск).

 

Руските сили вероятно се надяват, че напредъкът ще подпомогне текущите настъпателни операции западно от град Донецк и че ще накара Украйна да се оттегли от ограничените позиции в селските открити райони източно от Украинск и Гирник. Районът на север от Красногоровка (западно от град Донецк) се състои главно от открити полета с ограничено прикритие или прикритие от сравнително малко ветрозащити и руският напредък през този терен вероятно ще изисква значителни успешни механизирани атаки, които руските сили рутинно се борят да извършат.

 

Руското военно командване вероятно има за цел да постигне и двете от тези тактически усилия, преди да започне по-ресурсно интензивното усилие за превземане на самия Покровск, въпреки че руските сили могат да започнат битка в градски условия в Покровск независимо, ако напредъкът в тези подготвителни усилия спре.





Остава неясно дали руското военно командване възнамерява руските сили да си проправят път изцяло през Покровск във фронтална градска битка, както направиха през по-малките градове на изток и югоизток от Покровск, или се стреми да обгърне или обкръжи града, както руските сили се опитаха преди това и не успя да направи срещу Бахмут и Авдеевка.

 

Преценката на руското военно командване вероятно ще зависи от това къде украинските сили решат да предприемат значителни отбранителни усилия. ISW обаче няма да спекулира или прогнозира бъдещи украински отбранителни усилия.

 

Руските власти създават нови доброволчески части за териториална отбрана в отговор на украинското нахлуване в Курска област. Това подчерта нежеланието на руския президент Владимир Путин да противодейства по-сериозно на нахлуването с мобилизация поради рисковете от обществено недоволство, или с мащабни предислоцирания поради възможни прекъсване на текущите настъпателни операции на Русия в Източна Украйна.

 

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов публично обяви на 29 август създаването на доброволческия отряд "БАРС-Курск" и заяви, че основната функция на отряда ще бъде "осигуряване на сигурността" в Курска област по време на нахлуването и презаселването на граничните селища в Курска област на неуточнена по-късна дата.

 
Смирнов заяви, че отрядът ще си сътрудничи с руските военни и оперативния щаб за борба с тероризма, които наблюдават текущия руски отговор в Курска област, и също ще предоставя хуманитарна подкрепа за жителите на граничните селища. Смирнов заяви, че доброволците ще подпишат шестмесечни договори, ще преминат обучение и ще получат всяко "необходимо" оръжие за изпълнение на задълженията си. Служителите на Курска област публикуваха обява за набиране на персонал в отряда на 24 август.

 

Путин последователно е разчитал на доброволчески и нередовни формирования, за да облекчи ограниченията на руската работна сила по време на войната и избягва обявяването на мобилизация, много непопулярна сред руското общество.

 
Украинският генерален щаб съобщи на 29 август, че украински изтребител F-16 наскоро се е разбил, докато се е отбранявал от широкомащабен руски безпилотен самолет и ракетен удар.

 

Неназован американски служител каза пред западни медии на 29 август, че самолетът се е разбил на 26 август и украинското министерство на отбраната (МО) е назначило специална комисия за установяване на причината за катастрофата.

 

Загубите на оборудване и самолети по време на бойни операции не са особено нови и се очаква Украйна да загуби част от военна техника, предоставена от Запада по време на битка. Въпреки това всяка загуба сред вече ограниченото разпределение на Украйна от предоставени от Запад F-16 и обучени пилоти ще има огромно въздействие върху младата способност на Украйна да експлоатира F-16 в близко бъдеще като част от нейния комбиниран чадър за противовъздушна отбрана или във въздушна поддържаща роля на земята.







Руските власти арестуваха и обвиниха бившия заместник-министър на отбраната на Русия армейски генерал Павел Попов в мащабна измама на 29 август. Руският следствен комитет обвини Попов в присвояване на пари, предназначени за поддръжката на Патриотичния парк на руското Министерство на отбраната (МО), руски военно изложение в Москва.

 

Руските власти не разкриха за колко пари е заподозрян, че е присвоил лично Попов, но отбелязаха, че неговият случай е свързан със случаите на мащабни измами на ръководителя на парк "Патриот" Вячеслав Ахмедов и заместник-началника на Дирекцията за иновационно развитие на МО генерал-майор Владимир Шестеров, когото руските власти арестуван на 5 август за присвояване на над 40 милиона рубли (приблизително 471 000 долара).

 
Руската държавна медия ТАСС съобщи, позовавайки се на източници от руските правоохранителни органи, че Ахмедов е свидетелствал срещу Попов.

 

Руски източник, който по-рано правилно превантивно съобщи за няколко промени в командването в руското МО, оцени на 5 август, че Попов може да бъде следващият високопоставен служител на МО, който ще бъде арестуван.

 

Руски източници по-рано теоретизираха, че арестите на високопоставени служители на МО, които са служили при бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, може да са част от усилията за "прочистване" на свързаните с Шойгу вътре в МО, което според източниците показва, че влиянието на Шойгу в МО Кремъл може да запада.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2194 |30.08.2024 Израел се съгласи на хуманитарни паузи в Газа, даде възможност за ваксиниране на децата . 10| 2347 |30.08.2024 Напрежението в "Росенец": Часове наред активисти на ДПС останаха пред сараите . 0| 2216 |30.08.2024 Окончателно днес: Стават ясни кандидатите на България за Европейската комисия . 1| 2195 |30.08.2024 Кабинетът "Главчев 2" с първо заседание, одобрява плана за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads