Реклама / Ads
0| 10048 |19.05.2022 ПОЛИТИКА

Италия с план за прекратяване на войната с пълна автономия на „спорните територии“ в Украйна

.
Италианското правителство подготви план, който ще сложи край на войната в Украйна. На 18 май италианският външен министър Луиджи Ди Майо предаде документа на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. На 19 май неговият текст беше публикуван от La Repubblica и цитиран от редица други издания.
 

Планът включва участието на ООН, страни посредници (кои все още не са уточнени), мироопазващи сили и мисии за наблюдатели за разрешаване на конфликта.

 

Италия предлага мирно решение на четири етапа:

 

Първият етап е прекратяване на огъня и изтегляне на войските от фронтовата линия.


Вторият етап е присъединяването на Украйна към Европейския съюз (с редица допълнителни условия и задължения) с гаранция за нейното неприсъединяване към НАТО.


Третият етап е двустранно споразумение между Украйна и Русия за Крим и Донбас. Италианският план предполага, че „спорните територии“ ще получат пълна автономия, включително в областта на осигуряването на тяхната сигурност, но при запазване на суверенитета на Украйна.


Четвъртият етап е сключването на многостранно споразумение за мир и сигурност в Европа.


Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, помолен да коментира италианския план, каза: „За съжаление, ние не знаем подробностите за този план, не знам дали това е донесено по някакъв начин по дипломатически канали. , научихме това от медиите”.


В същото време Песков добави, че "участието на всеки, който може да допринесе за уреждането е добре дошло, никой не отхвърля подобни искрени усилия".


Отговаряйки на въпроси на журналисти на 19 май, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че само жителите на украинските територии, окупирани от руски войски, ще решат „как искат да живеят по-нататък и с кого“. По-рано украински и руски източници заявиха, че в окупираната от руски войски област Херсон се подготвя референдум за създаване на т. нар. народна република.


През февруари Русия призна самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики и подписа с тях договори за приятелство и взаимопомощ. „Помощ за отблъскване на агресията от Украйна“, поискана от лидерите на ЛНР и ДНР, стана формален повод за инвазията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7483 |05.03.2022 Атанас Атанасов: Правителството на Борисов обслужи плана на Путин за войната в Украйна . 0| 4180 |22.07.2021 Станислав Младенов: Ревизираният План за възстановяване и устойчивост помага повече на банките, а не на малкия и среден бизнес . 0| 3689 |16.07.2021 Станислав Младенов: Планът за възстановяване и устойчивост не бива да бъде ползван като инструмент за натиск . 9| 4442 |10.03.2021 Станишев за плановете за възстановяване: Не само инфраструктура, а да гарантират изпълнението на социалните политики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads