Реклама / Ads
6| 11336 |23.10.2024 НОВИНИ

Юлиан Попов: Фейсбук мъдреците грешат - Европа не се разпада, тя е силна и устойчива

.
Важно е представителите на индустрията у нас да формулират своите виждания и насоки за развитие на сектора, които смятат, че трябва да залегнат в индустриалната стратегия на България, за да могат да ги представят на следващото правителство. Това посочи експертът и бивш министър на околната среда и водите Юлиан Попов по време на дискусията "Докладът "Драги" - новата икономическа политика на ЕС и перспективите за България", която се проведе в София вчера.
 

Попов коментира, че докладът на Марио Драги предлага една стратегия за индустриално развитие на Европа, но той не казва нищо ново. Докладът казва "царят е гол" - нещо, което всички знаем - Европа е неконкурентоспособна и изостава в конкурентоспособността си, отбеляза Попов. По думите му картината обаче не е чак толкова черна, колкото "фейсбук мъдреците" обичат да я представят, че Европа се разпада. Не, не се разпада, Европа е изключително силна и устойчива, войната в Украйна показва колко обединена може да бъде Европа, но тя в много голяма степен се държи върху индустрията, каза Попов, предаде БТА.







Според Юлиян Попов е много важно да се "съзре" какво точно казва доклада на индустрията и то е, че няма никакво отстъпление от зелената сделка и от целите за декарбонизация. Той добави, че това е една рамка, в която трябва да се работи, а конкурентоспособността на Европа е насочена към технологиите, свързани с декарбонизацията като батерии, електомобилност, възобновяема енергия, нови процеси, които заменят фосилните горива.

 

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика коментира, че в доклада липсва темата за въпроса за върховенството на правото като добави, че това е хоризонтален проблем за Източна Европа. Тя отбеляза и темата за бизнес средата като повече свобода в икономиката. Доказано е ,че свободните икономики декарбонизират много по-бързо, много по-евтино, стремежът им е да преминат през зеления преход по-бързо отколкото монополните пазари, посочи Костадинова.

 

В коментар за икономическото изоставане на ЕС от САЩ, Иван Михайлов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, посочи сред примерите за това свръхрегулирането в Европа, което дава негативни ефекти на бизнеса. Европа е неконкурентоспособна, никой не прави анализ доколко са ефективни тези политики, просто се произвеждат нови. Не се мисли когато се прави една политика, дали ефектът от това е Европа да стане по-конкурентоспособна или просто се прави поредната регулация, посочи Михайлов. САЩ стават по-привлекателни, а ние оставаме с нашите регулации, с намаляващата работна ръка, която е все по-скъпа, а в България и все по-неефективна и очакваме някакво чудо да се случи. Чудото няма да се случи, ако всички не се заемат сериозно с тази тема, смята Михайлов.







По думите му явно докладът на Драги (бивш премиер и управител на централната банка на Италия - бел. ред.) е бил нужен да излезе в тази форма и по това време, за да събуди всички ни, които участваме в този Европейски съюз и са участници в икономическия живот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2264 |23.10.2024 Минималната заплата скача на 1077 лв. от 2025 г. . 0| 2238 |23.10.2024 Ваня Нушева: Предизборните кампании са изпразнени от съдържание, корпоративният вот изкривява изборите . 0| 2718 |23.10.2024 Нови правила в авиацията в ЕС. Какво се променя? . 1| 2653 |23.10.2024 Възможни ли са избори в Украйна преди края на войната и кой може да ги спечели?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads