Реклама / Ads
8| 2843 |11.05.2023 НОВИНИ

ИТН към Габриел: В момента сте кандидат за премиер без подкрепа, въпросът е в детайлите

.
Тошко Йорданов Източник: БГНЕС
Искам днес, на тази наша първа среща, да направим диалог, водещ до работещо правителство и заедно да продължим да очертаваме водещите за България теми. С тези думи се обърна кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел на среща с представители на „Има такъв народ”.
 

И на вас ще кажа – визията ми за работещо правителство за България, за екипна България, трябва да е изпълнена с три думи с А – амбиция, авторитет, ангажимент”, поясни тя.

 

„В тази така очертана рамка, бих искала да представя накратко приоритетите – когато предлагаш диалог на евентуални бъдещи партньори, се очаква те да бъдат изработени в детайли, очертани и модифицирани. Приоритет номер едно – работещо правителство.

 

След това – приемане на Бюджет 2023 г., правосъдна реформа. Може да се отиде и по-далеч и да се говори за конституционна реформа”, допълни Мария Габриел.

 

Тя потвърди, че първото, което би искала да види от министъра на правосъдието, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради оронване престижа на съдебната власт.

 

„Още приоритети – овладяване на цените и инфлацията. Гарантиране на енергийната сигурност. Приемането ни в еврозоната. Преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми, ПВУ, Програмата за развитие на селските райони.

 

Сигурността на гражданите – мерки за преодоляване на битовата престъпност, войната на пътищата, мигрантския натиск, членството ни в Шенген, модернизация на армията. Модернизация в науката, иновациите, образованието, културата, цифров и зелен преход”, допълни тя.

 

Балабанов каза, че от ИТН ще подкрепят идеята на Мария Габриел да бъде поискана оставката на Гешев

 

„Тези приоритети са прекрасни, но ми се иска да бъдат основа за диалог. За нас е много важно вашата първа реакция и след това оставаме отворени за дискутиране на повече детайли”, завърши Габриел.

 

„Няма политическа партия, която може да управлява сама. Надявам се като водеща политическа сила да осъзнавате това, което казахте – нуждата от диалог и силно налагане на ваши решения няма как да се случат, колкото и да е изкушаващо това. Говоря от горчив опит от участието ни в изпълнителната власт”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

 

„Можем да водим диалог и да стигнем до общи цели. Въпросът е в детайлите и акцентите, където можем да имаме разминавания, и те трябва да се изчистят в разговор на експертно ниво. Хубаво е да имаме съдебна реформа. Изявлението ви за Гешев го подкрепяме. Но не е само това. Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Има нужда от промяна на Конституцията, КПКОНПИ също има нужда от промяна. Ние ще сме стриктни да не се превърне в бухалка новосформираното КПКОНПИ”, каза още той.

 

„Важно е кои хора ще изпълняват тези приоритети. Можем да стигнем до съгласие само за ясно очертани приоритети с конкретни срокове и стъпки с последователност. В момента сте кандидат за премиер без подкрепа. За да я получите, трябва да търсите съгласие от политическите партии”, категоричен бе той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2971 |11.05.2023 Йордан Цонев към Мария Габриел: По отношение на приоритетите на ГЕРБ - голяма част от тях са и наши . 27| 3169 |11.05.2023 Мария Габриел: Първото, което ще направи моето правителство е искане за освобождаването на Иван Гешев . 5| 2823 |11.05.2023 Добромир Живков: ГЕРБ се води еднолично от Борисов, дали кандидатурата на Габриел не е само параван? . 0| 2874 |10.05.2023 МП: Има нови случаи на подправени документи на кандидати за българско гражданство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads