Реклама / Ads
1| 2560 |18.05.2024 НОВИНИ

ISW: Русия настъпва към Харков, за да отклони внимание и сили от други райони

.
Източник: Поліція Харківської області/Facebook
Руският президент Владимир Путин определи руските настъпателни операции в северната част на Харковска област като част от руските усилия за създаване на "буферна зона" с цел защита на руските гранични райони от украински удари. С това потвърди предишните оценки на ISW. В отговор на въпрос на журналист за целите на руските сили в посока Харков, той заяви, че руските сили постигат успех "според плана" и нямат непосредствени планове за превземане на град Харков. Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).
 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са стабилизирали фронта в северната част на Харковска област, а руските сили не са достигнали "конкретната" и "най-мощната" отбранителна линия на Украйна в района.

 

Зеленски заяви, че руските сили в момента са достигнали "първата линия" по-нататък от границата, а украинските сили са изградили втора и трета отбранителна линия. Третата отбранителна линия е най-мощната, тъй като е по-далеч от границата и не е била под заплаха от руски обстрел по време на нейното изграждане. Украинските сили са стабилизирали ситуацията в района и че най-дълбокото настъпление на руските сили е 10 километра, което е в съответствие с оценката на ISW за руския напредък близо до Липци.





Западни и украински медии съобщиха на 10 май, че руските сили възнамеряват да създадат 10-километрова буферна зона по протежение на северната граница на Харковска област.

 
Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че руските сили са започнали настъпателни операции в северната част на Харковска област много по-рано от графика на украинските сили за ротация.

 

Руските сили направиха своето тясно проникване към Очеретине в края на април, като атакуваха по време на ротация на ниво украинска бригада на фронтовата линия и руските сили може да са се опитали да се възползват от подобни ситуации, за да проникнат в украинските позиции.

 

Руските сили вероятно ще успеят да разтеглят украинските сили по широк фронт и да фиксират украинските войски в международната гранична зона, дори когато темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област се забавя. Сирски заяви, че руските сили са разширили зоната на активни бойни действия с около 70 километра и се опитват да принудят украинските сили да изпратят бригади от резерва на фронтовата линия.

 
ISW продължава да оценява, че руските настъпателни операции по протежение на международната граница на Харков вероятно имат стратегическата цел да привлекат и фиксират украинските сили към тази ос, за да позволят руския напредък в други райони на Източна Украйна. Геолокирани кадри, публикувани на 17 май, показват как украинските сили удрят два руски танка, движещи се към международната граница близо до Сумска област.

 

Дори ограничената руска активност в други райони на международната граница под прага на руските настъпателни операции може да доведе до разтягане на украинските сили по по-широк фронт. Руските сили ще могат да привлекат и фиксират украинските сили в граничната зона, докато Русия поддържа присъствие в северната част на Харковска област и заплашва проникване в други гранични райони. Руските сили са показали склонност към настъпателни операции по различни сектори на фронта на "импулси", като един сектор намалява интензивността, докато друг се увеличава, и руските сили могат да забавят настъпателните операции в северната част на Харковска област за известно време, но да възобновят темпото на по-късно време по техен избор.

 

Съобщава се, че руските сили са използвали значителни способности за електронна война, за да подкрепят тактически значими печалби през първите дни на тяхната ограничена настъпателна операция в северната част на Харковска област. The Washington Post съобщи на 17 май, че елементи от украинска бригада, действаща в северната част на Харковска област, са загубили връзка с дронове и комуникационни системи поради интензивно руско радиоелектронно заглушаване, когато руските сили са започнали нахлуването си в Харковска област на 10 май.





The Washington Post съобщи, че украинските войници са заявили, че руското радиоелектронно заглушаване напълно е прекъснало сателитната интернет връзка на украинските сили чрез устройства Starlink, което, според съобщенията, е първият път, когато руските радиоелектронни средства напълно са извадили от строя украинската връзка Starlink от началото на пълномащабното нахлуване. Украински войник каза пред Washington Post, че тези прекъсвания са принудили украинските сили да комуникират само чрез радио и телефони и са попречили на украинските сили да извършат основно разузнаване.

 
Висши военни командири на НАТО потвърдиха предишните оценки на ISW, че руските сили не разполагат с достатъчно сили, за да постигнат "стратегически пробив" в Украйна. Върховният съюзен главнокомандващ на НАТО в Европа и командващият на европейското командване на САЩ генерал Кристофър Каволи заявиха на 16 май, че руските сили не разполагат с необходимия брой войски или умения да провеждат операции в мащаба, необходим за постигане и използване на пробив на стратегическо ниво в Украйна. Той изрази увереност, че украинските сили ще "задържат линията" близо до град Харков.

 

Каволи отбеляза, че държавите-членки на НАТО не са забелязали руските сили да натрупват ресурсите, необходими за такъв пробив, което допълнително подкрепя неотдавнашните оценки на ISW, че е малко вероятно руските сили да постигнат оперативни значителни печалби срещу по-добре снабдените украински сили по време на руската лятна офанзива. Командирите на НАТО обаче посочиха също, че руските сили се подготвят за по-дългосрочни военни действия. Каволи заяви, че руските сили са се подобрили в някои неуточнени области, но не са успели да се подобрят в други, но и че руската армия е доказала, че е организация, която се учи.

 

Председателят на военния комитет на НАТО лейтенант адмирал Роб Бауер заяви, че руската отбранителна индустриална база е по-ефективна от западната, но че руските сили все още се борят с качеството и обучението на войските, всичко това в съответствие с дългогодишните оценки на ISW за опитите на Русия да поддържа дългосрочната си военни усилия на фона на краткосрочни до средносрочни борби с жива сила и материални средства.

 

Украинските сили проведоха серия от мащабни въздушни и морски удари с дронове срещу руската енергийна и пристанищна инфраструктура в Краснодарски край и окупирания Крим в нощта на 16 срещу 17 май. Украинското издание Suspilne съобщи на 17 май, че негови източници в украинското разузнаване са заявили, че Главното управление на военното разузнаване (ГУР) и Службата за сигурност (СБУ) на Украйна нанесоха удари по руски военни обекти в Новоросийск и Туапсе, Краснодарски край и в окупирания Севастопол в нощта на 16 срещу 17 май.







Източници от украинското разузнаване съобщиха, че ГУР и СБУ са атакували кораби на Черноморския флот (ЧФ) в Севастопол и Новоросийск. Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 17 май, че руските сили са унищожили 123 дрона над Крим и Краснодарски край и 25 безпилотни катера в Черно море през изминалия ден.

 

Известен руски блогър твърди, че украинските сили са изстреляли над 140 дрона и 20 безпилотни катера при нощните удари по Севастопол и Краснодарския край. Руски и украински източници заявиха, че украинските сили са ударили пристанище и горивен терминал в Новоросийск.

 

Оперативният щаб на Краснодарския край заяви, че падащи отломки от дронове са причинили пожар в петролна рафинерия в Туапсе сутринта на 17 май, а руски блогъри и опозиционни медии публикуваха кадри от удара.

 

"Ройтерс" се позова на два анонимни източникау които са заявили, че руските власти са извършили аварийно спиране на петролната рафинерия в Туапсе, след като дроновете са ударили съоръжението за производство. Но рафинерията вероятно ще се рестартира "сравнително скоро".

 

Съобщава се, че СБУ е ударила петролната рафинерия на "Роснефт" в Туапсе в края на януари 2024 г., а Ройтерс съобщи, че петролната рафинерия е възобновила работата си в края на април 2024 г. Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев заяви, че останки от дрон са повредили електроподстанция близо до Севастопол и са причинили частични прекъсвания на тока в град.

 

По време на атаката срещу Новоросийск са били свалени повече от 10 дрона и са "възникнали локални пожари".


Американски служители повториха нежеланието на Белия дом да подкрепи използването на оръжия, предоставени от САЩ, от Украйна при удари срещу военни цели в Русия. Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх заяви на 16 май, че администрацията на Байдън не е променила позицията си срещу украинските сили, използващи американски оръжия за удари по цели в Русия, и че администрацията смята, че оборудването трябва да се използва за освобождаване на окупирана украинска територия.

 

ISW продължава да оценява, че американските и други западни ограничения върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са създали убежище в граничните райони на Русия, откъдето руските самолети могат да извършват плъзгащи се бомбени и ракетни удари срещу украински позиции и селища и където руските сили и оборудване могат свободно сглобяване преди влизане в битка.

 

Тази политика на САЩ сериозно компрометира способността на Украйна да се защити срещу руските настъпателни операции в северната част на Харковска област.

 

Руският президент Владимир Путин се опита да продължи известни руски информационни операции, предназначени директно да подкопаят легитимността на украинския президент Володимир Зеленски като президент. Путин заяви по време на пресконференцията си в Харбин на 17 май, че сегашното украинско правителство е на власт след държавен преврат, подпомаган от Запада, като се позовава на информационната операция на Кремъл, която невярно твърди, че революцията на Евромайдана в Украйна през 2014 г. е организирана отвън и е финансиран преврат срещу проруския украински президент Виктор Янукович, който установи серия от прозападни правителства в Украйна.





Освен това Путин заяви, че политическата и правна система на Украйна трябва да определи дали Зеленски все още ще се счита за легитимен президент на Украйна, когато първият му мандат технически изтече на 20 май. Украйна щеше да проведе своите президентски избори на 31 март и щеше да започне нов президентски мандат на май 20, ако Русия не беше нахлула незаконно в Украйна.

 
Конституцията на Украйна разрешава отлагане на избори и позволява на действащ президент да продължи да служи след определения край на мандата си при военно положение. Решението на Зеленски да не провежда избори предвид продължаващата екзистенциална отбранителна война в Украйна е напълно в съответствие с украинската конституция.

 

Украински официални лица многократно са предупреждавали, че Кремъл в момента провежда серия от информационни операции, насочени към поставяне под въпрос на легитимността на Зеленски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2552 |18.05.2024 Евтим Милошев: Няма да се вдигат цените на чадърите по Българското Черноморие . 24| 31014 |18.05.2024 Бивш шеф на НСО: Скоростта не се намалява, защото някой може да извърши атентат. Това се практикува по цял свят . 3| 4857 |18.05.2024 Израел си върна телата на трима души, убити от Хамас на музикалния фестивал "Нова". Сред тях е Шани Лук . 2| 6067 |18.05.2024 Подоляк по БНТ: Русия използва дори химическо оръжие, Украйна обаче няма да допусне пробив край Харков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads