Реклама / Ads
0| 2588 |16.08.2023 НОВИНИ

Юлиана Колева: Има апатия в институциите по отношение на продаването на деца

.
Юлиана Колева: Има апатия в институциите по отношение на продаването на деца Източник: БГНЕС
Има апатия в институциите, те сякаш по скоро са приели това за нормално. Това коментира пред БНР Юлиана Колева - журналист от ”Дневник”, която разследваше схема в България и Гърция за продажба на деца.
 

"Тези хора, които продават децата си, го приемат едва ли не за нормално. От друга страна стои обаче и институционалното приемане сякаш", очерта проблема тя. По думите й това се случва десетки години назад. 

 

Жени са експлоатирани като донори на яйцеклетки и сурогатни майки на о-в Крит, сред тях има и българки

 

Според нея промяната може да дойде с много работа:


"Има нужда от цялостна системна подкрепа - не само от наказания, не само правораздаване. Това се променя с много работа на терен, на място, с всекидневна подкрепа на институционално ниво, която я няма.

 

Наказателната част и разкриването също е част от веригата, по която трябва да се работи. Но трябва да започнем от началото на веригата и до край, и в Гърция, както и да имаме по-добро сътрудничество в това отношение. Има нужда от много големи усилия, но не виждам желание и проактивност на всички замесени по веригата - това нещо да спре". 


В предаването "Преди всички" Колева посочи наблюденията си, че повечето дела са на осъдени жени, които са продали децата си, а няма толкова срещу трафиканти, които са ги принудили да направят това. По думите й в населените места, където това се случва, всички знаят - кметът, съседът.

 

Полицейските сили в тези области много добре знаят кой е трафикантът, знаят къщата му, знаят жената, продала детето си, подчерта тя и добави: "Едно е обаче да знаеш, друго е да го докажеш. Някой път става дума за човешко безсилие и апатия". 


В последните години трафикантите оставят повече пари в семействата, отбеляза още журналистът. Ако те много излъжат семейството, тогава е възможно то да се оплаче и да бъде разкрита схемата, обясни тя и добави, че ако самото семейство не се оплаче, е много трудно или почти невъзможно да се разкрие престъплението.
 
Имаме множество жени, които са в много голяма нужда и бедност, подчерта още Юлиана Колева и добави мнението си, че всичко това няма как да не работи у нас:


"Имаш търсенето в Гърция, имаш нищетата и изпадналите страшно бедни семейства в България...".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3034 |21.04.2023 WINBET поздравява Юлиана Янева за нейната първа европейска титла . 6| 3516 |24.03.2023 Юлиана Николова: Президентът може би говори у нас предизборно . 1| 5735 |30.11.2022 Албена Колева: Велислава Кръстева трябва да си подаде оставката . 5| 5689 |09.11.2022 Рут Колева: Този паметник е място пълно с презервативи и свастики, прокуратурата да провери как се поддържа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads