Реклама / Ads
7| 2399 |01.08.2024 НОВИНИ

ISW: Русия иска военно сътрудничество с Иран, затова критикува Израел

.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Израел е извършил въздушен удар в Техеран, Иран, при който е бил убит лидерът на Хамас Исмаил Хания. Целта била да се осуети опитите за установяване на мир в Близкия изток. Руското министерство на външните работи (МВнР) подчерта, че убийството е извършено по време на посещението за встъпването в длъжност  на новия президент Масуд Пезешкиян. Руското МВнР не замеси изрично Израел, но твърди, че "организаторите на това политическо убийство" са били наясно с "опасните последици".
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 
Решението на Русия демонстрира нарастващата готовност публично да се присъедини към Иран на фона на задълбочаващото се руско-иранско военно сътрудничество.





Руският президент Владимир Путин изразява все по-често антиизраелски позиции от началото на войната между Израел и Хамас през октомври 2023 г. По-специално засили информационните операции, предназначени да оправдаят иранската агресия срещу Израел, включително тази на 13 април.

 

Руската държавна дума преразгледа някои аспекти на неотдавнашен законопроект, криминализиращ използването на лични устройства от руски войници на бойното поле след протест в руската ултранационалистическа общност. Комисията по отбрана препоръча на 30 юли да се отмени предварителното одобрение на законопроекта. Думата прие нова версия на законопроекта на 31 юли, в която се казва, че руските войници няма да бъдат наказани с дисциплинарен арест за използване или носене на устройства за извършване на бойни действия.


Руските блогъри до голяма степен изразиха задоволство, че се чува думата и на ултранационалистическо информационно пространство. Някои блогъри обаче все още са предпазливи.

 

Руските официални лица може да предприемат стъпки за справяне с проблемите на вътрешната сигурност след терористичната атака в Crocus City Hall през март 2024 г. и стрелбите през юни 2024 г. в Република Дагестан. Руският генерален прокурор Игор Краснов заяви на 31 юли, че атаките показват, че руското правителство е допуснало "грешки" в своята политика за борба с тероризма.

 

Краснов заяви, че руското правителство трябва да отговори на терористичните заплахи по "фундаментално различен начин". Лица, свързани с "Ислямска държава" (ДАЕШ), вероятно извършиха атаките в Crocus City Hall и Дагестан, а руският персонал за сигурност до голяма степен не успя да реагира бързо и достатъчно и на двете събития.





Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е предотвратила терористична атака в Република Адигея на 11 юли, а руските сили за сигурност може да засилят проактивни антитерористични операции в отговор на правителствения натиск, въпреки че ISW не може да потвърди истинността.

 

Руското правителство обаче до голяма степен е избрало да твърди, че се бори адекватно със заплахата от вътрешния тероризъм, но не е ясно каква промяна, ако има такава, в руската антитерористична политика може да дойде от предложенията на Краснов.

 

Украинските сили удариха склад за оръжие и оборудване в град Курск в нощта на 30 срещу 31 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили удариха склад в град Курск и че украинските сили извършват оценка на щетите от битката.

 
Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов заяви, че украинските сили са ударили неуточнено съоръжение в Курска област и са причинили пожара на съоръжението.

 

Руското министерство на отбраната (MO) и други руски източници твърдят, че руската противовъздушна отбрана е унищожила неопределен брой украински дронове и ракети, включително поне една противокорабна ракета "Нептун", над Курска област.

 

Говорителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов каза пред Радио Свобода на 31 юли, че неотдавнашните "експлозии" на летище Оленя в Мурмаска област са повредили рамите на два бомбардировача Ту-22М3.

 

Съобщава се, че украинските сили са извършили успешен удар с дрон срещу летището в нощта на 26 срещу 27 юли.

 

В Донецка област руските сили са постигнали незначителен напредък около Часов Яр, преминавайки канала Северския Донец-Донбас, както и в района на Торецк, поемайки контрол над по-голямата част от Зализне (Артьомово). Продължават офанзивните операции край Авдеевка.

 

В Запорожка област боевете се засилват около Работино, Вербово и Мала Токмачка.

 

В Луганска област руските сили напредват в района на Купянск-Сватово-Кременна, завземайки позиции близо до Синковка и Новоегоровка.

 

В Харковска област нападенията продължават с малък напредък в индустрианата зона на Волчанск и село Липци.

 
Руските граничари се изтеглиха от главното международно летище на Армения. Арменски и руски източници съобщиха на 31 юли, че руските граничари са напуснали международното летище Звартноц в Ереван, Армения.

 

Арменските власти поискаха през март 2024 г. Русия да премахне своята гранична охрана от летището до 1 август, тъй като Армения може да извършва собствен граничен контрол без помощта на руски гранични служители, които са били разположени на летището от 1992 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2786 |01.08.2024 Четвърти инцидент в завод: Гъсти облаци край Пловдив, горя предприятие за преработка на отпадъци . 2| 2283 |01.08.2024 Извършват огледи в складовете край Елин Пелин . 3| 2848 |01.08.2024 Парламентът изслушва Калин Стоянов, захваща се и с насилието над медици . 2| 2277 |01.08.2024 ИТН се среща с БСП, говорят за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads