Реклама / Ads
0| 5924 |20.05.2022 НОВИНИ

FT: Италия ударно внася руски петрол

.
Италия увеличи вноса си на руски петрол въпреки усилията на ЕС да сложи край на връзките с руската енергетика. Русия е изнесла около 450 000 барела на ден суров петрол за Италия този месец - повече от четири пъти повече спрямо февруари и най-много от 2013 г. насам, показват данните на Kpler, компания за данни за стоки. По този начин Италия е готова да изпревари Холандия като най-големият център за внос на руски суров петрол в ЕС.
 

Две трети от този износ е предназначен за Аугуста, пристанище в Сицилия, близо до контролираната от Русия рафинерия ISAB. Рафинерията е собственост на базираната в Москва компания "Лукойл" и осигуряваше различни доставки в световен мащаб благодарение на кредитни линии от европейски банки. Въпреки че "Лукойл" не е под санкции, кредиторите са спрели да предоставят финансиране, след като ЕС наложи санкции на Москва заради нейното нахлуване в Украйна, принуждавайки рафинерията да разчита единствено на доставки от компанията-майка, според правителствени служители, банкери и синдикални лидери.


Преди санкциите 30% от суровия петрол в ISAB е руски. В момента става дума за 100%, защото италианските банки блокираха кредитните линии на рафинерията, така че "Лукойл" се превърна в единствения й доставчик.


Нарастващите доставки на суров петрол за рафинерии, собственост на Русия в ЕС в момент, в който блокът се опитва да намерии начин да се откаже от руските изкопаеми горива.


Износът на руски суров петрол също скочи до пристанището в Триест, близо до североизточната граница на Италия със Словения. Пристанището е свързано чрез газопровода Transalpine с две рафинерии в Германия, които са частична собственост на "Роснефт", друга руска енергийна компания.


Ръстът в доставките на суров петрол идва след като италианският премиер Марио Драги постави като прииоритет намаляването на зависимостта на страната от руския газ при голяма промяна в външната политика. Той поиска от ЕС да приложи ембарго върху вноса на руски петрол, но Унгария е против подобна забрана.


ISAB е един от най-големите работодателски и работнически синдикати в региона и местни политици предупреждават, че руското петролно ембарго ще доведе до незабавното спиране на рафинерията и сериозно ще навреди на местната икономика. Тя включва други големи нефтохимически заводи и много по-малки компании, които са част от техните вериги за доставки.


Официални лица в Рим заявиха, че правителството иска да избегне спирането на рафинерията в случай на ескалация на икономическите санкции срещу Русия и проучва варианти според вътрешното и международното право. Служители в Министерството на икономическото развитие казаха, че национализацията в момента не е на масата.


ISAB, "Лукойл" и "Роснефт Дойчланд" отказаха коментар.


Повечето петрол влиза в Европа през морето с танкери, но доставките на суров петрол също идват през тръбопровода "Дружба" от централна Русия до рафинерии в Беларус, Полша, Германия, Словакия, Чехия и Унгария. Част от казахстанския петрол също се изнася от руските пристанища, но Виктор Катона от Kpler каза, че тези доставки са рутинни и стабилни.


Потоците по тръбопровода "Дружба" към Германия през май досега са под 300 000 барела на ден, според данни на OilX, група за енергийни анализи, но морският износ за Германия е спаднал до нула, което означава, че Италия е готова да стане най-големият вносител на континента руски суров петрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3459 |19.05.2022 Българска следа при трагедия в детска градина в Италия . 0| 3604 |18.05.2022 Улица в Северна Италия ще носи името на Пейо Яворов . 0| 3521 |18.05.2022 Италия поема ролята на ”рамкова държава” на многонационалната бойна група в България . 0| 2987 |15.05.2022 Италия е осуетила кибератаки от проруски групи по време на Евровизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads