Реклама / Ads
13| 3031 |11.02.2024 НОВИНИ

ISW: Руските сили ще бомбардират по-агресивно Украйна заради забавянето на западната помощ за сигурност

.
Източник: личен архив
Забавянето на западната помощ за сигурност може да доведе до значителен недостиг на ракети за противовъздушна отбрана на Украйна. Така руските сили ще бомбардират по-агресивно украинските сили, или дори градовете на фронтовата линия.
 

New York Times съобщи на 9 февруари, че според американски служители, украинските запаси от ракети за противовъздушна отбрана ще се изчерпят през март 2024 г. без допълнително попълване от западната помощ за сигурност. Украински официални лица наскоро също предупредиха, че страната е изправена пред критичен недостиг на ракети за противовъздушна отбрана, тъй като забавянето на западната помощ продължава да принуждава Украйна да използва материални средства.

 

Руските сили редовно оказват натиск противовъздушната отбрана на Украйна чрез удари с ракети и дронове, интегриращи ирански и севернокорейски оръжия с руски системи срещу тиловите райони. В опит да принудят украинските сили да използват ракети за противовъздушна отбрана и да изтеглят системите за противовъздушна отбрана от фронтовата линия.

 

Украинските сили преди това свалиха тактически руски самолети в Херсонска област през декември 2023 г., което имаше временен възпиращ ефект върху подкрепата на руската авиация за руските сухопътни операции.

 

Свалиха и руски самолет за радарно откриване на далечни разстояния А-50 на 14 януари, което по подобен начин доведе до временно намаляване на операциите на руската авиация над Азовско море. Засилването на руската ударна кампания през последните седмици вероятно допълнително е оказала натиск върху противовъздушната отбрана на Украйна и може да е принудила Украйна да преразположи противовъздушната отбрана, която преди това е била в състояние да наложи ограничения на руската тактическа авиация, действаща по фронта и в руския тил.

Това се посочва в дневния анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

 

Руската авиация е засилила операциите в подкрепа на настъпателните операции в Източна Украйна през януари 2024 г., особено близо до Авдеевка. Това предполага, че ограничените украински запаси от ракети за ПВО може да дават на руската авиация повече възможности за атака.

 

Критичен украински недостиг на ракети за противовъздушна отбрана може да позволи на руските сили да управляват самолети, особено пилотирани самолети, които обикновено носят по-тежки товари, по-близо до и отвъд сегашната фронтова линия в Украйна в мащаб. Руската армия все още не е провеждала последователни мащабни авиационни операции в подкрепа на руските сухопътни офанзиви и интензификацията би представлявала значителна заплаха за Украйна.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи генерал-майор Анатолий Бархилевич за началник на украинския генерален щаб на мястото на генерал-лейтенант Сергий Шаптала.

 

Зеленски отбеляза на 10 февруари, че украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски е препоръчал Бархилевич, а Сирски е поздравил Бархилевич за назначаването му.

 

Зеленски назначи полковник Вадим Сухаревски за заместник-главнокомандващ, отговарящ за безпилотните системи, и полковник Андрий Лебеденко за заместник-главнокомандващ, отговарящ за иновациите.

 

Зеленски също така назначи бригаден генерал Володимир Хорбатюк за заместник-началник на Генералния щаб, отговарящ за операциите, планирането и управлението; бригаден генерал Алексий Шевченко като заместник-началник на Генералния щаб по логистиката; и бригаден генерал Михайло Драпатий като заместник-началник на Генералния щаб, отговарящ за обучението.







Кадри от руски дрон, публикувани на 9 февруари, показаха руски сили да екзекутират украински военнопленници близо до Клещеевка в посока Бахмут.

 

На кадрите се вижда как руски войник екзекутира невъоръжен украински затворник, който се предава с вдигнати ръце и убива втори украински затворник, след като хвърля граната в землянка. Главната прокуратура на Украйна е започнала досъдебно производство и наказателно производство. Атакуването на войници, признати за извън бойни действия, особено включително тези, които ясно са изразили намерение да се предадат, е нарушение на член 41 от Женевската конвенция за защита на жертвите на международни въоръжени конфликти.

 

Подобни предишни кадри показват руски сили, екзекутиращи украински военнопленници близо до Роботине в западната Запорожка област и близо до Степове в посока Авдеевка през декември 2023 г.

 

Руската южна групировка на силите е отговорна за посоките на Бахмут и Авдеевка, а отделна неназована руска групировка на силите е отговорна за западната Запорожка област, което показва, че практиката на екзекутиране на украински военнопленници не е ограничена до един сектор на фронта или зона под една руска групировка сили.

 

Руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров повториха няколко познати тези на Кремъл за оправдаване на войната на Русия в Украйна и заплаха към Запада на церемония по случай Деня на дипломатите на 10 февруари. Путин заяви, че един от приоритетите на руското Министерство на външните работи (МВнР) е да "обединява многонационалния и многоконфесионален руски свят чрез подкрепа на сънародниците на Русия в чужбина".

Кремъл многократно е твърдял, че Руският свят, неясно дефиниран, включва украинци и че руските атаки в Украйна са били уж в защита на "сънародниците в чужбина" в Украйна.

 

Призивите на Путин за обединение на многонационалния и многоконфесионален Руски свят са в противоречие с реалното преследване от страна на руските власти на етнически групи и религии, включително някои християнски секти, в Русия и окупирана Украйна.







Речта на Путин показва, че тези усилия вероятно ще останат приоритет на Кремъл и занапред.

 

Лавров също говори в Деня на дипломата и повтори наративите на Кремъл за появата на нов многополюсен свят.

Лавров продължи остро да критикува Запада за опитите му да "наложи несправедлив еднополюсен неоколониален модел" на света. Лавров заяви, че Западът възразява срещу подкрепата на Русия за принципите на международното право, особено принципа на суверенното равенство на държавите, въпреки факта, че Русия многократно е подкопавала и атакувала независимостта, държавността и суверенитета на Украйна, всички от които тя специално гарантирани през 1991 и 1994 г.

 

ISW по-рано забеляза опитите на Кремъл да се хареса на по-широка публика, която вероятно не се идентифицира с идеологията на Руския свят, и изявленията на Лавров вероятно са предназначени за международна аудитория, особено в онези страни, които Лавров посочи като имащи нарастващи връзки с Русия, включително Сирия, Куба и Венецуела, както и Иран и Северна Корея.

 

Рупорите на Кремъл повториха текущите руски наративи, обвиняващи Запада, по-специално Съединените щати, за липсата на конструктивни мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна, въпреки многобройните руски изявления, показващи, че не се интересува от добросъвестни мирни преговори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 10 февруари, че Кремъл не е видял никакви индикации за желание или политическа воля на Америка за мирни преговори с Русия.







Говорителят на руското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова по подобен начин заяви, че перспективите за диалог между Русия и САЩ зависят изцяло от желанието на Америка да преговаря на основата на взаимно уважение. Руският заместник външен министър Михаил Галузин също повтори твърденията на Кремъл, че Западът не иска мир в Украйна и иска да нанесе стратегическо поражение на Русия.

 

Акцентът на Песков и Захарова върху преговорите със Съединените щати е част от продължаващите усилия на Кремъл да представи Запада като единствен смислен партньор в преговорите в Украйна, за да убеди Запада да приеме предпоставката на Кремъл, че Украйна няма независима агенция и да получи отстъпки от Западът, който подкопава украинския суверенитет и териториална цялост. Руският президент Владимир Путин се опита да продължи дългогодишната информационна операция на Кремъл, която лъжливо твърди, че Русия е заинтересована от преговори за прекратяване на нейната война в Украйна по време на интервю от 8 февруари, но вместо това показа в цялото интервю, че Русия няма интерес от преговори на добра воля, както ISW продължава да счита.

 

Путин и други руски официални лица многократно са сигнализирали и понякога открито са заявявали, че Русия не се е отказала от своите максималистични цели в Украйна, които ISW оценяват като пълна украинска и западна капитулация.

Руската държавна дума разглежда законопроект, насочен към по-нататъшно цензуриране на актьори, определени като чуждестранни агенти, вероятно насочен към цензуриране на несъгласие от опозиционни медии и видни гласове в информационното пространство. Ръководителят на комисията на Руската държавна дума за разследване на чуждестранна намеса във вътрешните работи Виталий Пискарьов заяви на 10 февруари, че Думата е подготвила и разглежда законопроект, който ще забрани на руски граждани и компании да рекламират в платформи, собственост на лица, определени като "чуждестранни агенти". .







Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин добави, че Русия трябва да попречи на чуждестранни агенти да печелят каквито и да било доходи в Русия.

 

Този законопроект ще засегне силно руските опозиционни медийни източници, много от които са законно определени като чуждестранни агенти. Тези медии може да се наложи да закрият операциите си или да преместят основните си операции извън Русия, за да запазят източниците си на доходи, което може да повлияе на способността им да докладват надеждно новини в Русия. Други участници в информационното пространство, като опозиционно ориентирани медии без етикета на чуждестранен агент или маргинални ултранационалистически блогъри, които разчитат на рекламни приходи от своите канали в Telegram, могат допълнително да самоцензурират съдържанието си, за да избегнат получаването на обозначението за чуждестранен агент и да поддържат източници на доход.

 

Кремъл по-специално се бори с несъгласието и консолидира контрола върху руското информационно пространство преди изборите през март 2024 г. Този законопроект вероятно има за цел да ограничи силно опозиционните медийни източници, като същевременно засили натиска за автоцензуриране в руското информационно пространство

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2816 |11.02.2024 Опасно ветровито с пориви до 100 км/ч и дъждовно време днес . 11| 2882 |10.02.2024 Преговаряме с Египет за доставки на газ . 3| 3061 |10.02.2024 След вълна от дузпи: Лудогорец грабна Суперкупата на България . 10| 23326 |10.02.2024 Унгарският президент подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads