Реклама / Ads
4| 2523 |12.05.2024 НОВИНИ

ISW: Руските настъпателения в Харковска област целят да изтеглят украинските сили от други сектори на фронта,

.
Харковска област
ISW продължава да оценява, че руските настъпателни операции в северната част на Харковска област вероятно целят да изтеглят украинските сили от други сектори на фронта, като същевременно позволят на руските сили да напреднат до артилерийския обсег на град Харков.
 

Руските сили провеждат сравнително ограничени настъпателни операции по руско-украинската граница в северната част на Харковска област и продължават да постигат тактически значими успехи във вероятно по-слабо защитени райони, посочва още дневният анализ на Института за изследване на войната на САЩ.

 

Съобщените размери на руските елементи, ангажирани с тези ограничени операции, и на руската силова групировка, разположена по границата в Североизточна Украйна, показват, че към момента руските сили не провеждат широкомащабна операция за обкръжаване, обсаждане или превземане на град Харков.

 

Съобщава се, че руските сили са започнали настъпателни операции по руско-украинската граница в северната част на Харковска област, преди да са приключили с привеждането на Северната група сили в планирания й краен състав, и досега са ангажирали само ограничено количество бойна мощ за настъпателни операции в района.

 

 

Възможно е руският президент Владимир Путин и руското военно командване да оценяват рисковете, перспективите и сроковете на настъпателните операции в северната част на Харковска област въз основа на предположението, че Украйна не може и няма да може да освободи територията, завзета от руските сили.

 

Изчисленията на Путин и руското военно командване относно заплахата от украински териториални придобивки вероятно оформят цялостната позиция на Русия.

 

Ограничените руски настъпателни операции в северната част на Харковска област предполагат, че възобновяването на американската помощ за сигурност не е променило сметките на Путин или че той е започнал усилията в Харков, без да преразгледа основните предположения за украинските възможности в светлината на възобновяването на помощта.

 

Насоките на руските офанзивни операции в района на международната граница предполагат, че Русия може да се опитва да създаде "буферна зона" за защита на град Белгород, както заявиха неотдавна руски и украински официални лица.

 

Изглежда, че руските сили се опитват бързо да изолират бойното пространство източно от река Сиверски Донец и да превземат Вовчанск - посока на настъпление, която руските сили може би смятат, че може да застраши украинската групировка, отбраняваща се в посока Купянск.

 

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин повтори поредица от разкази на Кремъл, целящи да оправдаят руското нахлуване в Украйна, и се опита да ласкае руския президент Владимир Путин и руските военни по време на интервю в чест на 10-годишнината от основаването на ДНР, вероятно в опит да спечели благоразположението на Кремъл.


Съобщава се, че през нощта на 10 срещу 11 май украинските сили са нанесли успешни удари с безпилотни самолети срещу руска петролна рафинерия във Волгоградска област.

 

На 11 май руският министър-председател Михаил Мишустин внесе в Държавната дума предложения за състава на новото руско правителство.

 

Наскоро руските сили потвърдиха напредъка си в северната част на Харковска област, в близост до градовете Сватово, Часов Яр, Авдеевка и Донецк, в западната част на Запорожка област и на източния (левия) бряг на Херсонска област.


Руското министерство на отбраната (МО) продължава да изтъква фронтовите руски части, които се сражават в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2713 |12.05.2024 Слънчево, на места дъжд и гръмотевици . 0| 2546 |12.05.2024 Томина неделя - Христос се явява пред учениците си . 19| 5777 |12.05.2024 Швейцария спечели Евровизия 2024 . 7| 2661 |11.05.2024 Лудогорец стана шампион на България за 13-ти пореден път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads