Реклама / Ads
8| 2768 |25.08.2024 НОВИНИ

ISW: Целта на Киев - западните оръжия за удари на руска теротория

.
Източник: БГНЕС
Украинските удари на далечни разстояния срещу военни цели в тила на Русия са от решаващо значение за влошаване на военния капацитет на противника и премахването на ограниченията върху използването на оръжия, предоставени от Запада. Това би позволило на украинските сили да нанасят удари върху широк набор от важни цели, поддържащи руските военни усилия.
 

Неназован високопоставен служител по националната сигурност на администрацията на американския президент Джо Байдън е заявил, че украинските удари с предоставени от Запада оръжия срещу цели в Русия няма да бъдат ефективни, тъй като руската армия е преразположила военни самолети от руски въздушни бази близо до Украйна.

 

ISW наблюдава намалена активност на руската авиация, в съответствие с твърденията, че силите преразпределят авиационни средства.

 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).





Предислоцирането на руски военновъздушни средства от руски военновъздушни бази в обсега на ATACMS обаче не премахва ползата от използването на ATACMS срещу други руски военни цели. ISW оценява, че има най-малко 250 военни и полувоенни обекта в Русия в обсега на ракетите ATACMS, които Съединените щати са предоставили на Украйна.

 

Понастоящем Съединените щати забраняват на украинските сили да използват ракети ATACMS за нанасяне на удари по военни цели в Русия и позволяват удари само с помощта на осигурени от САЩ HIMARS, оборудвани с GMLRS - максимално позволявайки на Украйна да удари само 20 от 250 обекта, с които може да удари ATACMS.

 

Само 17 от тези 250 обекта са летища и е малко вероятно руската армия да е преместила активи от всички останали 233 обекта в същата степен, както се съобщава, че е направила с авиационни активи.

 

Украинските сили не трябва да нанасят удари по всеки един руски военен и военизиран обект в Русия в обхвата на осигурените от Запада оръжия, за да започнат да генерират значителен оперативен натиск върху руската армия. Премахването на настоящите западни ограничения би създало сериозна украинска заплаха от удар на далечни разстояния, която би принудила Кремъл да вземе решение и вероятно ще накара руското военно командване значително да преконфигурира активите в дълбокия тил, за да се защити срещу украински удари.





Успешното използване на HIMARS през лятото и есента на 2022 г. в крайна сметка принуди руската армия да разпръсне много от тези средства,  значително допринасяйки за скоростта на напредъка на Русия спира до края на 2022 г.

 

Изглежда, че руските сили са адаптирали много от своите логистични системи в окупирана Украйна, за да се предпазят от способностите на Украйна за нанасяне на далечни удари за сметка на жертване на логистичната ефективност отчасти чрез разтоварване на много изисквания към военни и паравоенни съоръжения извън обхвата на HIMARS и в рамките на пространството на убежището в Русия.

 

Русия също разположи противовъздушна отбрана и средства за електронна война, за да защити уязвими цели срещу украински прецизен огън, влошавайки ефективността на тези огън. Малко вероятно е руските сили да заздравяват всички съоръжения в Русия срещу потенциални украински удари или да разпръскват активи в дълбокия тил в мащаб без належаща заплаха да го направят. Постоянните удари на украински дронове в руския тил са застрашили някои от тези съоръжения, но не до степен, която да принуди руското военно командване да обмисли силно разрушителния процес на мащабно преразпределяне на логистични и поддържащи системи. Излагането на заплаха на тиловите райони на Русия вероятно също ще накара руското военно командване да вземе решения за това как да разпредели своите ограничени средства за противовъздушна отбрана и средства за електронна война за защита на най-голям географски район.

 

Руските военни биха могли да се опитат да избегнат подобно предислоциране в случай на вдигане на западните ограничения чрез силно съсредоточаване на средства за противовъздушна отбрана и електронна война, за да защитят военни и паравоенни съоръжения в тила, въпреки че не е ясно дали руските сили разполагат с наличните средства за противовъздушна отбрана, за да направи така. Украинската ударна кампания с дронове срещу Русия показа, че много тилови райони в Русия имат слабо покритие на противовъздушната отбрана или никакво.





Руските сили вероятно ще трябва да преразположат средства за противовъздушна отбрана и средства за електронна война от цяла Русия, както и от фронтовата линия в Украйна, за да създадат необходимото защитно покритие за тиловите зони в Русия в обхвата на осигурените от Запада оръжия, като вероятно поставят условия на Украйна да да разшири своите собствени авиационни операции по фронтовата линия.

 

Вдигането на ограниченията следователно ще позволи на Украйна да започне да нанася удари по значими руски военни цели, като същевременно незабавно ще принуди руския президент Владимир Путин и руското военно командване да вземат решение относно разпределянето на ограничени средства за противовъздушна отбрана и електронна война и конфигурацията на руската армия логистика и системи за поддръжка в театъра и дълбокия тил.

 

Неотдавнашните успешни украински удари срещу руски военни цели в обхвата на ATACMS със собствено произведено в Украйна прецизно оръжие показват, че Украйна все още има изискване да извършва удари, което премахването на ограниченията на САЩ може да помогне да се изпълни. Украинските сили успяха да развият способност за нанасяне на дълбоки удари през две години и половина война предимно с ударни дронове с голям обсег и частично с модифицирани противокорабни ракети Neptune.

 

Украински ударни кампании с местно произведени оръжия изтласкаха Черноморския флот (ЧФ) от западното Черно море и наскоро украинските удари срещу руски петролни рафинерии принудиха Кремъл да започне преговори за възможен мораториум срещу ударите върху собствената енергийна инфраструктура на Украйна. Украинските сили извършиха удар с дрон срещу руски склад за боеприпаси близо до Острогожск, Воронежска област на 24 август, като предизвикаха пожари и най-малко три експлозии в района.

 

Украинското главно управление на военното разузнаване (ГУР) съобщи, че този голям склад съдържа артилерийски и танкови снаряди, патрони за стрелково оръжие и ракети земя-въздух за руската Западна групировка на силите (отговорна за линията Купянск-Сватово-Креминна).





Това съоръжение е в обхвата на ATACMS, стреляни от контролираните от Украйна райони на Харковска област. Украинският президент Володимир Зеленски обяви на 24 август, че Украйна е произвела и успешно използвала за първи път "ракетния дрон Паляница", а украинският министър на стратегическата промишленост Александър Камишин заяви, че украинските сили са използвали този "ракетен дрон", за да ударят неуточнен руски военен обект в окупирана Украйна.

 

Украински официални лица не предоставиха подробности за обхвата на дрона или техническите спецификации, но потвърдиха, че това оръжие отговаря на техническите спецификации както на дрон, така и на ракета, а Зеленски го нарече "нов клас оръжие".

 

Някои американски служители смятат, че руската армия вероятно ще трябва да преразположи значителни сили от Украйна и/или оперативни резерви, за да отблъсне украинските сили от руска територия. New York Times (NYT) съобщи на 23 август, че неуточнени американски служители смятат, че Русия вероятно се нуждае от 15 до 20 бригади - най-малко 50 000 войници - за да изтласка украинските сили от Курска област.

 

САЩ оценяват, че руската армия вероятно ще трябва да преразположи значителни елементи от Украйна или да използва оперативни резерви, натрупани за планираните за лятото на 2024 г. офанзивни усилия в Курска област, или и двете, за да си върне успешно територия. ISW вече забеляза съобщения, че руската армия е преразпределила елементи от няколко руски батальона, полка и бригади предимно от сектори с по-нисък приоритет на фронтовата линия в Курска област.





Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 17 август, че източник, запознат с украинската операция в Курска област, е заявил, че руските сили са преразпределили приблизително 5000 служители от неуточнени райони в Украйна в Курска област до 14 август и е оценил, че руските сили вероятно ще имат нужда над 20 000 надлежно обучен персонал, за да си върне територията в района.

 

Украинските сили продължиха настъпателните операции в рамките на своя издатък в Курска област на 24 август и нито руските, нито украинските сили отбелязаха значителен напредък. Някои блогъри твърдят, че руските сили са превзели Борки (югоизточно от Суджа), но виден блогър, свързан с Кремъл, твърди, че тези съобщения са непотвърдени.

 

Украинският президент Володимир Зеленски коментира някои от целите на операцията в Курска област на 24 август. Зеленски характеризира операцията като атака, която успешно попречи на руските сили да се опитат да обкръжат част от Сумска област и да превземат град Суми.

 

Руска атака в Сумска област вероятно щеше да е част от продължаващия руски опит да окаже натиск върху цялостно отслабената украинска защита. Руските сили се опитаха, като започнаха настъпателна операция в Харковска област на 10 май, но същевременно запазиха съществуващия темп на настъпателни операции в Източна Украйна.

 

Една руска атака в Сумска област би позволила да запазят инициативата, би принудила украинската армия да се отбранява в допълнителен сектор от фронтовата линия и можеше да принуди украинското военно командване да преразгледа своите отбранителни приоритети. Украинските сили вместо това проведоха атаката в Курска област и завзеха инициативата на бойното поле в този сектор на фронтовата линия.





Украйна и Русия проведоха първата си размяна на военнопленници след украинското нахлуване в Курска област. Руски и украински източници обявиха на 24 август 55-та официална размяна на военнопленници между двете страни от началото на войната в Украйна.

 

Обединените арабски емирства посредничиха при размяната, която се случи на граничен контролно-пропускателен пункт в Беларус. Русия и Украйна върнаха по 115 военнопленници.

 

Украинските военнопленници включват предимно военнослужещи, които са се сражавали в Мариупол. Руски блогъри твърдят, че всички руски военнопленници са наборници, които украинските сили са заловили по време на неотдавнашното украинско нахлуване в Курска област.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2876 |25.08.2024 Опасно горещо: Жълт код за високи температури е обявен в почти цялата страна . 2| 2584 |24.08.2024 "Ислямска държава" пое отговорност за ужасяващата атака с нож в Солинген, Германия . 2| 2554 |24.08.2024 Франция и светът се простиха с Ален Делон . 4| 2886 |24.08.2024 ЕК категорични: Няма да помагат на Унгария и Словакия да преговарят с Украйна за "Лукойл"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads