Реклама / Ads
2| 2407 |08.09.2024 НОВИНИ

ISW: Русия и Украйна очакват есенно-зимните предизвикателства на фронта

.
Източник: БГНЕС
Ръководителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирило Буданов отбеляза, че нахлуването в Курска област има голямо въздействие върху руските настъпателни операции в Украйна и обърна внимание на перспективите за продължението им през зимата на 2024-2025 г. В интервю, публикувано на 7 септември, той заяви, че Киев е усложнил плановете за настъпателни операции през август и по-късно тази есен.
 

Това пишат от Института за изследване на войната (ISW).

 

Буданов отбеляза, че руското военно командване ангажира наличните сили и оборудване за постигане на целта си в "главното направление", вероятно имайки предвид превземането на Покровск. Руските сили наскоро засилиха настъпателните операции и постигнаха по-нататъшен напредък близо до Покровск и западно и югозападно от град Донецк, но ISW не забеляза засилени руски настъпателни операции в други фронтови зони в Украйна.





Руското военно командване вероятно ще успее да насочи достатъчно сили в района, за да продължи текущите настъпателни операции на Русия и евентуално да превземе Покровск, въпреки че може да достигне кулминацията си, преди да превземат града.

 

По време на интервюто Буданов отбеляза, че зимните метеорологични условия вероятно ще усложнят руските операции през следващите месеци, но това не означава, че те ще спрат атаките срещу украинските позиции.

 

Есенният сезон исторически е възпрепятствал руските и украинските наземни маневри. Но в същото време периодите с продължителни много ниски температури, които обикновено започват в края на декември, позволяват на бронираните превозни средства да се движат по-лесно, отколкото през есенните и пролетните месеци.

 

Руските сили по-специално проведоха настъпателни операции през есента на 2023 г. по време на най-предизвикателните метеорологични условия през годината, вместо да чакат подобряване на метеорологичните условия по-късно през зимата на 2023-2024 г.





Съобщава се, че наскоро Иран е доставил повече от 200 балистични ракети с малък обсег Fateh-360 на Русия.

 

Британският вестник The Times, цитирайки източник от украинското военно разузнаване, съобщи на 6 септември, че руски кораб е доставил ракетите Fateh-360 до неразкрито пристанище в Каспийско море на 4 септември. Американски и европейски служители наскоро потвърдиха, че Иран е започнал да доставя на Русия балистични ракети с малък обсег.

 

ISW прецени, че руските сили вероятно ще използват доставените от Иран ракети за насочване към украинската енергийна, военна и гражданска инфраструктура през идната есен и зима.

 

Украйна продължава успешно да адаптира и развива своите способности за борба с дронове, позволявайки на украинските сили да използват системи от по-нисък клас, за да компенсират руския натиск върху ограничения украински противовъздушен отбранителен чадър. Украинският военен анализатор Петро Черник заяви на 7 септември, че украинските системи за електронна война пречат на управляваните с радар безпилотни самолети Shahed-136/131, карайки ги да променят курса си и да се разбиват след изчерпване на горивото.





Украински официални лица наскоро съобщиха, че някои руски дронове Shahed не са достигнали целите си по неуточнени причини, но украинските военновъздушни сили признаха на 31 август и 6 септември, че украинската електронна война е засегнала дроновете.

 

Украинската компания за производство на дронове Besomar заяви на 7 септември, че е разработила дрон прехващач, който може да сваля неуточнени по вид руски дронове и че силите вече използват тези дронове прехващачи в зоната на бойните действия.

 

ISW също потвърждава това след получени доказателства от фронта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2201 |08.09.2024 Слънчева неделя, температурите до 30 градуса . 4| 2639 |07.09.2024 И двете ДПС-та възразяват срещу указанията на ЦИК . 7| 2614 |07.09.2024 Нинова не се предава, съдът щял да отсъди кой е кри и кой прав . 8| 2584 |07.09.2024 Пеевски обвини Радев, че командва ЦИК и притиска политическите партии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads